Hackerul Victor Faur, 22 de ani, a ajuns cel mai cunoscut aradean, dupa ce a spart computerele NASA. Viseaza sa vada lumea in delegatie de serviciu, dar trebuie mai intii sa scape de americani

"SirVic" e acum plin de spaime si de un inceput de pneumonie care-l face sa poarte ce n-a purtat niciodata asupra lui, batistute de hirtie. Abia s-a intors vineri de la Bucuresti, de la o noua intilnire cu procurorii DIICOT, care l-au anuntat ca i-au prelungit cu 30 de zile interdictia de a parasi tara. N-o putea parasi oricum, ca l-ar fi inhatat americanii, sa-l duca sa-l ancheteze la ei, pentru zece capete de acuzare.

Risca 54 de ani de inchisoare in SUA

"SirVic" e numele de calator prin lumea Internetului al celui mai cunoscut hacker al momentului, Victor Faur, 22 de ani, din Arad. E cercetat, in Romania, pentru patrunderea neautorizata in sisteme informatice protejate. Este acuzat ca ar fi spart, intre aprilie si iulie 2006, codurile a peste 150 de servere apartinind Agentiei Spatiale Americane, Departamentului Energiei si Marinei Militare. Daca va fi gasit vinovat in Romania, poate primi o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 3 si 12 ani, fie si o secventa cu suspendare, sau o amenda penala. Daca ar fi gasit vinovat in SUA de toate cele zece acuzatii, risca 54 de ani de inchisoare.

Nu suporta sa fie fotografiat

Pentru fiul fostului director al spitalului judetean Arad, tot ce traieste acum "e o mare rusine". Nu vezi la el nimic din trufia unuia care a spart serverele NASA si lipsa de acum a acestei trufii pare sa se explice: i-a fost de ajuns, asta-vara, un singur moment in care s-a laudat pe un chat cu victoria vietii sale, pentru ca procurorii sa-i bata a doua zi la usa, sa-i confiste calculatorul si sa-l cerceteze in stare de libertate. E slab, tuns scurt, nu bea niciodata alcool, doar sucuri la pai.

Poate doar in privirea fostilor colegi de facultate, de la Informatica, mai zareste cite un strop de admiratie, dar Victor Faur nu crede in ea, "cine stie ce gindesc ei cu adevarat despre mine". E in ultimul an de masterat in Marketing si Informatica si il bate gindul sa se inscrie si la Drept, "dupa atitea exagerari, aberatii, pe care le-am vazut in presa despre mine, as vrea sa invat sa ma apar singur". Ii place biliardul si la ultima partida, savirsita simbata, chiar in timpul documentarii acestui articol, intr-un bar din Arad, mesenii l-au recunoscut imediat. Unul dintre ei l-a primit cu vorbele: "Ma, Victoras, tata, nu puteai sa te joci si tu cu altceva, uite, iti dau eu niste scule de pescuit, te joci o viata cu alea si nu patesti nimic!" Nu suporta sa fie filmat sau fotografiat, "ce, am facut ceva de bine?", poza nu i-a aparut nicaieri, si totusi lumea il stie cind apare pe strada.

Student mediu, nu slab

Spune ca din iulie 2006 nu a mai intrat pe nici un site care sa-l incrimineze. Insa scandalul se pornise, inainte ca el sa bage de seama. La sesizarea FBI, procurorii romani au mers cu mandat la RDS si au obtinut de la firma de cablu acceptul de a-i monitoriza IP-ul computerului trei luni. Asa l-au depistat pe un chat, laudindu-se cu voiajul pe site-urile americane. L-au pus oficial sub ancheta.

La 31 noiembrie 2006, in "Los Angeles Times" a aparut o stire despre cum "un barbat de 26 de ani din Romania, Victor Faur, a atacat 150 de servere ale NASA, Ministerului Energiei si ale Marinei". Stirea a fost preluata si de mass-media din Romania, iar cazul a explodat in tara noastra. Ziaristii l-au cautat de rude, vecini, de profesori: "Unul spunea intr-un interviu ca eram un student prost, ca mi-a dat 4, de fapt am fost un student mediu, luasem 7 la el, iar licenta am luat-o cu 8,67".

Reporterii de televiziune l-au asteptat la iesirea din spate a Parchetului din Bucuresti, el a reusit sa se strecoare fara sa fie filmat - "cum de-au aflat, ca nu stiam de audiere decit eu, avocatul si procurorul!?", face el cu mirare, apoi cu spaima: "Oare o sa pot scapa de ei si data viitoare?".

SUA ii cer 1,5 milioane de dolari

Comunicatul Departamentului de Justitie al SUA, Biroul Procurorului General, referitor la cazul romanului suna astfel: "Calculatoarele compromise erau folosite pentru a colecta si procesa date de la navetele spatiale de pe orbita Pamintului sau din spatiul cosmic, pentru a evalua noi tehnologii stiintifice si pentru a stoca si analiza alte date stiintifice. NASA, Departamentul pentru Energie si Marina Militara nu se mai pot baza pe datele din computerele atacate. De aceea, sistemele au trebuit sa fie reconstruite, iar oamenii de stiinta si inginerii au fost nevoiti sa comunice manual cu navele spatiale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.