Intr-un interviu la BBC, seful statului vorbeste despre raportul comisiei Tismaneanu, condamnarea comunismului si reactiile starnite

La o zi de la condamnarea oficiala a regimului comunist in fata Parlamentului, primita cu proteste vehemente din partea reprezentantilor PRM, presedintele Traian Basescu a declarat, in exclusivitate la BBC, ca va lupta necrutator impotriva triunghiului care incearca sa intimideze institutiile statului democratic si care este format din oameni de afaceri, politicieni si trusturi media.

Traian Basescu: Dupa declaratia de condamnare a regimului comunist, m-am simtit cu constiinta impacata. Pana cand am devenit presedinte, am stiut ce s-a intamplat in perioada comunista asa cum stia fiecare roman, dar din informatii disparate sau dintr-o carte. Realitatile functiei de presedinte mi-au probat insa necesitatea unei astfel de analize, a unui astfel de raport si necesitatea unei astfel de incriminari a perioadei comuniste din Romania. Sustin fara rezerve raportul comisiei prezidentiale conduse de Vladimir Tismaneanu. Raportul a fost supus unei incercari de discreditare fara sa fi fost citit si acest lucru a fost facut de multi oameni importanti din punctul de vedere al prezentei lor publice pentru ca ei insisi sunt reminiscente ale sistemului comunist. Reminiscente in mentalitate, pentru ca nu putem spune ca puteam avea un nou popor in 17 ani! Acesta este poporul roman, cu istoria lui, cu realitatile lui, si a fost supus, prin vointa lui, unui proces de transformare. Dar au ramas pilonii solizi ai comunismului, care se manifesta in presa, in viata politica, la toate televiziunile si in foarte multe institutii.

BBC: Si in Parlament, domnule presedinte, pentru ca parlamentarii s-au manifestat vehement la citirea discursului de condamnare a regimului comunist. Cum e sa citesti un text important intr-o atmosfera de stadion ?

Traian Basescu: Eu am inteles foarte bine un lucru: ca, de fapt, cei care s-au manifestat ieri (18 decembrie), atat cei care s-au manifestat zgomotos, cat si cei care, in mod tacit, au acceptat ceea ce facea PRM-ul, si aici ma refer la presedintele Senatului si la PSD, aveau un singur obiectiv: sa intrerup citirea discursului. A fost o capcana in care experienta nu-mi permitea sa cad. Eu mi-am facut treaba, am realizat obiectivul pentru care am fost acolo, iar ei au ramas cu obiectivul neindeplinit pentru ca nu m-au putut face sa nu citesc raportul.

BBC: Dincolo de atmosfera de stadion din Parlament, s-a pus intrebarea de ce nu ati ales o comisie formata din istorici care sa realizeze acest raport si de ce l-ati preferat pe Vladimir Tismaneanu.

Traian Basescu: Inainte de a lua decizia cu privire la desemnarea unui sef al comisiei prezidentiale, m-am consultat cu foarte multi oameni. Vladimir Tismaneanu a fost unul dintre cei recomandati cel mai insistent de oameni care puteau sa faca astfel de recomandari. Apoi, responsabilitatea formarii comisiei am dat-o integral domnului Vladimir Tismaneanu. Apreciind structura comisiei, nu cred ca domnul Tismaneanu a gresit. Daca era orice alta comisie, reziduurile bolsevismului romanesc ar fi cautat, de asemenea, argumente ca sa spuna ca nu este buna comisia. Valoarea comisiei este data de valoarea lucrarii facute si este o lucrare de inalta tinuta, bazata strict pe documente si care acopera toate cele 20 de motive pentru care eu am declarat ca regimul comunist este o epoca ilegala si criminala.

BBC: Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca discursul de condamnare a regimului comunist va angajeaza doar pe dumneavoastra si institutia prezidentiala.

Traian Basescu: Domnul Geoana, daca ar putea, ar vrea nici sa nu auda acest discurs, si atunci incearca sa-l diminueze. Pozitia sefului statului roman este pozitia oficiala a statului roman. Domnul Geoana, in general, in declaratiile sale, nu trebuie luat in considerare pentru ca nu vorbeste el, ci este doar trompeta actualului sef real al PSD-ului, a domnului Iliescu. El este doar tolerat in functia de presedinte al partidului. Asa ca domnul Geoana pentru mine nu prezinta interes. Orice sef de stat, cand face o declaratie, este o declaratie oficiala a statului respectiv. Prin Constitutie, seful statului angajeaza responsabilitatea statului.

