Trei tablouri scoase la licitatie de Adrian Nastase s-au vindut ieri cu suma totala de 65.000 de lei noi, de la un pret de pornire de 53.000 de lei noi. Un critic de arta le pune la indoiala provenienta.

Licitatia la care au fost inscrise cele trei tablouri ce i-au apartinut lui Adrian Nastase a dublat numarul celor prezenti in mod obisnuit la astfel de evenimente organizate de casa de licitatii Alis. Iar numele fostului premier si ispravile sale au fost subiectele predilecte de conversatie. "Vrea sa-si vinda ouale", comenta un pensionar ce si-a notat cu constiinciozitate toate preturile cu care s-au adjudecat lucrarile licitate.

Cumparatorii misteriosi

Cei care nu erau doar curiosi, ci si cunoscatori ai trucurilor cu care se poate opera la licitatii speculau ca operele ar fi cumparate de insusi Adrian Nastase, fireste, prin intermediul unor dealeri. Aducerea lor la Alis ar fi doar un exercitiu de imagine, comentau circotasii, aducind ca argument si diferenta mica dintre suma care s-a cerut pe ele (53.000 de lei) si cea obtinuta (65.000 de lei).

Cei care au licitat pentru tablourile lui Adrian Nastase s-au aratat interesati exclusiv de aceste lucrari, fiecare miscare a lor fiind transmisa prin telefon de Anca Alexandrescu, consiliera lui Nastase, prezenta si ea la licitatie. Doua tablouri au fost adjudecate de un tinar in pulover galben, care dupa licitatie a plecat grabit si s-a facut nevazut in gura de metrou de la Universitate, iar unul de un barbat in costum si cu camasa verde, care, de asemenea, a plecat imediat.

Deconspirarea "anonimilor"

Criticul de arta Petru Romosan scoate insa la iveala un fapt inedit despre cele trei tablouri. Astfel, tabloul anonim reprezentind o scena mitologica si pictat in secolul al XIX-lea are un corespondent izbitor de asemanator in muzeul Luvru, fiind vorba despre o lucrare a lui Antonio Corregio, afirma Romosan, si ne arata albumul cu lucrarile pictorului: "E o copie mediocra de secolul XIX dupa un tablou cunoscut de toata lumea. E uimitor ca de trei saptamini nu s-a identificat tabloul, pe care sigur multi romani l-au vazut la Luvru". El a fost vindut cu 19.000 de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.