Cei doi romani arestati in Irak au declarat ca au fost eliberati joi seara, iar autoritatile au spus ca s-a intamplat vineri dimineata * Intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, Adrian Ganceanu le-a urat "La Multi Ani!" si "Craciun Fericit!" fostilor colegi

In loc sa lamureasca misterul care invaluia subiectul, eliberarea romanilor retinuti de militarii americani a reusit sa ridice si mai multe semne de intrebare legate de actiunile autoritatilor romane in timpul crizei si prezenta celor doi in Irak. Interviul pe care Nelu Ilie si Adrian Ganceanu l-au acordat Radio Romania Actualitati poate pune sub semnul indoielii nu numai data eliberarii, ci si identitatea lor, daca se ia in calcul si calitatea limbajului folosit de acestia. Desi autoritatile au declarat ca au fost eliberati vineri dimineata, cei doi sustin ca s-a intamplat joi seara. De asemenea, ciudat este si faptul ca, desi interviul a fost realizat duminica seara, unul dintre "spioni" tine sa ureze "La Multi Ani!" si "Craciun Fericit!" fostilor colegi.

Un alt semn de intrebare se poate ridica si in privinta datei la care Administratia Prezidentiala a aflat ca Ilie si Ganceanu urmeaza sa fie eliberati. Mai ales ca informatia putea ajunge la Cotroceni din cel putin doua surse: Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii. Ambele institutii s-au implicat direct in criza si au stiut exact cand vor fi scosi din detentie, inainte ca evenimentul sa aiba loc.

Declaratii contradictorii

Pe 1 februarie, in jurul orei 14.00, Traian Basescu a facut o declaratie de presa prin intermediul careia dadea de inteles ca este preocupat de soarta de celor doi si ca situatia se va lamuri rapid. "Astazi am declansat demersurile necesare sa aflam daca s-a confirmat ca erau implicati intr-o operatiune de spionaj sau pur si simplu a fost un incident, pentru ca muncitorii lucrau in acea baza intr-o linie de imbuteliere apa minerala. Sper ca in foarte scurt timp situatia lor sa se clarifice. Regret confuzia pe care am facut-o ieri, nefiind concentrat pe informatia pe care am primit-o si generata si de confuzia legata de rapire", declara presedintele, referindu-se la faptul ca, miercuri, la Bruxelles, afirmase ca de abia aflase despre caz.

Vineri, 2 februarie, Ministerul Afacerilor Externe difuza un comunicat in care preciza ca, "la ora locala, 10.00 (n.r. 09.00, ora Romaniei) cetatenii romani au fost predati reprezentantilor ambasadei Romaniei la Bagdad". Astfel, s-a lasat impresia ca, dupa interventia Presedintiei, lucrurile s-au rezolvat.

Numai ca interviul cu Nelu Ilie si Adrian Ganceanu difuzat luni de Radio Romania Actualitati pune subiectul intr-o noua lumina si demonstreaza ca cei doi au fost eliberati joi seara: "In seara in care am fost eliberati urma sa fim mutati intr-o alta inchisoare si, spre fericirea noastra, am vazut ca unul din sergentii de serviciu, a venit cu o hartie, pe care am vazut cu ochii nostri, <>". Daca cei doi au fost eliberati joi, ce s-a intamplat cu ei pana vineri, cand au fost tranferati autoritatilor romane? De ce nu au fost dusi direct la ambasada?

Oamenii presedintelui

In eliberarea lui Nelu Ilie si a lui Adrian Ganceanu s-au implicat in mod direct doua institutii: Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii. Daca rolul MAE este destul de clar, cel al Armatei este mai putin cunoscut publicului. Tot in interviul RRA, Adrian Ganceanu multumeste la un moment dat celor care s-au implicat in eliberarea lor si face referire la "generalii Ghita Radu...". Imediat este intrerupt de reporter care ii spune sa nu dea nume. Ganceanu continua: "Domnilor generali din Armata Romana care au stat in legatura directa cu ambasada si cu partea americana, partea militara americana si pana la urma au obtinut eliberarea". In realitate este vorba despre generalul de brigada Dan Ghica-Radu, care in prezent ocupa una dintre cele mai importante functii militare din Irak, loctiitor al sefului Operatiilor Statului Major al Fortelor Coalitiei.

Avand in vedere implicarea generalului amintit, cum se face ca la Cotroceni nu se stia nimic despre eliberare, cu cel putin o zi inainte ca aceasta sa aiba loc? Chiar daca executa o misiune in Irak, pe linie ierarhica, generalul Dan Ghica-Radu este subordonat Statului Major General, in fruntea caruia se afla amiralul Gheorghe Marin, numit in functie de Traian Basescu.

De asemenea, in Irak, Romania participa cu o importanta componenta militara de informatii, ceea ce face improbabil faptul ca Directia Generala de Informatii a Armatei sa nu fi detinut macar indicii despre subiect. Iar DGIA este condusa de generalul Constantin Croitoru, numit in functie tot de actualul presedinte al Romaniei. Si acelasi semn de intrebare poate fi ridicat si in ceea ce ii priveste pe ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde (PD), pe seful Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, sau pe ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu.

Radu Dobritoiu: Interviul l-am facut duminica

Radu Dobritoiu (foto), corespondentul in Irak al postului Radio Romania Actualitati (RRA), se afla in Irak, potrivit declaratiilor sale, din luna ianuarie 2007.

RRA a decis sa trimita un corespondent permanent in Irak din momentul in care Romania a dislocat trupe in zona Nassyria, din sudul Irakului. La un interval de sase luni, corespondentul RRA este schimbat. Perioada de schimbare s-a facut de-a lungul timpului in perioada cand avea loc si rotatia batalioanelor in teatrul de operatii. In ianuarie 2007, Radu Dobritoiu l-a inlocuit pe colegul sau, Mario Balint. Este interesant si faptul ca interviul cu cei doi a fost realizat impreuna cu colonelul Benone Neagoe, redactorul sef de la emisiunea militara Pro Patria.

Imi puteti spune cand ati realizat interviul cu cei doi?

L-am facut in urma cu aproximativ 36 de ore dupa ce au venit impreuna cu generalul Ghica-Radu Dan de la Bagdad.(...) L-am facut duminica seara si, din ratiuni de securitate, am fost rugat sa nu-l difuzez pana dimineata ca sa se informeze ca eu am interviu cu ei. L-am difuzat in radiojurnalul de 7 dimineata un fragment si pentru a nu exista vreo banuiala ca incerc sa rastalmacesc ceea ce mi-au spus ei, ca incerc sa spun eu cu cuvintele mele ce s-a intamplat, am trimis spre agentia Radioului Public - Rador fisierul sonor cu interviul facut de mine si separat fisierul sonor facut de mine impreuna cu reprezentantii presei militare pentru a fi scos text si dat in plus sa se vada ce au spus oamenii in integralitate fara sa lucrez eu pe fisierul sonor. (...)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.