In discursul rostit cu ocazia primirii scrisorilor de acreditare de la ambasadorul roman la Sfantul Scaun, Marius Lazurca, Papa Benedict si-a “exprimt ingrijorarea in privinta chestiunii Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti” suveranul pontif a spus ca edificiul reprezinta un patrimoniu important pentru intregul popor roman.

Papa a mai adaugat ca prin intrarea in Uniunea Europeana, Romania, inzestrata cu un inegalabil patrimoniou crestin, aduce o contributie originala la edificiul continentului. Apelul Papei Benedict al XVI-lea si ingrijorarea exprimata de acesta survin in urma unor dispute, inca nerezolvate, intre Arhiepiscopia Catolica de la Bucuresti si statul roman privind constructia unei cladiri in vecinatatea Catedralei.

Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat sambata ingrijorarea pentru constructia de langa Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti si s-a aratat increzator ca drepturile si libertatile religioase vor fi respectate, facand in special referire la cele ale romano-catolicilor si la restituirea proprietatiilor religioase. In discursul rostit cu ocazia primirii scrisorilor de acreditare de la ambasadorul roman la Sfantul Scaun, Marius Lazurca, Papa Benedict si-a "exprimt ingrijorarea in privinta chestiunii Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti".

Suveranul Pontif a amintit depotriva ca arhiepiscopul de la Bucuresti a facut "numeroase demersuri pe langa instantele competente ale statului" roman pentru pastrarea "patrimoniului istoric pe care il constituie catedrala si a valorilor de credinta pe care le reprezinta". Seful Bisericii Catolice a subliniat ca aceasta este "intotdeauna pregatita sa studieze, cu autoritatile compentente, in spiritul dialogului, mijloacele de a depasi eventualele dificultati ce ar putea aparea in relatiile bilaterale".

Apelul Papei Benedict al XVI-lea si ingrijorarea exprimata de acesta survin in urma unor dispute, inca nerezolvate, intre Arhiepiscopia Catolica de la Bucuresti si statul roman privind constructia unei cladiri in vecinatatea Catedralei. Reprezentantii Bisericii Catolice s-au adresat instantei pe motivul ca lucrarile la "Cathedral Plaza" din vecinatate afecteaza structura de rezistenta a Catedralei Sfantul Iosif - veche de 130 de ani - si chiar stilul urbanistic al zonei. Este primul proces al Bisericii Catolice impotriva autoritatilor romane.

Restituirea proprietatilor Bisericii Greco-Catolice
Papa Benedict al XVI-lea a atras atentia - in intalnirea cu ambasadorul roman pe langa Sfantul Scaun - asupra altei chestiuni "delicate", si anume restituirea proprietatilor religioase confesiunii de rit greco-catolic. Sfantul Parinte a remarcat totusi progresele facute de autoritatile de la Bucuresti in acest sens.

"Doresc ca regulile referitoare la libertatea religioasa - una dintre libertatile fundamentale - sa fie in totalitate respectate, in special in ceea ce priveste Biserica Greco-Catolica", a subliniat Benedict al XVI-lea, potrivit discursului publicat pe site-ul Vaticanului. In perioada comunista, au fost confiscate mii de lacase de cult, iar Biserica Romano-Catolica - cu ritual ortodox, dar loiala Vaticanului - a fost interzisa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.