Suntem la 17 ani de la evenimentele din 1989, evenimente in dreptul carora multi ridica in ultima vreme multe semne de intrebare: a fost revolutie sau lovitura de stat? Am avut sau n-am avut teroristi, "agenturili" straine si-au facut de cap in punctele-cheie ale manifestatiilor, caderea lui Ceausescu a fost sau nu premeditata, dupa cum afirma generalul fugar Ion Mihai Pacepa? Ca fostul presedinte comunist formase in jurul sau o adevarata garda pretoriana sa-l apere de sovietici si ca intr-un final nu l-a mai salvat nimeni, multe, multe semne de intrebare... Si ca toata poveste cu puterea lui Ceausescu a fost doar un mit, vorba gazetarului Ion Cristoiu, care se re-ferea la marirea si decaderea oamenilor, cand l-a vazut, ca de altfel o tara intreaga, coborand din tab cu caciula stramba si "eu stiu cine era Ceausescu".

Unde mai pui ca, tot pe surse am aflat si noi ca intreaga nebunie din acele zile cu teroristi, cu agentii straini, cu apa otravita era declansata si intretinuta de cei care erau pusi sa faca exact contrariul. Lumea privea fascinata si cu ura in suflet cand reportajele de la casele de vacanta ale sotilor Ceausescu nu mai conteneau pe la televizor, cele cateva perechi de pantofi ai Elenei Ceausescu si cartusul de Kent gasit in biroul lui Nicu, toate au trecut... si ce s-a ales. A fost sau nu a fost revolutie? Am incercat sa obtinem cateva pareri avizate, acum, dupa 17 ani de democratie si libertate.

Dan Voinea: "A fost revolutie pana pe 22 decembrie"

"A fost revolutie din moment ce s-a schimbat intreaga structura de stat comunista cu una noua, cu manifestantii care au iesit in strada la Timisoara si in alte orase cheie ale tarii, culminand cu data de 22 decembrie cand revolutionarii au patruns in fostul sediu al CC-ului si Ceausescu a fugit. In decembrie ‘89, revolutionarii, in intreaga tara, au avut ca obiectiv primariile, unde s-au schimbat primarii, viceprimarii si cei care aveau functii de conducere acolo, formandu-se acele comitete provizorii", ne-a declarat generalul Dan Voinea, procurorul care instrumenteaza dosarul Revolutia. Domnia sa considera ca revolutia s-a terminat pe data de 22 decembrie, "cine a tras dupa aceea, urmeaza sa ana-lizam ce s-a intamplat si sa finalizam acest dosar". Mai nou, si Partidul Initiativa Nationala (PIN) vrea sa infiinteze o comisie pe banii lor, adica vreo trei-patru miliarde de lei, comisie formata din istorici si avocati care, potrivit presedintelui PIN, Cozmin Gusa, va reface "scenariul loviturii de stat", dupa cum numeste Gusa evenimentele din decembrie 1989.

Sergiu Nicolaescu: "Pe Iliescu l-au huiduit pentru ca nu l-au recunoscut"

Daca a fost sau nu a fost revolutie, regizorul Sergiu Nicolaescu considera: "Este o prostie fara margini sa se mai intrebe astazi cineva daca a fost sau nu. La inceput a fost o revolta populara care s-a transformat intr-una generala, culminand cu data de 21 decembrie, cand la ora 21.00 s-a transformat in revolutie. Din acel moment in care a cerut pluripartidism, desfiintarea vechii constitutii, s-a produs schimbarea vechiului regim cu unul nou, democratic, liber. Eu personal am simtit ca va cadea regimul pe data de 22, in jurul orelor 18.00, cand multimea din piata l-a respins pe Ilie Verdet si a cerut "jos comunismul" si fara comunisti. L-au fluierat si pe Ion Iliescu, pentru ca era intuneric si nu l-au recunoscut", a declarat, pentru Cronica Romana, Sergiu Nicolaescu.

"Lucrurile sunt cat se poate de precise: Armata il paraseste pe Ceausescu pe 22 decembrie, dupa ce cu o zi in urma il parasise si securitatea si din acel moment nu mai avea pe nimeni", a mai adaugat Nicolaescu.

Remember Timisoara - Comemorarea unui martir impuscat pe treptele Catedralei

Un cortegiu restrans de revolutionari s-a alaturat luni familiei eroului-martir Sorin Leia, care a fost impuscat pe treptele Catedralei din Timisoara, in timpul Revolutiei din decembrie 1989. Parintii lui Sorin Leia sunt indurerati la fel ca in urma cu 17 ani, cand si-au pierdut unicul baiat. "Ar fi implinit 39 de ani, acum. El a murit, iar ucigasii lui sunt liberi si nimeni nu vrea cu adevarat sa-i pedepseasca", a declarat, pentru ROMPRES, mama lui Sorin Leia.

In 17 decembrie 1989, Sorin a cazut, ranit de gloante, in timp ce agita tricolorul si canta "Desteapta-te, romane!". "Chiar daca ar fi vrut sa se fereasca de gloante si sa intre in biserica, unul dintre preotii din Catedrala a inchis portile si nu a lasat pe niciun revolutionar sa intre. De la Catedrala, Sorin a fost transportat la Spitalul Judetean, dar trupul sau nu a mai fost gasit vreodata. S-a risipit, alaturi de altele 39, incinerate la Crematoriul Cenusa din Bucuresti si aruncate in canale pentru a sterge urma fratricidului", marturiseste mama martirului.

La intrarea in Catedrala, placa fixata in memoria lui Sorin Leia a fost impodobita cu jerbe de brad. Literele aurii incrustate in marmura alba raman marturie despre sfarsitul tragic al tanarului martir: "A cazut eroic, pe treptele Catedralei, sub gloantele lunetistilor securitatii". Data de 18 decembrie readuce in memoria timisorenilor ziua in care, in 1989, la Spitalul Judetean Timisoara a inceput anchetarea ranitilor si sustragerea celor 40 de cadavre ale martirilor Revolutiei.

Sustragerea cadavrelor a fost supravegheata de col. Nicolae Ghircoias, care ocupa functia de sef al Institutului de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General de Militie. Ieri, mai putin de zece revolutionari s-au alaturat familiei lui Sorin Leia, in timp ce tinerii care treceau prin zona spuneau ca "au auzit ca au fost omorate niste cadavre in decembrie 1989".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.