Aflat in prima sa vizita la Bucuresti dupa preluarea functiei, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, avertizeaza autoritatile ca divergentele de pe scena politica romaneasca ar putea afecta continuarea reformelor. El atrage atentia ca la nivelul Comisiei Europene se analizeaza "cu maxima atentie" evenimentele din Romania chiar daca nu sunt deocamdata reactii.

Reactii ar putea insa sa apara prin martie, cand Comisia Europeana va elabora un nou raport de monitorizare a Romaniei si cand, spune domnul Orban, ar putea sa fie declasate asa numitele clauze de sanctionare din domeniile ramase in urma, precum justitia sau agricultura.

"Vreau sa adresez un apel autoritatilor romane sa nu uite ca Romania a devenit stat membru, ca este esential sa aiba un start cat mai bun si sa nu puna sub semnul intrebarii eforturile si pasii care au fost facuti, si sa asigure continuitatea acestor pasi." "Sper ca discutiile si dezbaterile existente la momentul de fata sa nu impiedice continuarea sustinuta a acestor reforme", a spus comisarul European Leonard Orban.

Acesta nu este singurul avertisment pe care comisarul european l-a lansat. El s-a declarat nemultumit si de interesul scazut al autoritatilor de la Bucuresti fata de ceea ce el numeste "adoptarea unei strategii de comunicare interna" ce ar ajuta Romania sa cunoasca si sa aplice cerintele europene, in contextul desfiintarii Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.

Asta daca vrem, cum spune Leonard Orban, ca Romania sa aiba un start bun in Europa si sa fie un stat influent la nivelul Uniunii. Numai ca Romania, a plecat cu stangul si a intrat in Uniune, tot asa.

O prima chestiune controversata, la doar cateva zile dupa aderare, e cea legata de taxele pe care autoritatile din judetul Giurgiu au continuat sa le aplice, si dupa 1 ianuarie 2007, masinilor care treceau prim vama Giurgiu. Dupa indelungi discutii si amenintari cu justitia europeana din partea oficialillor bulgari si interventii ale Guvernului, controversatele taxe au fost eliminate. O alta taxa, de data asta perceputa la prima inmatriculare a autovehiculelor second-hand si prevazuta in Codul Fiscal, este in momentul de fata in atentia departamentului de specialitate al Comisiei Europene.

Romania risca, daca mentine nivelul ridicat al taxelor, care ajung si al 7.500 de euro, sa fie trimisa la Curtea Europeana de Justitie, for care a mai sanctionat alte doua state membre, Ungaria si Polonia pentru acelasi motiv.

Aderarea de la 1 ianuarie a fost de asemenea, prefatata de o serie de probleme care au obligat Comisia Europeana sa monitorizeze in continuare Romania. Justitia si afacerile interne este unul dintre domeniile unde avertismentele sunt inca valabile.

Pe langa faptul ca instantele nu au fost suficient reformate iar rezultatele in lupta cu coruptia sunt considerate irelevante, un alt motiv de nemultumire la Bruxelles este neadoptarea legii de infiintare a Agentiei de Integritate, agentie care ar urma sa verifice averile demnitarilor.

Legea, adoptata de Camera Deputatilor intr-o forma care nu-i mai permite sa-si mai atinga scopul, potrivit declaratiei initiatorului - ministrul justitiei Monica Macovei, se afla acum la comisia pentru drepturile omului din Senat.

Probleme raman in continuare si pe domeniul agricultura. Cea mai grava se refera la agentiile de plati, institutii care se vor ocupa cu gestionarea fondurilor venite de la Uniunea europena. Ele au fost recent, acreditate partial, pentru a putea fi declarate functionale, insa, asa cum declara comisarul european Leonard Orban, autoritatile trebuie sa mai lucreze mult pana ce acestea vor capata experienta, temerea sa fiind ca Romania ar putea pierde sume consistente din fondurile comunitare.

Insa, prima impresie a fost creata, probabil, de controversele legate de desemnarea comisarului european pentru Romania in persoana economistului Varujan Vosganian. Ajuns la Bruxelles, acesta fost nevoit sa se intoarca, insusi presedintele Comisiei Europene nefiind de acord cu numirea lui pe post, in urma acuzatiilor care i s-au adus in presa, printre care posibila lui colaborare cu Securitatea.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.