Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Catalin Harnagea, a dat in judecata Banca Tiriac, cerind bancii despagubiri de un milion de euro, pentru ca a furnizat procurorilor date despre conturile sale in conditiile in care nu era pus sub acuzare in vreun dosar.

Obiectul cererii de chemare in judecata este ca instanta sa constate ingerinta, respectiv violarea unuia dintre drepturile fundamentale ale omului, dreptul la viata privata, dreptul la secretul corespondentei si dreptul secretului bancar, in desfasurarea activitatii specifice a agentului comercial, respectiv in prestarea serviciului catre consumator, pe de o parte si sa stabileasca cuantumul reparatiei echitabile, proportionala cu natura ingerintei, pe de alta parte.
Instanta a decis netimbrarea actiunii

Tribunalul Bucuresti-Sectia comerciala a decis netimbrarea actiunii, care ar fi putut ajunge la suma de o suta de mii de euro, admitind exceptia avocatului Ina Vintilescu, potrivit careia "scutirea de taxe judiciare de timbru a actiunilor si cererilor referitoare la protectia consumatorilor, atunci cind persoanele fizice au calitatea de reclamant, impotriva agentilor economici care au prejudiciat drepturile si interesele legitime ale consumatorilor".

Urmatorul termen de judecata este in 25 ianuarie. Actiunea inaintata Tribunalului Bucuresti de catre Catalin Harnagea vizeaza contractul incheiat de acesta cu Banca Tiriac privind deschiderea unui cont. Cauza este o actiune in raspundere contractuala prin care Harnagea solicita repararea prejudiciului moral produs prin incalcarea secretului bancar. Aceasta actiune survine unei anchete facuta de DIICOT din cadrul Parchetului instantei supreme. In contextul solutionarii cauzei penale 111/D/P/2004, privindu-l pe inculpatul Dan Costache Patriciu si altii, DIICOT a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus cercetarea conturilor bancare pentru 60 de persoane.

Si conturile lui Tariceanu au fost verificate

Printre cei carora li s-au verificat toate conturile deschise incepind cu 1 ianuarie 2001 se numara premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana. Pe lista se afla politicieni precum senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, dar si fostul sef SIE Catalin Harnagea.

Pe lista ar mai fi oamenii de afaceri Sorin Marin - fost actionar Rompetrol, Dinu Patriciu si sotia, Phil Stephenson - vicepresedinte Rompetrol, John Works - fost director executiv al aceleiasi companii, Nicolae Ratiu si Camelia Voiculescu, alaturi de ziaristii Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe. In ceea ce-l priveste pe Harnagea, in luna august 2005 Banca Comerciala Ion Tiriac SA a primit o solicitare de a furniza documente bancare cu privire la contul pe care fostul sef SIE il avea deschis la aceasta banca.

Banca a predat organelor de cercetare penala documente referitoare la toate operatiunile financiar-bancare desfasurate in cont. Acest fapt este calificat de avocatul lui Harnagea drept un abuz, astfel ca a sesizat prin adresa 1.965/15 august 2005 Directia Nationala Anticoruptie, pentru clarificarea acestei situatii. "La aceasta adresa am primit un raspuns prin care ni se justifica incalcarea secretului bancar prin invocarea articolului 37 indice 1, respectiv articolului 52 din Legea 58/ 1998", noteaza avocatul in cererea de despagubiri inaintata Tribunalului Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.