Peste jumatate din judecatorii si procurorii romani cred ca mass-media exercita presiuni directe si indirecte asupra sistemului judiciar. In viziunea lor, presa este un instrument la bunul plac al partilor implicate in proces, al partidelor politice, al Guvernului, al Parlamentului, al ONG-urilor, al Presedintiei si al Ministerului Justitiei.

Un studiu referitor la perceptia magistratilor asupra independentei sistemului judiciar in 2006, realizat de Transparency International (TI), la cererea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ne arata prapastia cascata intre reprezentantii sistemului judiciar si societatea civila. Prezentat ieri la sediul CSM, studiul a nascut dezbateri aprinse intre jurnalisti si reprezentantii celor doua institutii, magistratul Iulian Galca, presedintele CSM, si Victor Alistar, directorul executiv al TI.

PRESIUNI

Magistratii percep cresterea independentei sistemului, dar, individual, ei resimt inca diverse presiuni din partea mai multor factori, principalii fiind presa, Executivul si Legislativul. "Principalul factor de presiune identificat atat de procurori, cat si de judecatori este mass-media, acestia percepand pozitionarile presei in cauzele sau dosarele aflate pe rol sau in curs de solutionare ca pe o ingerinta majora in activitatea lor." Din totalul magistratilor chestionati (4.692), 50,6% percep mass-media ca principalul factor de presiune. "Magistratii se simt presati de ideea ca presa solutioneaza cauzele in locul lor, anterior unei solutii judiciare in speta, iar daca solutiile pronuntate nu sunt conforme cu cele ale presei, intervin blamul mediatic si acuzatiile de incorectitudine si coruptie."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.