Sute de oameni de stiinta si de reprezentanti a 113 guverne au lucrat timp de o saptamina pentru a pregati ultimul raport privind incalzirea globala, dat ieri publicitatii

Raportul expertilor Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbarea Climatica recunoaste, in proportie de 90%, ca fiintele umane sint principala cauza a incalzirii globale.

Sute de oameni de stiinta si de reprezentanti a 113 guverne au lucrat timp de o saptamina pentru a pregati ultimul raport privind incalzirea globala, dat ieri publicitatii. Intre timp, erau bombardati de e-mailuri si apeluri telefonice din partea a 650 de alti cercetatori si experti, ingrijorati de faptul ca acest raport ar putea suferi de pe urma presiunilor diplomatice.

Cea mai dura sentinta

Raportul anterior al comisiei, din 2001, considera ca incalzirea globala e "probabil" motivata de gazele cu efect de sera. Or, cel din anul curent este mult mai radical, admitind ca activitatea umana, de exemplu despaduririle si arderea combustibilului rezultat din fosile, este responsabila in mare parte pentru incalzirea globala si ca aceasta este "fara precedent in peste 10.000 de ani". Singurele consolari oferite de raport se refera la previziuni mai optimiste decit cele anticipate de comunitatea stiintifica in privinta cresterii temperaturii si a nivelului marii pina in 2100: prima s-ar putea amplifica insa cu cel mai probabil 4 grade Celsius, dar si cu 6,4 grade, in cel mai rau caz, iar al doilea, de la minimum 18 centimetri la maximum 59. Raportul din 2001 prevedea o crestere a nivelului marii cu aproape 90 de centimetri. Comisia anunta ca aceste cresteri se vor manifesta in continuare, chiar si in conditiile in care "concentratia gazelor cu efect de sera s-ar stabiliza". Tot pina in 2100, Oceanul Arctic va disparea.

Val de caldura si de acid

Desertul se va extinde in Sahara, Africa de Sud si Mexic, prevede Comisia. Mai mult, ea atentioneaza asupra cresterii aciditatii oceanelor, cauzata de dioxidul de carbon. Expertii mai anticipeaza valuri de caldura si secete intensificate, dublate de uragane si furtuni mai puternice decit cele de pina acum. Precipitatiile vor creste, dar vor fi repartizate diferit: regiunile cu latitudine inalta si medie vor avea parte de o crestere cu 20%, in timp ce regiunile tropicale se vor alege cu mai putine decit pina acum.

Incalzirea globala, racita cu o spaga americana

Un thinktank finantat de ExxonMobil si compus din apropiati ai administratiei Bush a oferit mai multor oameni de stiinta cite 10.000 de dolari pentru a submina raportul ONU privind incalzirea globala.

Incercarea de discreditare a raportului a fost dezvaluita de cotidianul britanic "The Guardian". Thinktankul, numit Institutul American de Initiativa (IAI), este finantat cu peste 1,6 milioane de dolari de ExxonMobil, iar peste 20 de membri ai grupului au fost consultanti ai administratiei Bush. Compania petroliera este cunoscuta, de altfel, de mai multi ani, pentru campaniile finantate pentru demontarea teoriei incalzirii globale.

Record de profit

Conform acestui raport, consumul de petrol contribuie masiv la incalzirea globala. Compania petroliera ExxonMobil a obtinut anul trecut cel mai mare profit inregistrat vreodata la nivel mondial: 39,5 miliarde de dolari. Raportul ONU va influenta negocierile la nivel international privind noile limitari ale emisiilor de gaze cu efect de sera, ce vor urma protocolului Kyoto. SUA au refuzat sa ratifice protocolul de la Kyoto, dar presedintele George W. Bush s-a vazut nevoit sa adopte o pozitie "mai verde" in ultimele sale discursuri privind consumul de petrol.

"Cosa Nostra intelectuala"

IAI oferea banii oamenilor de stiinta pentru a scrie articole in care sa sublinieze lipsurile raportului ONU, iar scrisorile prin care se faceau aceste propuneri atacau grupul de oameni de stiinta care au redactat raportul ca fiind "rezistenti la criticile fondate si aplecati catre concluzii sumare, prost sprijinite de munca analitica". "E o incercare disperata din partea unei organizatii care vrea sa distorsioneze stiinta pentru propriile scopuri politice", a comentat David Viner de la Unitatea de Cercetari Climatice a Universitatii din East Anglia initiativa IAI. Cei mai intransigenti au fost, bineinteles, reprezentantii Greenpeace: "IAI este mai mult decit un thinktank, functioneaza ca o Cosa Nostra intelectuala a administratiei Bush. E vorba de ultimele incercari ale campaniei de dezmintire a schimbarii climaterice. Au pierdut la dezbaterea stiintifica si la cea morala. Ceea ce le-a mai ramas este o valiza plina cu bani".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.