Decizia a fost insa constestata de procurori si pana la judecarea recursului inculpatul nu poate parasi arestul

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis ieri, cererea de revocare a arestarii preventive a lui Vadim Benyatov Don, unul dintre cei patru inculpati din dosarul privatizarilor, si au dispus inlocuirea acesteia cu interdictia de a nu parasi tara. Aceasta decizie a fost deja contestata de catre procurori iar recursul se va judeca astazi la inalta Curte de Casatie si Justitie. Pana cand magistratii iCCJ nu vor lua o hotarare in acest sens, Benyatov ramane inchis.

Instanta CAB a decis ieri, ca Benyatov, consultantul economic international acuzat de spionaj in dosarul privatizarilor, sa fie pus in libertate. insa, procurorii au facut recurs la aceasta decizie si au cerut magistratilor CAB sa-si motiveze temeinic hotararea. in acest sens, instanta CAB a spus ca anchetatorii DIICOT nu au respectat procedura cand l-au arestat pe rusul cu cetatenie americana. Aceasta pronuntare este urmare a cererii formulata de avocatii lui Benyatov in data de 15 decembrie.

La acel moment, consultantul economic international (n.r.-contesta decizie de arest preventiv pentru 20 de zile) a incercat sa convinga din nou instanta sa il lase in libertate, aducand mai multe argumente in sprijinul cererii sale. Acesta a afirmat atunci ca nu stie exact de ce fapte este acuzat. "Procurorii vorbesc de spionaj, de apartenenta mea la un grup criminal, de coruptie, de interesele statului roman, dar eu astept niste informatii concrete care mi-ar permite cel putin sa ma apar", a adaugat Benyatov. Totodata, rusul cu cetatenie americana le-a spus judecatorilor ca vrea sa fie eliberat, intrucat este foarte bolnav de cancer, lucru confirmat prin acte si de Spitalul Militar din Bucuresti.

Avocatii au sustinut ca DNA ar fi trebuit sa se ocupe de dosar

Avocatii lui Benyatov au invocat vineri, faptul ca atat actul de sesizare al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, cat si pozitia oficiala din actele SRI, dar si documentele Parchetului arata ca in dosarul in care este anchetat si Benyatov sunt vizate unele acte de inalta coruptie, motiv pentru care aceasta cauza ar fi intrat in competenta DNA.

In acest sens, unul dintre aparatori a adus in fata instantei si unele "acte noi" respectiv, un articol dintr-un cotidian central in care directorul general al SRI, George Maior, spunea ca a inteles sa sesizeze DNA cu privire la posibilele infractiuni de mare coruptie savarsite de cei patru inculpati. El a cerut de asemenea, ca procurorii sa explice de ce nu au luat masuri mai repede, daca SRI a inceput monitorizarea celor patru arestati din dosarul privatizarilor strategice inca de acum un an si jumatate.

Traducerile convorbirilor telefonice nu au fost autentificate

Avocatii au mai relatat cum, la o prezentare anterioara in instanta au contestat procedura traducerilor, fiindca nu existau date despre translatorul folosit si nici o autentificare a acestora. insa, potrivit aparatorilor, la termenul de vineri, toate filele erau stampilate, potrivit observatiilor avocatilor, si aparuse documentul de desemnare a unui traducator. De asemenea, la dosar au fost depuse si stenogramele in engleza ale discutiilor interceptate, a mai spus aparatorul. in opinia sa, problema traducerilor tot nu ar fi fost rezolvata, intrucat, in transcrierile in limba romana exista o multime de erori, de cuvinte traduse gresit, lucru ce ar putea influenta magistratii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.