Peste 14.000 de CV-uri au fost transmise la Bruxelles de catre postulanti romani si bulgari pentru posturile libere alocate pentru cele doua tari in cadrul institutiilor europene. Avem deja 134 de romani care lucreaza la Comisia Europeana ca "agenti temporari". In total, 1058 de posturi vor fi alocate Romaniei si Bulgariei pentru o perioada de tranzitie de cinci ani (2007-20011), dupa care se va intra in procedura normala de concursuri. Romania va avea alocate 698 de posturi, inclusiv in zona de management.

Biroul de selectie pentru personalul European (EPSO) a inceput deja din 2006 prima competitie, cea destinata traducatorilor si interpretilor. Dupa testele scrise si orale, castigatorii, al caror nume va figura de acum pe asa-numita "lista de rezerva", vor putea ocupa unul dintre cele 65 de locuri de translator si 80 de interpreti pentru fiecare dintre limbile romana si bulgara.

In acest moment, se elaboreaza procedurile de examen pentru alte patru posturi pentru fiecare limba, de data asta destinate unor lingvisti specializati in domeniul juridic. In acest moment s-a incheiat si prima faza de selectie pentru cele mai ravnite posturi, cele de administrator in domeniile juridic, economic, administratie publica europeana si audit, precum si pentru asistenti administrativi generali. Dupa aceasta urmeaza concursurile pentru posturile de conducere, propunerile pentru Romania fiind de 9 directori si 42 de sefi de unitati. Posibil, ne-au spus sursele noastre, chiar si un post de director-general adjunct.

Romania creeaza confuzie

Problema este insa ca, asa cum numai noi stim s-o facem, am reusit sa starnim inca o data confuzie la Bruxelles, prin anuntul ca Guvernul Romaniei intentioneaza sa se amestece in procesul de selectie pentru candidatii la functiile de management: "Guvernul a aprobat un Memorandum care propune masuri la nivelul autoritatilor romane pentru eficientizarea recrutarii de personal pentru posturi de conducere pentru cetatenii romani din cadrul Comisiei Europene. Ministerul Integrarii Europene va coordona procesul de selectie si recrutare a candidatilor pentru functiile de conducere alocate Romaniei. Acesta va fi si interlocutorul permanent al institutiilor europene pe aceasta chestiune.

De asemenea, institutiile administratiei centrale vor trebui sa identifice potentiali candidati pentru aceste posturi. Autoritatile romane vor putea sa apeleze in procesul de recrutare si la firme specializate de consultanta". Sigur, se mai adauga si ca "acestor persoane le va fi asigurat sprijin pentru pregatirea profesionala, insa vor ocupa posturile din administratia europeana numai daca reusesc sa promoveze examenele organizate de Comisia Europeana, potrivit procedurilor valabile pentru toate tarile membre. Guvernul nu se va implica in procedurile de selectare propriu-zisa a celor care vor ocupa posturile respective".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.