Consecintele declaratiei de condamnare a comunismului

BBC: Daca un cetatean care a facut puscarie politica inainte de 1989 ar da in judecata statul roman cerand nu numai daune morale, ci si materiale, ar putea invoca si aceasta declaratie de condamnare a regimului comunist sau ar fi nevoie si de o declaratie a Parlamentului ?

Traian Basescu: Nu. Declaratia presedintelui este un argument extrem de puternic pentru orice cetatean care se adreseaza Justitiei. Este o declaratie a sefului statului in fata Parlamentului. Ieri (18 decembrie) s-a incercat angajarea unei dezbateri in Parlament pentru ca declaratia de condamnare a regimului comunist sa poata fi diminuata ca impact, dar, prin votul majoritatii, s-a respins orice dezbatere, ceea ce inseamna ca Parlamentul nu a comentat declaratia mea.

BBC: Presa mentioneaza ca ati fi evitat, in discursul dumneavoastra, referirea din raportul Tismaneanu, la capitolul reparatii morale, si nominalizarea fostilor generali de Securitate Mihai Pacepa si Liviu Turcu.

Traian Basescu: Este o intoxicare a ziaristului care a scris acest lucru si care este specializat in asa ceva. Eu mi-am facut propria declaratie bazata pe raport. Nu mi-am propus sa reproduc raportul Tismaneanu in declaratia mea. Am avut insa grija ca toate afirmatiile din declaratia mea sa aiba acoperire in faptele probate de acest raport.

Fostii securisti detin functii importante

BBC: Recent, in presa americana, se scria ca, in Romania, fostii securisti detin functii importante in economie si in politica.

Traian Basescu: Este o realitate. Toate segmentele vietii noastre sociale, politice, economice, media sunt puternic afectate de ramasitele comunismului. Foarte multi dintre oamenii puterii comuniste sunt oameni cu o putere economica extraordinara, ii regasim in manifestari directe si in viata politica, asa cum s-a intamplat in parlament la citirea discursului de condamnare a comunismului, si, de asemenea, ii gasim in trusturile media. Viata noastra de zi cu zi este afectata de aceasta realitate careia eu sunt hotarit sa-i fac fata si sa-i diminuez capacitatea de a face rau Romaniei. in spatele trusturilor de presa private sunt oameni de afaceri interesati ca statul sa fie cat mai slab, pentru ca un stat puternic ii face sa nu mai poata controla discretionar viata economica si viata politica a Romaniei. in momentul de fata, ei reusesc sa creeze o astfel de atmosfera pentru ca institutiile statului sa fie inhibate.

De cate ori ajunge un om de afaceri important sa dea explicatii in fata Parchetului sau este trimis in instanta, veti vedea o cohorta de sustinatori in media. Toate acuzatiile celui suspectat sau ale avocatilor lui se indreapta impotriva institutiilor statului. Dar nu veti vedea nici un post de televiziune care sa sustina altceva, ca ar avea cat de cat dreptate si autoritatile statului sa fie curioase sa investigheze ce s-a intamplat intr-o situatie sau alta. Complexul este mult mai mare decat ce s-a vazut in Parlament. E vorba de oameni de afaceri, oameni cu influenta politica, politicieni, si trusturi media. Acesta este triunghiul care se bate cu institutiile statului democratic in incercarea de a-si mentine dominatia pe care a avut-o timp de 15 ani. Din 2005, sunt foarte deranjati de niste realitati, dar mai reusesc sa-si puna cate un ministru in guvern, cate o influenta prin zone importante si acest lucru trebuie depasit. Eu voi lupta necrutator impotriva acestor fenomene. La fel cum stiu ca si ei sunt necrutatori cu mine.

BBC: E ceva ilegal in reunirea care formeaza acest triunghi? De ce nici unul dintre acesti moguli nu se afla in instanta ? De ce nu ajung anchetele pana la ei ?

Traian Basescu: Pe de o parte, nu ajung si datorita influentei pe care acesti oameni o au, influenta politica si capacitate de a plati, si, pe de alta parte, datorita imperfectiunilor sistemului nostru judiciar, de la Parchete pana la instantele de judecata. Dar pentru mine extrem de important este ca aceste institutii au inceput sa simta ca sunt libere si au inceput sa actioneze. Nu spune nimeni ca sunt institutii perfecte si ca nu fac greseli, dar le voi incuraja tot timpul sa continue sa actioneze si sa-si faca menirea.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.