Cand ocolesti adevarul sau minti, pur si simplu, o data, de doua ori, de trei ori, de n ori, poti ulterior sa spui cate adevaruri pure vrei. Tot nu te mai cred decat prietenii, consilierii, unii dintre colegii de partid si fetele de la Apaca, in varianta actualului premier.

Cam asa stau lucrurile cu premierul Calin Popescu-Tariceanu:

a. A facut lobby pentru Dinu Patriciu pe langa Monica Macovei, ministrul justitiei. Cand Macovei i-a batut public obrazul, premierul a declarat ca, deh, Monica e omul presedintelui si este invidioasa pe procentul PNL din sondaje.

b. Cand cu biletelul Elenei Udrea, premierul a sarit ca ars.

Este o minciuna in fals, a strigat el. Blonda asta mai bine da fuga la Basescu, sa-i lungeasca fustele. N-a invitat-o, insa, si in instanta. Dupa cum s-a vazut, nici nu avea motive...

c. Spagutele "nevinovate" din sistemul energetic national. Mai ales atunci cand vine vorba de niscai energie la preturi "sociale" sau de niste privatizari "prapadite". Tariceanu a rupt audienta TV: N-am stiut nimic, serviciile secrete m-au lucrat si nu l-au informat decat pe presedinte. Serviciile, calcate pe batatura - ceea ce e grav! -, ies si spun: Pardon, ati detinut amandoi aceleasi informatii, in acelasi timp. Premierul, nu si nu. Gaseste, insa, o explicatie de rupt gura targului: Serviciile secrete sa-si vada de ciorba lor, sa nu se mai implice in alimentarea unor scandaluri politice care nu tin de competenta lor! Curat murdar, sefu’!

d. Varianta lata de-a dreptul. Proaspata. Demiterea de la MAE. Pe numele lui Mihai Razvan Ungureanu. Ati auzit de el? Premierul, cu siguranta.

Si nu doar o data!

Intai, cand capul lui Teodor Atanasiu a cazut definitiv de pe umerii armatei. Care, desi a respirat usurata prin lasarea la vatra a unui ins 100% inutil, n-a fost luata in seama, ci pusa la colt. Nu mai spunem de cine. Concluzionam ca niste baieti buni: Evident, de Basescu si acolitii.

Apoi, cand seful MAE i-a ras in nas premierului pentru intentia retragerii trupelor romanesti din Irak. Tariceanu n-a analizat justetea, ci s-a cramponat de afront. Eu te-am numit, eu te omor, si-a spus in gand. Si a asteptat, linistit, momentul prielnic.

Zis si facut. Sub soarele asta mare au aparut doi romani, dovediti de SUA ca fiind pasionati de arta fotografica. Un tun, un tanc, o mitraliera. Ei, langa ele.

Presedintele Traian Basescu a scaldat-o, premierul Calin Popescu-Tariceanu a stat la cutie. Apoi a iesit la rampa, anuntand ca a aflat din presa ce vraji mai fac romanii prin Irak. Nu l-a demis instantaneu pe Mihai Razvan Ungureanu, asa dupa cum ar fi fost firesc, daca, intr-adevar, acesta nu si-ar fi informat superiorul.

Nu. Premierul a mai asteptat cateva zile, cat sa fie gata scutul anti-Basescu. Apoi s-a vaitat public: Ungureanu nu m-a informat. Iar eu, Guvernul, sunt cel abilitat prin lege sa am grija de toti romanii de pe intreg mapamondul! Nu Presedintia! Il demit pe Ungureanu, ca tot e omul tandemului Basescu-Stolojan. Ca tot imi rade in nas ca un pusti obraznic atunci cand mi-e lumea mai draga si Atanasiu trimis la plimbare!

In logica asta, a grijilor pentru tot ce are suflet romanesc, sa punctam doua aspecte:

1. Inseamna ca toti romanii din Romania mint atunci cand nu aprind lumanari la biserica in semn de multumire ca, sub acest guvern providential, nici macar curelele politicienilor nu le mai pot inchide frigiderele burdusite.

