Privatizarea si administrarea societatilor de stat preluate de la OPSPI la AVAS nu pot fi impartite intre cele doua institutii, cum a propus ministrul economiei, iar sefii AVAS si MEC nu au competente de negociere pe aceasta tema, a declarat, vineri, pentru NewsIn, Teodor Atanasiu.

"Voi numi membrii Consiliilor de Administratie si reprezentantii in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile de stat preluate de catre AVAS de la OPSPI din cadrul Ministerului Economiei, astfel incat ministerul sa poata continua strategia in domeniul energetic. Dar o impartire a celor doua activitati de administrare si de privatizare intre MEC si AVAS nu este posibila. O negociere pe acest subiect nu intra in aria de competenta a presedintelui AVAS si a ministrului Economiei", a afirmat Atanasiu.

Declaratiile lui Atanasiu vin la o zi dupa ce noul ministru al economiei, Varujan Vosganian, declara ca ministerul pe care il conduce a propus AVAS sa-i cedeze administrarea a circa zece societati, printre care Complexele Turceni, Rovinari si Craiova, dar si Oil Terminal, dar sa pastreze privatizarea la AVAS. Vosganian a adaugat ca este in discutii cu presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, pentru preluarea de catre MEC a administrarii a opt pana la zece societati trecute de Guvern din portofoliul OPSPI la AVAS. Potrivit ultimei forme a ordonantei OSPI, comunicata duminica de guvern, "AVAS preia si exercita toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea si, dupa caz, lichidarea" celor 41 de societati tranferate de la MEC.

Guvernul a aprobat, in urma cu o saptamana, o ordonanta pentru trecerea unora dintre societatile aflate in portofoliul MEC, in cel al AVAS, in ciuda opozitiei PD si a lipsei avizului Ministerului de Justitie. Disputa pe acest subiect a fost generata de atribuirea portofoliului MEC, dupa plecarea PC de la guvernare, care detinuse acest post. Initial, PD trebuia sa numeasca ministrul economiei, iar PNL pe vicepremier.

Ordonanta privind OPSPI a creat nemultumirea PD si a dus la o dipsuta intre partdie, incheiata abia dupa interventia presedintelui. PD a cedat postul de la MEC liberalilor, dar nu a numit un vicepremier. Premierul Tariceanu a adeclarat ca ordonanta OPSPI poate fi adoptata tacit, joi, data la care expira termenul pana la care, Ministerul Justitiei trebuie sa dea avizul controversatului actul normativ. Ulterior, Ministerul Justitiei a avertizat joi ca adoptarea ordonantei privind transferul OPSPI la AVAS fara avizul si fara a se tine cont de obiectiile sale este ilegala si reprezinta un precedent periculos.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.