O intreaga obste care cuprinde doi munti din judetul Valcea a fost vanduta unui SRL bucurestean, cu asociati din Romania, Brazilia si SUA. Intreaga afacere s-a concentrat intr-un dosar pe care ofiterii DIICOT Valcea il cerceteaza de mai bine de opt luni.

Cap al afacerii, asa cum reiese din contractul de vanzare-cumparare intre obstea din Vaideeni si SC Forest Investments Group SRL Bucuresti, se dovedeste a fi Adam Jinaru, intr-o dubla calitate: reprezentant la nivel judetean al Romsilva si de presedinte al Obstei Turcinuri. La acea data, acesta se situa cel putin intr-o situatie de conflict de interese.

HARTA AFACERII. Un dosar privind punerea in posesie a membrilor Obstei Turcinuri-Vaideeni Valcea pe o suprafata de peste 1.000 ha de fanete si paduri a fost contestat in instanta atat de doi dintre mosneni, ramasi cu buza umflata, cat si de Obstea mosnenilor colibaseni, din judetul Gorj, care sustine ca suprafata de teren i se cuvine de drept.

In baza Legii 1/2000, Obstea din Vaideeni, localitatea natala a directorului Jinaru, a obtinut, in baza sentintei civile nr. 379/23.03.2000 a Judecatoriei Brezoi, dreptul de proprietate asupra a 320 ha de pasune si a 710 ha de padure situate in extravilanul comunei Malaia, pe Muntii Turcinul Mic si Turcinul Mare, titlurile de proprietate fiind eliberate la 30.09.2003. Intreaga suprafata a intrat in administrarea Obstei din Vaideeni, o parte din aceasta fiind data spre exploatare diverselor firme de profil.

In 2003, conducerea Obstei Turcinuri a facut primele diligente pentru vanzarea intregii suprafete. Conform dreptului de preemtiune, prima contactata a fost Directia Silvica Valcea. Prin adresa nr. 7379/ 30.03.2003, Directia Silvica, condusa pe atunci de Ion Cernatescu, a revocat acest drept, afirmand ca nu are fondurile necesare achizitionarii acestei suprafete de teren.

In 2005, Adam Jinaru a batut palma cu SC Forest Investments Group SRL Bucuresti pentru vanzarea terenului detinut de obste, semnandu-se initial un precontract, in prezenta avocatului Leonard Papuc, prin care firma cumparatoare a achitat un avans de 100.000 euro. Desi nu avea acceptul mosnenilor pentru vanzare, Jinaru a reusit sa includa, cu ajutorul acestei sume, intreaga obste in afacere, ulterior obtinandu-se si votul intregii adunari generale, necesar pentru vanzarea in conditii legale a celor doi munti.

Atat procesul-verbal, cat si procura autentificata sub nr. 992 la Biroul Notarial Elena Paraschiv poarta data de 30.01.2005. La 28 aprilie 2005, SC Forest Investments Group SRL Bucuresti a mai achitat o transa de 573.000 euro, grosul sosind abia la 07.06.2005, 820.500 euro, o data cu autentificarea contractului de vanzare-cumparare intre cele doua parti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.