Avansul economic se va mentine la un nivel ridicat. Sistemul bancar se va consolida. Inflatia insa ar putea sa creasca semnificativ

Economiile Romaniei si Bulgariei vor creste puternic in cursul anului urmator, avantajate de integrarea in Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007, potrivit unui studiu realizat de Unicredit. Analistii grupului apreciaza ca rata de crestere a Produsului Intern Brut se va mentine la un nivel apropiat de sapte procente. Principalul factor care a condus la realizarea unei cresteri economice de 7% in anul 2006 a fost, potrivit economistilor Unicredit, cererea domestica robusta.

"In plus, gratie disciplinei fiscale din ultimii ani, a progresului realizat prin reformele structurale (restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat), a cresterii economice puternice si a evolutiilor favorabile ale veniturilor bugetare, Guvernul a reusit, de asemenea, sa impinga deficitul bugetar sub limita critica de 3%", se mai spune in material.

Sectorul bancar va continua sa creasca

Bulgaria are unul dintre cele mai dinamice sectoare bancare din regiunea Europei Centrale si de Est, canalizand fondurile in mod eficient in beneficiul economiei in expansiune, apreciaza Unicredit. In Romania, reformele din sectorul bancar, elementul central al economiei de piata, au condus la progrese semnificative prin consolidarea si privatizarea bancilor de stat.

"Datorita liberalizarii sectorului bancar din Romania si din Bulgaria, ambele tari au un sector dinamic de servicii financiare care vine in sprijinul investitiilor straine si al cresterii economice viguroase. Adoptarea standardelor UE in ambele tari va oferi un nivel inalt de siguranta in domeniul legislativ si al investitiilor", a declarat Erich Hampel, responsabil pentru Divizia CEE in cadrul Consiliului Director al UniCredit Group.

In Romania, investitiile straine directe in crestere si subventiile de la Uniunea Europeana vor asigura o dezvoltare sustenabila. In aceasta privinta, calitatea de membru al UE si asistenta financiara oferita (31 miliarde euro in perioada 2007-2013) vor conduce la accelerarea procesului de reforma, apreciaza economistii grupului.

Presiuni inflationiste post-integrare

Pe de alta parte, analistii Citigroup se asteapta la o puternica reinflamare a inflatiei din Romania, anul viitor, primul dupa aderarea la Uniunea Europeana, estimand totodata ca socurile vor fi eliminate in 2008, cand estimeaza o incetinire semnificativa a cresterii preturilor de consum.

Cele mai recente previziuni ale Citigroup indica o rata medie a inflatiei pentru 2007 de 8,3%, cu aproape doua puncte peste nivelul din acest an. Media anuala este anticipata insa la un nivel foarte scazut in 2008, cand se asteapta o inflatie de 3,2%.

"Anticipatiile noastre privind inflatia de anul viitor au la baza trei argumente. In primul rand, cresterea puternica a salariilor din sectorul public planificata pentru anul viitor va majora costul unitar al fortei de munca din Romania si va suplimenta presiunile inflationiste, prin stimularea consumului, aflat deja la cote inalte", a declarat pentru Mediafax Iwona Pugacewicz-Kowalska, analist pentru Europa Centrala si de Est al Citigroup.

Ea a adaugat ca cererea interna excedentara va fi majorata de cheltuielile suplimentare planificate pentru 2007, ceea ce va mari riscul ca un mix neadecvat de politici sa duca la o inflatie ridicata. In al treilea rand, sustine analistul Citigroup, ajustarea modesta a preturilor administrate si evolutia favorabila a preturilor la produse alimentare, care au sustinut procesul de dezinflatie din 2006, ar putea avea o influenta in sens contrar asupra inflatiei anul viitor.

Analistii Citigroup cred ca rata inflatiei nu va cobori sub 3% in urmatorii cinci ani, estimarile fiind de 3,8% pentru 2009, 3,5% in 2010 si 3,3% in 2011. Banca Nationala a Romaniei a stabilit tinte de inflatie (decembrie/decembrie) de 5% pentru acest an, 4% anul viitor si 3,8% in 2008, cu un interval de variatie de un punct procentual. BNR tinteste insa rata inflatiei raportata la sfarsitul anului fata de finele anului anterior, si nu inflatia medie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.