Imprumut de la o banca austriaca. Suma va fi restituita in 10 ani. 2,7 mil. euro in primii 2 ani pentru Habsburgi

Aproximativ 60 milioane de euro vor trebui sa achite autoritatile brasovene pentru cumpararea Castelului Bran, una dintre cele mai importante atractii turistice din Romania. Pentru a intra in posesia castelului, Consiliul Judetean Brasov trebuie sa faca, mai intai, rost de bani. Suma va fi obtinuta de la o banca austriaca in urma unui imprumut de tip leasing pe o perioada de 10 ani.

"Consiliul Judetean doreste sa se implice, Castelul Bran este cel mai mare brand din Romania, este o oportunitate pentru turismul brasovean. Costurile sunt minore fata de ceea ce putem obtine. Pentru cumpararea castelului, Consiliul Judetean va plati in primii doi ani o suma de 2,7 milioane euro, restul pana la 60 de milioane de euro urmand sa fie platiti dintr-un imprumut de tip leasing pe care il vom accesa la o banca din Viena. Banca ii va plati lui Dominic de Habsburg suma respectiva, urmand ca noi, in decursul a 10 ani, sa dam inapoi banii bancii din exploatarea turistica a castelului", a declarat, citat de Mediafax, Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov.

Acesta a mai precizat ca decizia a fost discutata deja cu avocatii familiei de Habsburg, actualii proprietari ai castelului, urmand sa fie votata in plenul Consiliului Judetean Brasov la urmatoarea sedinta.
Detaliile pentru obtinerea celor 60 milioane de euro vor fi puse la punct la inceputul saptamanii viitoare, atunci cand Cancescu va merge la Viena pentru a discuta obtinerea imprumutului. "Eu i-am comunicat verbal si domnului avocat Corin Trandafir (de la firma de avocatura Rubin Meyer Doru&Trandafir, reprezentantul intereselor familiei Habsburg in Romania, n.r.) cu care sunt permanent in legatura, urmeaza sa-l instiintez si in scris de decizia noastra. Apoi, la prima sedinta a Consiliului Judetean, ne vom da si votul si vom stabili si bugetul", a explicat Cancescu.

Prima si ultima oferta

In ceea ce priveste exercitarea dreptului de preemptiune la cumpararea Castelului Bran de catre Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), presedintele Consiliului Judetean Brasov a dat asigurari ca se vor respecta "toate formalitatile din punct de vedere legal".

"Eu am discutat si la Ministerul Culturii si Cultelor si vom respecta aceste proceduri, ei au un drept de preemptiune potrivit legii.

Procedura este mai complicata, insa noi vrem sa cumparam Castelul Bran", a spus, potrivit Mediafax, Aristotel Cancescu, precizand ca ar fi "o situatie fericita" sa contribuie financiar si MCC la achizitionarea castelului.

Firma de avocatura Rubin Meyer Doru&Trandafir a facut, pe 8 decembrie, o oferta unica de vanzare a castelului, Consiliului Judetean Brasov, in valoare de 60 milioane de euro. In cazul in care nici Consiliul Judetean Brasov, nici Ministerul Culturii si Cultelor nu sunt interesate de oferta, Castelul Bran va fi scos la vanzare pentru cumparatorii privati, anuntau avocatii familiei de Habsburg la sfarsitul anului trecut.

Donatie pentru Regina Maria

Retrocedat la 26 mai 2006 proprietarului de drept, Dominic Habsburg, Castelul Bran reprezinta un brand in Romania care atrage milioane de turisti din intreaga lume.

Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani. Inainte de retrocedare, Ministerul Culturii a estimat domeniul Castelului Bran la 25 de milioane de dolari.

Istoricii spun ca monumentul istoric, asociat in intreaga lume cu mitul Dracula, a fost construit intre anii 1377 si 1378, Ludovic de Anjou permitandu-le brasovenilor sa cladeasca "o cetate de piatra cu propriile cheltuieli si osteneli". Castelul a fost donat de comunitatea din Brasov, in 1920, Reginei Maria a Romaniei, ca pretuire pentru contributia sa la realizarea Unirii de la 1 Decembrie 1918. Dupa plecarea familiei regale din tara, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman.

Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului, fiind insa abandonat si devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987 a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.