2. In aceeasi logica, inseamna ca toti romanii din diaspora i se pot plange direct premierului. Obligat - asa dupa cum singur si-a pus latul de gat - sa le rezolve problemele. Asa suna declaratia oficiala a domniei-sale.

Deschidem linia verde cu Palatul Victoria:

Stau in Honolulu, m-a parasit iubita; >> Sunt din Tokio, sotul meu duce copiii doar la fast-food; S.O.S. din Australia. Pedichiurista mi-a infectat degetul mic de la piciorul stang; Ma cheama Mimi. Am nascut printre echimosi. Si elvetianul ala de tat-su nu-l mai recunoaste. Cer urgent: blana de urs pentru scutece, lapte de Citroen, certificat de euro-bebe; Buna, sunt Zizi. Din Zimbabwe. Pestele mi-a furat tot produsul. Intelegeti dumneavoastra. Cam ca in politica de la Bucuresti. Solicit repatriere.

Mai continuam? Eu cred ca exemplele sunt suficiente pentru o asemenea declaratie politica.

Asa incat sa revenim la lucruri mai serioase!
Inclin sa cred ca premierul a mintit si de aceasta data. De ce? Haideti sa vedem:

Reactia sa tarzie atesta ca a asteptat "strategia". Ungureanu putea fi demis inca din ziua in care subiectul fotografilor amatori din Irak a inflamat media;

Presedintele a dat de inteles ca premierul nu spune adevarul si, din nefericire pentru Tariceanu, de cate ori a deschis seful statului gura, a iesit si dovada cu pricina.

Ungureanu, desi a spus ca nu l-a informat personal pe premier, a precizat ca a informat, in timp util, pe presedinte si... CSAT-ul. Or, Tariceanu merge la sedintele CSAT macar atunci cand nu-i in delegatie oficiala, nu-i suparat pe presedinte si nu este in concediu de odihna.

Canalele diplomatice functioneaza independent de harjoana dintre palate. Corespondente speciale, infograme, rapoarte si cum s-or mai numi pleaca instant catre toti cei care au un cuvant de spus si o decizie de adoptat pe subiectul in discutie. Asa incat...

Fie vorba intre noi. Daca si americanii ne-au cerut: Ciocu’ mic, pana cand noi ne terminam ancheta. Oti fi voi buricul pamantului, dar, prin calitatea de membru NATO, aveti si raspunderi, nu doar drepturi! (De unde si balba presedintelui. N-a stiut. A stiut, dar a uitat sa spuna?).

Problemele care se ridica acum sunt:

1. Cum va fi comentata, in context, in structurile euro-atlantice, demiterea telefonica a ministrului Mihai Razvan Ungureanu? Cu ce costuri? Cu ce perceptie asupra celor care, pentru o farama electorala, s-au grabit sa se dea viteji?

2. De ce oameni tineri si pregatiti, recunoscuti in lume ca atare, sunt aratati in tara cu degetul, electoral, pentru ca n-au facut si pe curierii cu jumatate de norma, in conditiile in care sistemul informational este extrem de bine pus la punct?

3. Cate parale vor mai da pe institutiile de la Bucuresti cele euro-atlantice, dupa scandalul provocat in acest caz, mai ales daca se stabilise, la nivel inalt, un embargou comunicational?

4. Cat timp va mai trebui sa suporte electoratul manipulari de cea mai joasa speta?

5. Cat timp vor mai ocupa inalte demnitati oameni care amesteca interesele nationale cu cele personale?

6. Cata vreme politele in politica damboviteana se vor mai plati incepand cu sfarsitul actiunii, si nu cu inceputul acesteia. Pentru ca trebuie sa plateasca ambele parti. Dar intr-o ordine cronologica. Intai cine genereaza, apoi cine mediatizeaza.

