Gandindu-se probabil la retrocedari, intr-un interviu publicat de cotidianul “The New York Times”, Regele Mihai I spune ca in Romania s-a incheiat dictatura, dar nu si comunismul, pentru ca au ramas anumite lucruri care sunt greu de schimbat.

Prestigiosul cotidian american publica un profil al Regelui Mihai I, "ultimul sef de stat din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial inca in viata". "Stalin, Groza, Gheorghiu-Dej, Pauker, Vyshinsky. Unde sunt ei toti acum?", se intreaba Regele Mihai I. "Sunt destul de norocos sa fiu inca aici". Regele Mihai I spune si ca nu se simte in totalitate ca acasa in Romania.

Intr-un interviu publicat, sambata, de cotidianul "The New York Times", Regele Mihai I spune ca in Romania s-a incheiat dictatura, dar nu si comunismul, pentru ca au ramas anumite lucruri care sunt greu de schimbat. Prestigiosul cotidian american publica un profil al Regelui Mihai I, "ultimul sef de stat din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial inca in viata", in editia de sambata. Fostul monarh vorbeste despre copilarie, despre domnia sa, alianta cu Hitler, despre cum l-a santajat Stalin sa abdice, despre dragostea pentru sotia sa, Regiana Ana, dar si despre Romania ce tocmai s-a integrat in Uniunea Europeana.

"Se spune ca este sfarsitul comunismului in Romania. Ei bine, nu este chiar asa. Este sfarsitul dictaturii, dar anumite lucruri raman si sunt foarte greu de schimbat", spune regele in "The New York Times". Fostul suveran precizeaza si ca actuala coalitie a incercat sa elimine favoritismele si coruptia, dar eforutile i-au fost deseori zadarnicite la niveluri inferioare ale birocratiei.

"Este foarte, foarte dificil pentru partea voastra de lume (de peste Ocean - n.r.) sa inteleaga ce se petrece in aceasta parte a lumii", spune Mihai I. "Obiceiuri bizantine au ramas", explica fostul suveran. Regele spune si ca va fi dificil pentru Romania, care s-a integrat in Uniunea Europeana la 1 ianuarie, sa revina cu adevarat in Europa.
In articolul publicat sambata, "The New York Times" spune si putin din povestea Regelui Mihai I, acum in varsta de 85 de ani, ultimul sef de stat din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial inca in viata.

A luat masa cu Hitler, a dat mana cu Churchill si a trait, o scurta perioada de timp, sub dictatura lui Stalin, scrie cotidianul. Potrivit "The New York Times", fostul suveran al Romaniei, care a ramas fara tron din 1947, spera insa ca autoritatea sa va fi reinstaurata pe linia Regelui Juan Carlos al Spaniei. Desi este inca adulat de multi dintre romani, politicienii si oamenii de afaceri care conduc acum tara nu sunt interesati de autoritatea morala a unui rege. "Multi dintre cei care au venit la guvernare sunt din trecut", spune Mihai I.

"Si-au schimbat culorile, dar au aceeasi mentalitate", adauga fostul suveran. Regele Mihai I spune si ca nu se simte in totalitate ca acasa in Romania. "Partial da, dar apoi te gandesti la ce s-a intamplat. Nu poti sa stergi cu buretele". In consecinta, fostul suveran petrece doar cateva luni pe an in tara natala si prefera tara adoptiva, Elvetia. Totusi, iubeste foarte mult Romania, mai ales copiii si batranii, scrie "The New York Times". "Stalin, Groza, Gheorghiu-Dej, Pauker, Vyshinsky. Unde sunt ei toti acum?", se intreaba Regele Mihai I. "Sunt destul de norocos sa fiu inca aici". (NewsIn)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.