Tezaurul natural al Romaniei este astazi in discutie la Parlamentul European din Bruxelles. Peste 11.000 de romani il cred in pericol

Campania nationala de constientizare, demarata de organizatia nonguvernamentala WWF in octombrie anul trecut, culmineaza azi la Bruxelles, in cadrul unei dezbateri organizate la Parlamentul European de la Bruxelles si gazduite de Catherine Guy-Quint, MEP, discutiile concentrindu-se asupra capitalului natural pe care Romania si Bulgaria il aduc in UE, dar si asupra presiunilor la adresa acestuia. Tot acolo este prezentata petitia "Tezaurul Romaniei este in pericol!", semnata de 11.447 de persoane. In plus, WWF-ul a trimis o scrisoare deschisa adresata premierului si presedintelui.

Topul periclitarii

Petitia este sustinuta si de un studiu efectuat in aprilie 2006, care identifica punctele tari si pe cele slabe in ceea ce priveste zonele protejate din Romania. Cele mai mari presiuni si amenintari sint directionate catre parcurile nationale Muntii Rodnei, Domogled - Valea Cernei si Cheile Bicazului, plus parcurile naturale Bucegi, Cheile Gradistei - Cioclovina si Apuseni. Printre modalitatile in care zonele protejate sint periclitate, in top trei se afla constructiile ilegale, taierile haotice si braconajul. In functie de statutul zonelor, studiul are insa rezultate diferite. In cazul parcurilor naturale, schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor, pierderea traditiilor si exploatarea masei lemnoase sint cele mai percutante amenintari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.