Scandalul arestarii din Irak face prima victima intre oamenii presedintelui: premierul Tariceanu a avut ieri o discutie cu ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu si i-a solicitat sa-si dea demisia pentru ca nu a informat Guvernul si pe seful Executivului despre retinerea celor doi cetateni romni in Irak, iar ministrul de externe a fost de acord, informeaza Guvernul.

"Ministrul de Externe a fost de acord, asumindu-si faptul ca MAE a procedat gresit", se precizeaza in comunicatul Guvernului. "Prim-ministrul considera ca este in sarcina Guvernului sa apere interesele cetatenilor sai, oriunde s-ar afla acestia. Ministerul de Externe avea obligatia sa informeze Guvernul si pe primul-ministru in legatura cu situatia celor doi romani imediat ce a aflat de retinerea lor. Intrucit acest lucru nu s-a intimplat, primul-ministru nu a putut dispune la timp masurile ce se impun pentru ca cetatenii romani sa fie eliberati mai repede, lucru care a dus la prelungirea detentiei lor", se arata in comunicatul Guvernului. Principalul candidat la postul lui Ungureanu este, conform unor surse liberale, Teodor Melescanu.

Marile intrebari, pe marginea scandalului

Prima mare intrebare e legata de modul in care informatia, extrem de detaliata, in legatura cu situatia celor doi romani, a ajuns in "Evenimentul zilei". Oficial, jurnalistul in cauza ar fi dat de subiect intimplator, in timp ce se documenta pentru un alt material.

Daca e asa, il felicitam calduros. Sceptici, insa, si cu oarece experienta in presa, noi inclinam sa credem ca cineva i-a "trintit-o" presedintelui, livrind povestea presei gata mestecata, si asta in cel mai delicat moment cu putinta. Iar primul gind zboara spre serviciile secrete, sau cel putin spre anumite grupari din interiorul acestora, care nu prea il mai inghit pe Basescu. Tarimul speculatiilor poate fi "fertilizat" si cu alte elemente, cum ar fi acela ca scandalul in cauza, care poate sa duca la o dezamagire in rindul electoratului vizavi de atitudinea lui Basescu, este declansat exact cind presedintele, confruntat cu spectrul suspendarii si cu un referendum, face eforturi sa isi apropie alegatorii. Sau ca are loc la doar citeva zile dupa intoarcerea directorului SRI, George Maior, de la sediul CIA, din SUA, o vizita care a alimentat multe comentarii. Maior este, sa nu uitam, un fost pesedist despre a carui numire stupefianta la cirma SRI s-a spus ca ar fi fost facuta la comanda americanilor.

Romanii arestati in Irak au fost eliberati ieri, opinia publica a rasuflat usurata, iar Basescu a prins glas si a sarit la gitul politicienilor care i-au facut pe cei doi "spioni" (?!!!). Si totusi, marile intrebari ramin, la fel cum ramin si niste capete de retezat, pentru ca un asemenea scandal nu poate ramine fara urmari. Recapitulind evenimentele, vom incerca sa inchegam un scenariu cit de cit pertinent asupra a ceea ce s-a intimplat, valabil pina cind vom avea parte de adevarul complet. Cum, insa, in Romania acest lucru ar putea avea loc la Pastele Cailor, pentru ca nici americanii nu spun - nu-i asa? - cine l-a impuscat pe Kennedy, s-ar putea sa murim cu scenarita in brate.

Un posibil scenariu

Desfasurarea de ieri a evenimentelor s-ar putea suprapune in mod logic peste scenariul creionat de ziarul nostru in numarul anterior. Schematic, s-ar putea ca faptele sa se fi petrecut astfel:
In octombrie, anul trecut, doi romani sint arestati pentru ca au incalcat regulamentul de ordine interioara al bazei Q-West, unde erau angajati. Foarte probabil ca fapta lor sa fie, intr-adevar, un delict, fara a avea legatura, nici pe departe, cu spionajul.

