Comisia Parlamentului European care investigheaza inchisorile secrete ale CIA crede ca autoritatile romane nu vor sa stie ce s-a intamplat pe teritoriul lor.

Autoritatile de la Bucuresti n-au reusit sa-i convinga pe reprezentantii Parlamentului European (PE) despre neimplicarea tarii noastre in transportul si detentia ilegala, de catre CIA, a unor presupusi teroristi. Cei 10 europarlamentari ai Comisiei temporare a PE care investigheaza zborurile secrete ale CIA au avut, intre 17 si 19 noiembrie, la Bucuresti, intalniri cu reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ai Administratiei Prezidentiale, ai societatii civile si ai altor institutii cu atributii in domeniu.

Cea mai mare parte a acestor discutii s-a concentrat asupra unui episod din decembrie 2004, cand un avion venind din Afganistan a aterizat la Bucuresti. Potrivit Comisiei PE, la bordul avionului, care venea din Afganistan, se aflau sapte persoane, dintre care una era inarmata. Dupa ce avionul s-a defectat si a aterizat la Bucuresti, cei sapte au disparut pur si simplu. Europarlamentarii sustin ca au existat nu mai putin de 21 de opriri ale unor avioane CIA pe aeroporturile romanesti. Ziarul Adevarul va prezinta in exclusivitate raportul audierilor Comisiei PE la Bucuresti.

Autoritatile neaga, societatea civila are rezerve

Toti oficialii romani audiati de Comisia PE au negat existenta unor inchisori secrete ale CIA sau posibilitatea ca presupusii teroristi, retinuti de autoritatile americane, sa fi trecut prin aceasta tara. "Presa romana ar fi aflat imediat", a fost argumentul senatorului PNL Teodor Melescanu. Intrebati despre incidentul din decembrie 2004, fostii si actualii sefi ai serviciilor secrete au spus ca nu stiu nimic si au aratat cu degetul spre Ministerul Apararii si cel de Interne.

Directorul SRI, George Maior, care era in functie de doar o saptamana la data audierii sale de catre Comisia PE, a spus ca va discuta cu oficialii de la CIA problema inchisorilor secrete. Maior a negat insa existenta unor astfel de centre de detentie. Fostul director al SRI, Radu Timofte, a spus ca nici macar nu stia ca in avionul Gulfsream, care a aterizat fortat la Baneasa, in decembrie 2004, era un pasager inarmat. "Daca serviciile secrete ar fi fost informate, arma ar fi fost confiscata imediat si ar fi fost initiata o ancheta", le-ar fi spus Timofte europarlamentarilor.

Secretarul de stat in Ministerul de Externe, Adrian Vierita, a aratat si el ca toate oficialitatile romane neaga existenta unor centre secrete de detentie. Din acest motiv, atunci cand, la 6 septembrie 2006, presedintele SUA, George W. Bush, a recunoscut existenta unor astfel de centre, oficialitatile romane nu au cerut o explicatie oficiala, a aratat Vierita.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.