Finalitate

Sunt aproape sigura ca vor aparea documente care sa ateste, fara dubii, ca Razvan Mihai Ungureanu a fost o victima nu a conflictului dintre palate, ci, in primul rand, a orgoliului zgandarit al premierului.

Sunt sanse notabile ca Mihai Razvan Ungureanu sa revina, mai devreme sau mai tarziu, pe cai si mai mai mari, si mai albi, in politica romaneasca.

Reactii politice la cald

Geoana: "Tariceanu a fructificat bine acest moment"

Demisia din functia de ministru de externe a lui Mihai Razvan Ungureanu reprezinta un nou episod al razboiului dintre Palatele Victoria si Cotroceni, a declarat vinerea trecuta presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, care este si presedintele Comisiei de politica externa din Senat. "Mihai Razvan Ungureanu a gresit atunci cand nu l-a informat pe primul-ministru despre situatia celor doi romani din Irak, dar, in acelasi timp, primul-ministru a fructificat acest moment pentru a-l indeparta pe unul dintre aliatii presedintelui Traian Basescu", a afirmat Mircea Geoana. in opinia liderului social-democrat, situatia politica interna si externa se afla intr-o criza acuta si, fara indoiala, acest lucru va fi "amendat" in planul credibilitatii internationale. in situatia actuala, Mircea Geoana considera ca primul-ministru are obligatia sa numeasca un om capabil in functia de ministru de externe. El a subliniat ca va urmari cu mare atentie candidatul care se va prezenta pentru audieri, in vederea obtinerii avizului comisiilor parlamentare de politica externa. II

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca, dupa demisia ministrului de externe, Razvan Ungureanu, asteapta acelasi gest de onoare si din partea directorului SIE, Claudiu Saftoiu. El a precizat ca il asteapta in continuare pe directorul SIE pentru a da explicatii in Parlament in cazul celor doi romani retinuti in Irak. "Trebuie sa vedem daca Serviciul de Informatii Externe si-a facut sau nu si-a facut datoria in aceasta situatie, daca a informat si pe cine a informat. Din declaratiile pe care Traian Basescu le-a facut astazi (joia trecuta- n.r.) intelegem ca a primit informatii din partea Ministerului Afacerilor Externe, dar continua sa nu existe nici un fel de mentiune referitoare la implicarea Serviciului de Informatii Externe in acest caz", a spus Olteanu.

SIE a precizat ca, din verificarile facute, nu au rezultat indicii ca cei doi romani arestati in Irak ar fi actionat in interesul unor servicii sau organizatii ostile, astfel ca incidentul excede competentele Serviciului. SIE a mentionat ca a luat cunostinta de situatia celor doi cetateni romani retinuti in Irak concomitent cu Ministerul Afacerilor Externe.

MAE a precizat, in debutul scandalului: "In primul rand, avand in vedere riscul ca faptele celor doi cetateni sa fie interpretate ca actiuni potential ostile la adresa altor state, precum si faptul ca MAE nu are competente in gestionarea unei astfel de situatii, s-a decis informarea domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat vinerea trecuta ca premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut demisia ministrului de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, pentru "modul defectuos in care a gestionat situatia celor doi cetateni romani si pentru ca nu si-a dat seama ca orice ministru il are ca sef pe premier, si nu pe presedintele Romaniei’’. Intrebat cine se face vinovat de situatia celor doi romani care au fost retinuti in Irak, Orban a afirmat ca presedintele Romaniei este vinovat pentru ca "ar fi trebuit sa isi foloseasca toate canalele oficiale si neoficiale pentru a interveni pentru eliberarea celor doi cetateni romani’’.

El l-a criticat insa pe Mihai-Razvan Ungureanu, spunand ca atitudinea acestuia nu a fost intotdeauna in consonanta cu pozitia PNL si a premierului. Vicepresedintele PNL a adaugat, insa, ca n-ar vrea sa-l transforme pe Ungureanu intr-un tap ispasitor: "Macar a avut minimul gest de-al informa pe presedinte, spre deosebire de directorul Serviciilor de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, care n-a catadixit sa spuna un cuvintel la Reuniunea Consiliului Suprem de Aparare a tarii care a avut loc pe 22 decembrie".

