Motiunea anti-Macovei a fost adoptata ieri in Senat cu 81 de voturi “pentru” si 46 “impotriva”

Rezultatul arata ca o serie de parlamentari din arcul guvernamental au votat alaturi de opozitie impotriva ministrului Justitiei. Si asta desi PSD, PC (care a initiat motiunea simpla) si PRM puteau sa-si impuna vointa - la limita, e drept - si fara sprijin din tabara adversa. Din 127 de senatori, citi au fost ieri prezenti in sala, opozitia se baza pe 70 de voturi, in timp ce puterea miza doar pe 54. Daca se scad si cele trei voturi ale senatorilor independenti plecati din PSD si PRM, cel putin opt voturi au venit din partea PNL-PD-UDMR-PLD.

Dupa vot, partidele din arcul guvernamental s-au acuzat reciproc de tradare. Cum votul a fost secret, cu bile, este practic imposibil de stabilit cine a incalcat promisiunea facuta inainte.

Opozitia cere demisia Monicai Macovei

Rezultatul votului a fost primit cu ovatii in sala. Opozitia a cerut, in cor, demisia ministrului Justitiei. "Nu demisionez!", a raspuns Monica Macovei. "Voi avea aceeasi fermitate si incapatinare la care se refereau colegii din Coalitie cind au dat citate din Olie Rehn, acestea sunt calitatile apreciate de Comisia Europeana, sunt incapatinata", a spus ministrul Justitiei.

Opozitia spune insa ca premierul este obligat sa puna in aplicare decizia Senatului. Premierul anuntase anterior votului din Senat ca nu intentioneaza sa-i ceara demisia ministrului Justitiei in cazul in care motiunea va fi adoptata, pentru ca nu exista o prevedere constitutionala care sa impuna o astfel de masura.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, spune insa ca ca obligativitatea demiterii este stipulata de Regulamentul Senatului, care prevede ca "motiunile adoptate de Senat sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate". "Premierul trebuie sa respecte legea, nu avem ce face", a conchis Vacaroiu. In replica, vicepresedintele Senatului Teodor Melescanu sustine ca dilema nu va putea fi rezolvata decit la Curtea Constitutionala. Aceasta va trebui sa stabileasca daca Regulamentul Senatului poate fi opus Legii fundamentale, care nu prevede posibilitatea demiterii unui ministru in urma unei motiuni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.