Curtea de Apel Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva de 29 de zile pe numele cetateanului american Michael Seymour Morris, retinut marti, 6 februarie, de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, in urma unei cereri formulate de FBI, in vederea extradarii.

Avocatii lui Michael Morris au atacat cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia Curtii de Apel Bucuresti. Pe de alta parte, autoritatile americane trebuie sa prezinte instantei cererea de extradare a lui Morris in termen de 60 de zile de la emiterea mandatului de arestare. ICCJ va judeca astazi recursul cetateanului american.

Daca va fi extradat, Michael Morris ar urma sa fie judecat, in Statele Unite, in scandalul fraudelor cu fondurile pentru reconstructie din Irak, in care este implicat si Philip Bloom, cetatean SUA care a avut afaceri in Romania. Morris este acuzat ca a servit drept intermediar in aceasta frauda pe scara larga pusa la cale de Philip Bloom. El ar fi facut transferuri ilegale de fonduri si avea grija ca bunurile date in schimb de Bloom complicilor sai sa ajunga la destinatie in siguranta. Potrivit transcriptului - disponibil pe internet - al conferintei de presa in care a fost facut acest anunt, miercuri, la Washington, Morris, cetatean american care locuieste in Romania, prieten personal al lui Bloom, este proprietar al unei firme cu sediul in Cipru care ofera servicii financiare. El a fost pus sub acuzare pentru conspiratie si frauda cu transferuri de fonduri.

"Morris a fost arestat marti in Romania, ceea ce ne-a permis sa anuntam public inculparea si intentionam sa obtinem extradarea sa in Statele Unite pe baza acestor acuzatii", a declarat miercuri, in conferinta de presa, adjunctul procurorului general american, Paul McNulty. Potrivit autoritatilor americane, Morris a fost arestat de autoritatile romane cu ajutorul informatiilor furnizate de Biroul atasatului american pentru afaceri internationale din Viena. De altfel, autoritatile americane au subliniat ca au colaborat strans in acest caz cu partea romana.

Autoritatile romane asteapta documentele de ancheta
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ieri ca MJ asteapta actele originale din ancheta care il priveste pe americanul Michael Morris, acuzat in scandalul deturnarii de fonduri din Irak, documente care ar trebui sa soseasca in aproximativ doua luni. Ministrul justitiei, Monica Macovei, a mai spus ca solicitarea formulata de autoritatile americane de arestare a lui Michael Morris in vederea extradarii a ajuns in 2 februarie la Ministerul Justitiei, care a trimis-o in aceeasi zi la Parchet. Conform cererii de arestare formulate de autoritatile americane, Michael Morris era dat in urmarire internationala fiind acuzat ca, in perioada 2003 - 2005, impreuna cu un alt cetatean american, ar fi oferit mita, constand in autoturisme, unor functionari din Departamentul Apararii al SUA, cu scopul facilitarii obtinerii unor contracte de reconstructie in Irak.

Cadouri in schimbul banilor

Un tribunal american i-a pus sub acuzare miercuri pe trei ofiteri de armata si doi civili, pentru ca s-au folosit in scop personal de milioane de dolari destinati reconstructiei in Irak. Grupul este acuzat ca a directionat circa 8,6 milioane de dolari catre o firma de constructii condusa de Philip Bloom, care i-a recompensat cu bunuri de lux, cum ar fi masini sau bijuterii, valorand peste un milion de dolari. Astfel, el le-a dat complicilor sai un Cadillac Escalade, un Lexus, un Porsche, un GMC Yukon, un Nissan 350Z, ba chiar si un avion Cessna, proprietati, o motocicleta, bijuterii, computere, bilete de avion la clasa business si locuri de munca la firmele lui.

Cei trei ofiteri se ocupau cu supervizarea modului in care circa 26 de miliarde de dolari urmau sa fie cheltuiti pe proiecte de reconstructie in Irak. Potrivit celor 25 de capete de acuzare, colonelul Curtis G. Whiteford, Lt. Col. Debra M. Harrison si Lt. Col. Michael B Wheeler au directionat fondurile catre o companie de constructii si servicii operata de omul de afaceri american Philip H. Bloom, care a avut afaceri in Romania si in Irak. In afara de Morris, celalalt civil pus sub acuzare, William Driver, este sotul colonelului Harrison. Driver este acuzat ca a ajutat la introducerea ilegala in Statele Unite a cel putin 10.000 de dolari pentru a fi folositi pentru renovarea locuintei sale. Grupul este acuzat ca ar fi comis fraude in acest fel timp de doi ani, incepand din decembrie 2003, cand Irakul era guvernat de Autoritatea Provizorie a Coalitiei (CPA), dupa indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Circuitul banilor: Elvetia-Romania-Cipru

Ofiterii sunt acuzati ca faceau aranjamentele necesare si trucau licitatiile astfel incat contractele incredintate de CPA sa fie castigate de compania lui Bloom. Banii pe care Bloom ii obtinea de la CPA ajungeau in conturile lui din Elvetia si Romania si apoi erau transferati in Cipru, unde se aflau sub controlul lui Morris. De aici, Morris ii trimitea in Statele Unite pentru a plati pentru bunurile oferite de Bloom celorlalti complici ai lui.

"Aceasta inclupare arata ca acuzatii s-au imbogatit pe cheltuiala poporului irakian - adica exact a aceluiasi popor pe care trebuiau sa-l ajute", a declarat Paul J McNulty, adjunctul procurorului general american. Saptamana trecuta, un fost angajat al Pentagonului, Robert Stein, a fost condamnat la noua ani inchisoare dupa ce a pledat vinovat in acelasi caz. Bloom a pledat, de asemenea, vinovat pentru conspiratie, dare de mita si spalare de bani si isi asteapta sentinta, care ar putea fi pronuntata in februarie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.