Greseala care i se imputa lui Mihai-Razvan Ungureanu nu poate avea ca pret demisia acestuia, a declarat presedintele interimar al Partidului Liberal Democrat (PLD), Theodor Stolojan.

"Este vorba despre o greseala, dar a-i cere demisia, este un gest incalificabil. Dar din partea lui Calin Popescu-Tariceanu ne putem astepta la orice", a spus liderul PLD. Stolojan a afirmat ca politica externa este o atributie a presedintelui Traian Basescu, astfel ca era normal ca seful diplomatiei sa-l informeze pe acesta despre situatia celor doi romani retinuti in Irak. Totodata, liderul interimar al PLD nu a exclus posibilitatea ca gestul premierului ar putea fi o plata a unei mai vechi polite. "Sa nu uitam ca Ungureanu s-a opus in mod ferm cu privire la solicitarea PNL de retragere a trupelor din Irak in pofida angajamentelor internationale ale Romaniei" , a spus Stolojan.

"Mai intai Gheorghe Flutur, acum Mihai-Razvan Ungureanu, care are poate, dintre toti sefii diplomatiei de dupa 1989, cea mai mare credibilitate in strainatate si care a lucrat sub o presiune incredibila ca Romania sa se integreze la 1 ianuarie 2007, si nu 1 ianuarie 2008. Dar PNL nu va avea nici o problema sa-l inlocuiasca, are destui «specialisti» care nu vorbesc nici macar o limba straina, ca de exemplu Teodor Atanasiu, care ii pot lua locul", a mai afirmat Theodor Stolojan.

Partidul Conservator (PC) considera ca numai demisia ministrului Mihai-Razvan Ungureanu nu rezolva problema de fond si insista pentru demisia directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), Claudiu Saftoiu. Conservatorii afirma, intr-un comunicat remis presei, ca este fireasca decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu de a solicita demisia ministrului de externe in urma scandalului generat de retinerea celor doi cetateni romani in Irak, insa apreciaza ca "si presedintele Basescu si protejatul sau, Claudiu Saftoiu, trebuie sa actioneze in mod onorabil si sa decida retragerea sefului SIE din functie".

Presedintele Traian Basescu l-a sacrificat pe ministrul Mihai-Razvan Ungureanu, asa cum i-a sacrificat si pe altii din jurul sau, a declarat presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor. Potrivit lui C.V. Tudor, cei doi romani retinuti in Irak ar fi fost "spioni trimisi in Irak de Traian Basescu, in cardasie cu Serviciul de Informatii Externe (SIE)", pentru a fi, ulterior, salvati de seful statului. Presedintele PRM a spus ca, dupa demisia lui Ungureanu, ar trebui sa urmeze si cea a lui Claudiu Saftoiu, seful SIE, deoarece a contribuit la aceasta "cacealma".
Liderul PRM a spus ca "atat Basescu, cat si Saftoiu ar trebui cercetati penal" pentru punerea la cale a acestei "telenovele menite sa-i creasca popularitatea" sefului statului.

Presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, a salutat vinerea trecuta demisia din functia de ministru de externe a lui Mihai-Razvan Ungureanu si apreciaza ca aceasta ar fi trebuit facuta mult mai devreme, in conditiile in care acesta "a manifestat totala obedienta fata de politica externa haotica promovata de presedintele Traian Basescu". Cozmin Gusa considera ca Ungureanu a gresit ca nu l-a informat pe primul-ministru despre cei doi romani arestati in Irak: "Daca a existat o omisiune, aceasta a fost promovata, in mod clar, de interesele presedintelui si, din acest punct de vedere, il consider pe Mihai-Razvan Ungureanu inca una dintre victimele lui Traian Basescu", a afirmat Gusa.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.