-Cei doi sint anchetati de americani, dupa care autoritatile romane sint instiintate, pentru a se stabili, de comun acord, ce se poate face cu cei in cauza. Aici apare o problema majora, pe care Basescu o reclama partii americane: daca cei doi sint eliberati si adusi in tara, unde e limpede ca informatia ar face vilva, acest lucru ar putea crea grave probleme aliantei Romaniei cu SUA, pentru ca, exact in acea perioada, reamintim, PNL stringea semnaturi pentru retragerea trupelor romanesti din Orientul Mijlociu, iar opinia publica era din ce in ce mai defavorabila respectivei participari, dupa cum evidentiau sondajele de opinie.

In egala masura, la americani erau in toi pregatirile pentru trimiterea in tara noastra, incepind din aprilie, a citorva mii de soldati, cel mai probabil pentru atacarea Iranului. Solutia? Cei doi sa fie tinuti in Irak, la secret, in asteptarea unui moment mai putin defavorabil.

-Se iau, in consecinta, toate masurile pentru ca secretul sa fie pastrat fata de opinia publica si, mai ales, fata de primul-ministru si al sau partid, care ar fi primit, altminteri, un balon de oxigen de mari proportii in batalia cu Basescu. Daca serviciile secrete sint, in principiu, la mina presedintelui, la fel ca si ministrul PD al Apararii, Sorin Frunzaverde, numit in functie cu 5 zile inaintea arestarii si care, evident, nu avea cum sa nu stie ce se intimpla in Irak, problema o reprezinta ministrul liberal al Externelor. Pentru ca e un cotrocenist devotat, insa, acesta primeste instructiuni sa nu isi informeze seful pe linie de partid si de Guvern, misiune indeplinita cu brio, in dispretul legii si al atributiilor guvernamentale.

-Timp de trei luni de zile, batista e tinuta pe tambal, iar romanii zac in arest, incalcindu-se inclusiv Conventia de la Geneva referitoare la dreptul la asistenta consulara - o singura intrevedere le-a fost permisa cu reprezentantii statului roman, in numele pastrarii aliantei cu "marele licurici".

-Pe nepusa masa, apare o dezvaluire suspect de amanuntita intr-un influent cotidian, care arunca in aer evenimentele.

-Prins cu garda jos, Basescu nu stie cum sa reactioneze: daca spune ca nu a fost informat, inseamna ca trebuie sa reteze exact capetele celor care i-au sustinut uriasa minciuna: Claudiu Saftoiu, Mihai Ungureanu, Sorin Frunzaverde. Daca spune ca a stiut din start, va trebui sa explice de ce a tacut milc.

-Bulversat, presedintele gafeaza in sti-lu-i caracteristic, incepind prin a nega ca ar fi fost informat, ceea ce inseamna salvarea pielii sale, si terminind prin a admite ca, de fapt, stia. Ceea ce inseamna salvarea pielii apropiatilor sai. Probabil ca si-a spus cuvintul si teama ca vreunul dintre acestia, odata sacrificat, sa nu isi dea drumul la gura.

-Se ia imediat legatura cu aliatii americani, mesajul fiind sec: dati-le drumul, de acum nu mai conteaza, pentru ca s-a aflat!

-Intr-adevar, din momentul in care minciuna e data in vileag, fiecare noua zi petrecuta in arestul american de catre cei doi romani ar fi insemnat o escaladare periculoasa a iritarii opiniei publice si a scenariilor mass-media. Or, de aceasta data, terenul e teribil de "mlastinos" pentru presedinte, iar comparatia cu rapirea ziaristilor e total neavenita.

Care sint punctele slabe ale presedintelui

A.De ce a tacut trei luni de zile? Aceasta e, de departe, cea mai grea problema a lui Basescu, o explicatie cit de cit pertinenta fiind greu de imaginat, macar.

B.De ce a spus ca nu a fost informat, pentru a se razgindi ulterior? Era un eveniment chiar atit de comun incit sa se poata contopi, in memoria prezidentiala, cu multe altele?
C.De ce nu a fost informat primul-ministru? Asteptam, de asemenea, cu interes o explicatie plauzibila.

D.De ce exista neconcordante la nivel inalt, cum ar fi aceea ca presedintele spune ca a fost informat despre eveniment pe 13 noiembrie, in timp ce consulul roman in Irak avanseaza data de 9 noiembrie? Ce s-a intimplat in cele 4 zile care lipsesc la apel?


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.