Cu toate ca Romania a intrat in Uniunea Europeana, mediul de afaceri mioritic este inca instabil si impredictibil. De acest lucru s-au convins in special producatorii de tigarete, care se lupta permanent cu ambitia Guvernului de a "stoarce" cat mai multi bani de la ei. De la ferestrele Palatului Victoria, industria tutunului se vede precum vacuta aceea dolofana, care este numai buna de muls. Grav este ca fiecare "muls" se rasfrange asupra buzunarului nostru.

De la an la an (sau de la o luna la alta, dupa cum e cazul), nivelul sau numarul taxelor aplicate tigaretelor creste. In 2006, spre exemplu, Guvernul a facut "cadou" industriei faimoasa taxa pe viciu, precum si acciza minima. Cu taxa pe viciu, impusa cu de-a sila de ministrul liberal al Sanatatii, Romania a stabilit o premiera, fiind singura tara europeana, in care exista asa ceva.

Pana la urma, intelegand necesitatea de a se conforma politicilor fiscale ale UE, autoritatile romane au ascuns taxa pe viciu, incluzand-o in acciza. Astfel, taxa antieuropeana a ramas de trista amintire, iar acciza s-a umflat de mai are un pic si crapa. De altfel, la capitolul acciza, Guvernul a dat dovada de o inconsecventa vecina cu ridicolul. Pe motiv de putere de cumparare, s-a negociat o derogare de trei ani, pentru alinierea la nivelul accizei din Uniune, pentru ca, ulterior, sa ignore aceasta derogare, majorand taxele in avans.

Taxa neconstitutionala

La inceputul anului 2010, acciza totala ar urma sa fie 74 euro pe mia de tigarete, in loc de 64 euro, cat s-a negociat cu UE. Asta in cazul in care nu se revine la normalitate, prin eliminarea taxei pe viciu, constestata - ce surpriza! - nu doar de companiile afectate, ci si de Sebastian Bodu (care a fost demis ieri de catre presedintele Tariceanu - n.r.), presedintele ANAF, care a afirmat ca taxa pe viciu este neconstitutionala si a demonstrat cu cifre ca nu aduce mai multi bani la buget, dar in schimb stimuleaza contrabanda cu tigari ieftine de peste Prut.

Asadar, cresterea accizelor la tigarete a dus numai la dezvoltarea pietei ilegale, dat fiind ca infractorii nu rateaza nici o ocazie generatoare de profit. Se stie ca Romania este cat se poate de vulnerabila, avand granite comune cu Ucraina, Moldova si Serbia, piete care dispun de tigarete la preturi mult mai mici.

Contrabanda a depasit 10% din totalul pietei

Dna Gilda Lazar, directorul Corporate Affairs al JTI Romania, unul dintre principalii producatori de tigarete pe piata locala, sustine ca, in acest moment, nivelul contrabandei a depasit cu mult 10% din totalul pietei, iar tendinta este crescatoare. "Asistam la dezvoltarea alarmanta a unui fenomen care afecteaza vanzarile legale, dar si veniturile guvernamentale.

Pe termen lung, daca Guvernul nu va recurge, in politica de accizare, la o abordare echilibrata, care sa tina cont de puterea de cumparare reala a romanilor, vom asista la o proliferare a contrabandei cu tigarete, in special cu tigarete ieftine. In urmatorii trei ani, contrabanda ar putea atinge un nivel de 30%, generand pierderi acumulate la bugetul de stat de circa 1,5 miliarde euro", ne-a declarat Lazar.

Romanii, ignorati de Vladescu si Nicolaescu

Taxele aplicate produselor din tutun sunt menite sa umple "buzunarele" ministerelor pastorite de domnii Vladescu si Nicolaescu, dar ignora complet putererea de cumparare scazuta a consumatorilor romani. Cresterile repetate si abrupte ale taxelor au condus la majorarea artificiala a preturilor pana la un nivel pe care multi consumatori nu si-l permit. Numai anul trecut, preturile tigaretelor au inregistrat cresteri record de peste 30%, cele mai mari din categoria produselor de consum. Culmea ironiei, mai marii nostri spun ca, in Romania, tigaretele sunt ieftine. Poate pentru turistii straini! Daca raportam la veniturile noastre, sunt de 3-4 ori mai scumpe decat in Germania, de exemplu.

Creste precum Fat-Frumos

Si in 2007, accizele pentru tigarete vor continua sa creasca precum Fat-Frumos, calendarul majorarilor fiind stabilit in Codul Fiscal. Astfel, pentru perioada 15 ianuarie - 30 iunie 2007, nivelul minim este de 31,25 euro/1000 tigarete, respectiv de 110,4 lei, fata de 30,83 euro/1000 de tigarete, cat fusese pana acum. Acciza minima nu poate fi mai mica de 91 la suta din acciza pentru cea mai bine vanduta categorie de tigarete, iar un calcul simplu ne da valoarea totala a accizei, respectiv 34,34 euro. Urmatoarea crestere se va produce la 1 iulie, cand nivelul va atinge 41,5 euro, ceea ce reprezinta un plus de 0,7 lei la pretul pachetului de tigarete.

Majoritatea producatorilor au decis sa mareasca gradual preturile, pentru ca majorarea de la 1 iulie sa fie mai usor suportata de catre consumatori. Astfel, anul a demarat cu o scumpire de 0,2 lei a pachetelor, prima dintr-o serie ce va zdruncina serios portofelele amatorilor de vicii vechi de cand lumea...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.