In cazul DIE/CIE, circa 70 la suta din dosare sunt considerate "secret de stat", iar publicarea lor ar compromite "actiuni in derulare"

102.024 dosare de "siguranta nationala" nu vor pleca de la SRI si SIE la CNSAS. Aceasta este cifra recunoscuta oficial de catre presedintele Traian Basescu si de seful SIE, Claudiu Saftoiu. In cazul SIE, este vorba de circa 70 la suta din arhiva DIE/CIE din perioada comunista. Nu se cunoaste inca oficial numarul dosarelor pastrate la secret de catre Directia de Informatii a Armatei. Ion Mihai Pacepa precizeaza pentru Adevarul ca dosarele CIE-DIE nu sunt de siguranta nationala.
Promisiunea presedintelui ca "toate dosarele" vor ajunge la CNSAS se dovedeste astfel ca nu a fost indeplinita.

Seful spionajului romanesc, directorul SIE Claudiu Saftoiu, a lansat pe piata, intr-un interviu acordat unui ziar central, o cifra-bomba: 27.000 de dosare raman la SIE pe motiv de "siguranta nationala". In mod concret, este vorba de circa 70 la suta din arhiva DIE/CIE, denumirile purtate de SIE in perioada comunista. In cazul SRI, este vorba de 75.000 de dosare care nu vor fi predate CNSAS, fiind considerate de "siguranta nationala". "In februarie, arhiva SIE numara 47.024 de dosare, din toate cele create inainte de 1989. In rastimpul de la Revolutie pana la infiintarea serviciului, documentele care au fost distruse cel mai mult au fost documentele neclasate, care se aflau in lucru in acea perioada", a precizat Saftoiu in interviul publicat inainte de Anul Nou si care a ramas fara niciun ecou. Seful SIE mai preciza ca toate cele "27.000 de dosare vor ramane in arhiva SIE, clasificate in categoria securitatii nationale si exced Legea CNSAS. Aceasta baza este considerata operativa, iar publicarea ei ar compromite actiuni in derulare", a declarat directorul SIE.
Ticu Dumitrescu:

"La SIE nu am niciun punct de control "
"Eu vreau sa se inteleaga ca, daca la arhiva SRI am avut posibilitatea de a constata si a pune cat de cat lucrurile la punct, avand o situatie oficiala sub semnatura sefului SRI si a sefului de arhiva, reusind, asadar sa avem un punct de comparatie, la SIE nu este acelasi lucru. Aici, la SIE, nu am niciun punct de control", ne-a declarat Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS. El precizeaza ca serviciile trebuiau sa predea "cheile".
In Germania - 176 de kilometri de arhiva, la noi - numai 17

"Eu inca din CPUN le-am spus: Domnilor, predati cheile! Sa discutam cu sufletul in palma! Ceea ce nu s-a intamplat. Nu s-a dorit! Ei (n.r. - fostii securisti din diversele servicii secrete) stau acum si se distreza ca si-au batut joc de noi. Nu s-a dorit, asta e! Macar prapadita de sintagma cu Securitatea ca politie politica… Pai, nemtii au avut o STASI buna si una rea sau un Gestapo bun si unul rau? Si cealata sintagma, cu siguranta nationala. Ce e aia siguranta nationala?!", se intreaba Ticu Dumitrescu.

Si despre "cantitate", adica despre numarul de dosare, Ticu Dumitrescu are ceva de spus: "Daca discutam de proportii, semnul mare de intrebare este urmatorul: cum a fost posibil ca in Germania sa existe 176 de kilometri de arhiva si la noi numai 17 (n.r. - kilometri)? Sa fi fost Securitatea romana atat de proasta si a lor atat de buna? Sa fi fost nemtii atat de destepti, de perfecti fata de noi? Nu, nu poate fi numai asta. Este, indiscutabil, inca o dovada ca la noi s-a ars si s-a distrus masiv, nu numai incepand din ‘75 (n.r. - in urma operatiunii Jarul, privind dosarele membrilor PCR), cat mai ales din decembrie ‘89. Faptul ca au existat cazuri precum Berevoiesti, in care ei au fost surprinsi in flagrant delict, a fost o intamplare. Acum ei (n.r. - cei din SIE) pot gasi diverse scuze, pentru ca, vezi Doamne, ar fi vorba de diplomati si alte categorii care trebuie protejati".

Dumitrescu vrea ca in scurt timp CNSAS sa rezolve, in cadrul comisiilor mixte, aceasta problema spinoasa si promite ca, in viitorul foarte apropiat, vor fi mari dezvaluiri, chiar destul de multe. "Nu la varf, dar cam asa la nivelul doamnei Rodica", spune initiatorul Legii Ticu, referindu-se probabil la cazul fostului ministru al justitiei, Rodica Stanoiu. "Eu sunt foarte hotarat ca anul asta sa spun lucrurilor pe nume", a mai precizat Ticu Dumitrescu pentru Adevarul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.