Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) se confrunta cu mecanisme din ce in ce mai sofisticate in „confiscarea" fondurilor europene

PHARE, SAPARD, ISPA, Leonardo Da Vinci sunt programele care, in perioada de preaderare, ar fi putut sa aduca in Romania sute de milioane de euro. Nu s-a putut! Principala cauza nu este birocratia, asa cum s-a creat perceptia generala, ci faptul ca fondurile europene nu au putut fi accesate, in marea lor majoritate, decat de baroni, baroneti sau vatafi locali.

Tocmai sarbatorim implinirea a 16 ani de cand romanii au acces la fondurile PHARE. Acum, dupa aderare, fondurile europene pe care le va primi Romania vor fi imense, iar pericolul cel mare consta ca acestea sa intre pe mana acelorasi "clienti". Ultima afacere depistata de inspectorii DLAF consta in plimbarea unor fonduri PHARE printr-un labirint de "firme de familie". Suma deturnata este de 100.000 de euro. Un fleac, s-ar zice, dar totalul rulat de hotii neprinsi considerati negustori cinstiti poate fi de ordinul milioanelor. Azi vom prezenta si un profil al infractorului specializat in deturnarea fondurilor europene, in functie de programul accesat.

Fondurile sunt invartite printr-un carusel de firme

Ultima afacere investigata de inspectorii DLAF s-a derulat in judetul Caras Severin. Artizan - Nica Petru, actionar si administrator a numeroase firme din Caransebes, cercetat acum de DNA pentru ca ar fi folosit aproape 100.000 de euro dintr-un proiect PHARE pentru a-si cumpara propriile utilaje. Proiectul in baza caruia s-au obtinut fondurile PHARE avea ca scop retehnologizarea beneficiarului, SC Vest Banat 2001 SRL, din Caransebes, cu echipament nou si producerea de pavele, tigle si betoane.

Obiectivul final era cresterea cifrei de afaceri si a profitului firmei. Din totalul de 164.000 de euro, 98.000 de euro reprezenta finantarea nerambursabila prin PHARE 2001. Conform proiectului, firma SC Vest Banat 2001 SRL trebuia sa amenajeze hala de productie, sa efectueze un studiu de fezabilitate, sa achizitioneze utilajele de productie, sa creeze 11 locuri de munca directe si sa angajeze personalul necesar. Printre altele, inspectorii DLAF au constatat ca, dintre cele 11 locuri de munca, cinci sunt ocupate de rudele lui Nica Petru (actionar si administrator SC VEST BANAT 2001 SRL): Rusulescu Mariana (fiica) - economist, Rusulescu Octavian (ginere) - director marketing, Nica Daniel (frate) - merceolog, Nica Gheorge (frate) - sofer, Nica Albina Mihaela (cumnata) - muncitor necalificat.

Mai mult decat atat, achizitionarea utilajelor s-a realizat printr-un mecanism ce includea de fapt ofertanti care cumparasera de la firme la care tot el era actionar sau administrator. In general, traseul era urmatorul: beneficiar (SC Vest Banat 2001 SRL) - intermediar - beneficiar (SC Vest Banat 2001 SRL). Cu alte cuvinte, Nica Petru vindea utilaje sau ansamble unor firme prietene, pentru ca apoi, prin firma SC Vest Banat 2001 SRL, sa le rascumpre cu bani PHARE, in baza unor licitatii dubioase. Inspectorii DLAF sustin ca Nica Petru mai detinea calitatea de asociat sau administrator la alte societati comerciale - Exim Banatul SRL, Romvest Impex SRL, Romfin Invest SRL, Dan-Mega Forest SRL, care ar fi fost folosite ca ofertanti in proiect.

"Pentru achizitionarea a doua utilaje, beneficiarul a prezentat documente care aratau ca pentru fiecare dintre acestea a organizat de doua ori procedura de licitatie. Firma prin care s-a facut tranzactia - RP Rom Pact Impex SRL - il avea asociat si administrator pe Rusulescu Octavian Petrisor, ginerele lui Nica Petru" (n.n. - vezi schema), sustine DLAF.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.