Comisia speciala din Penitenciarul Rahova a fost de acord, ieri, cu eliberarea conditionata a lui Miron Cozma, datorita conduitei bune

Comisia speciala din Penitenciarul Rahova a fost de acord, ieri, cu eliberarea conditionata a lui Miron Cozma, datorita conduitei bune. In plus, el ar fi participat la activitatile organizate in penitenciar, a jucat chiar si intr-o piesa de teatru si a cantat in corul bisericii.

Curtea de Apel Bucuresti a contopit, in 24 octombrie 2005, la cererea lui Miron Cozma, pedepsele primite de fostul lider din Valea Jiului pentru Mineriadele din septembrie 1991 si ianuarie 1999, respingand, o saptamana mai tarziu, recursul procurorilor. Curtea a decis astfel sa contopeasca pedeapsa de sapte ani si 11 luni pentru mineriada din 1991- executata deja din pedeapsa de 18 ani de inchisoare - cu cea de zece ani data de instanta suprema in dosarul mineriadei de la Costesti.

Raportul Ministerului Justitiei

Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Rahova a stabilit, in 2 iunie, sa amane cu 12 luni repunerea in discutie a eliberarii lui Cozma. Cand a decis amanarea dezbaterii eliberarii conditionate, comisia a avut in vedere ultimele documente anexate la dosarul de detinut al lui Cozma, in special Raportul din 2005 intocmit de inspectorii Ministerului Justitiei.

Raportul spunea ca, spre deosebire de alti arestati, Miron Cozma isi stabilea singur programul in penitenciar, avea acces la unele spatii si dotari interzise altor detinuti, isi permitea sa joace biliard si sa aiba frigider. Cozma avea dreptul sa se imbrace cum voia el, sa dea zilnic telefoane, cu durata nelimitata.

Conform raportului, toate aceste concesii au avut drept consecinta neaplicarea regimului penitenciar in toate componentele sale si pe tot parcursul executarii pedepsei.

Amanarea

Ulterior, instanta Tribunalului Bucuresti a respins recursul declarat de Miron Cozma, considerand ca detinutul "nu a dat dovada de staruinta in munca, disciplina si dovezi temeinice de indreptare", dar a stabilit ca solicitarea acestuia sa fie repusa in discutie la inceputul anului 2007.

Judecatorul a tinut cont si de procesul-verbal al Comisiei de eliberare provizorie de la Penitenciarul Rahova in care se arata ca se impune amanarea discutarii unei eliberari conditionate, datorita "gravitatii faptelor savarsite, fata de lipsa dovezilor temeinice de indreptare si reeducare, de faptul ca a mai beneficiat o data de clementa legii fiind gratiat de cea mai mare parte din pedeapsa, precum si fata de antecedentele penale".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.