Trafic fluidizat 70%. Mai putini timpi de stationare. Puncte comune de control

Euforia integrarii in Uniunea Europeana i-a facut pe romani sa ia cu asalt granitele pentru a pleca in strainatate, motivati si de faptul ca pot calatori doar pe baza buletinului de identitate. Politistii de frontiera s-au asteptat insa la un asemenea val si au luat masuri sporite pentru a face fata afluxului de turisti.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), Diana Maria Protopopescu, doar in primele 4 zile ale anului, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 184.159 de persoane, din care 117.992 au fost cetateni romani si 66.167 cetateni straini.

De asemenea, doar prin punctele de trecere de la frontiera interna (romano-maghiare si romano-bulgare) au trecut granita 109.412 persoane (28.811 straini si 80.601 romani), din care au intrat in tara 35.390 cetateni romani si au iesit aproximativ 45.211.
Introducerea controlului efectuat dupa principiul european "one stop control" a imbunatatit vizibil situatia. Potrivit ultimei analize efectuate de IGPF, masura, pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2007, presupune desfasurarea formalitatilor de frontiera in cadrul unei singure opriri. Documentele sunt verificate prima data de catre organele de frontiera ale statului din care ies calatorii, apoi, politistii care efectueaza controlul pe sensul de iesire predau actele autoritatilor de frontiera ale statului in care intra. La randul lor, acestea verifica indeplinirea conditiilor de intrare, conform legislatiei proprii.

"De asemenea, in cadrul controlului comun, politistii de frontiera verifica, ori de cate ori este nevoie, in functie de momentele operative, precum si in baza informatiilor detinute, bazele de date nationale care sunt permanent actualizate", ne-a precizat Diana Maria Protopopescu.

La frontiera romano-maghiara, lucrurile merg "snur". Seful IGPF, chestorul Nelu Pop, a declarat ca avantajele acestui "one stop control" nu s-au lasat asteptate: "Avem o fluidizare a traficului in proportie de 70%, peste 31.000 de persoane au trecut granita in primele 3 zile ale anului, iar timpii de stationare s-au redus considerabil".

One stop control

Pentru a evita aglomeratiile care s-ar putea produce la iesirea din tara, IGPF a anuntat toate punctele de trecere a frontierei, de la granita ungara si bulgara, unde se realizeaza un singur control.

Controlul in comun cu Ungaria se efectueaza in urmatoarele puncte: PTF Cenad - Kiszombor - control pe diagonala; PTF Nadlac - Nagylak - control pe diagonala pentru persoane, pentru marfuri pe teritoriul maghiar; PTF Turnu - Batonnya - control pe diagonala; PTF Sacuieni - Letavertes (punct comun pe teritoriul Republicii Ungare) - control pe teritoriu maghiar; PTF Varsand - Gyula - control pe diagonala pentru persoane, pentru marfuri pe teritoriul maghiar; PTF Salonta - Mehkerek - control pe diagonala; PTF Bors-Artand - control pe diagonala pentru persoane, pentru marfuri pe teritoriul maghiar; PTF Valea lui Mihai - Nyirabrany - pe teritoriul maghiar; PTF Urziceni - Vallaj - pe teritoriul maghiar. PTF Petea - Csengersima - control pe diagonala pentru persoane, pentru marfuri pe teritoriul maghiar.

Controlul in comun cu Bulgaria se realizeaza in urmatoarele zone: Giurgiu - control pe diagonala; Vama Veche - pe teritoriul roman; Ostrov - pe teritoriul bulgar; Negru Voda - pe teritoriul bulgar.

Porturile si aeroporturile, frontiere externe

Potrivit informatiilor furnizate de IGPF, pana la aderarea la Acordul Schengen si aplicarea principiului frontierelor interne ce presupune eliminarea controalelor, aeroporturile si porturile deschise traficului international vor fi considerate frontiere externe.

"Controlul pentru trecerea frontierei cu Ucraina, Serbia si Republica Moldova se organizeaza dupa standardele europene privind frontierele externe. Astfel, toate persoanele care traverseaza frontierele externe sunt controlate intr-o maniera sistematica, regula fiind ca persoanele care isi exercita dreptul comunitar al libertatii de miscare vor fi supuse unui control minim pentru stabilirea identitatii acestora pe baza prezentarii documentelor de calatorie. Cetatenii statelor terte vor fi supusi controalelor amanuntite, constand in verificarea indeplinirii conditiilor de intrare/iesire in/din tara", ne-a precizat Diana Protopopescu.

Controlul pentru trecerea frontierei se efectueaza in functie de cetatenia persoanei care trece frontiera si are ca scop asigurarea respectarii conditiilor prevazute de lege pentru trecerea frontierei de stat de catre persoane, mijloacele lor de transport si obiectele pe care le poseda. La frontierele cu statele membre UE (Ungaria si Bulgaria), cetatenii europeni, deci si romanii, sunt supusi unui control minim, asa cum acesta este prevazut in articolul 7 din Regulamentul 562/2006 al Parlamentului si Consiliului European.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.