Mesajul presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso celor 22 de milioane de romani si 8 milioane de bulgari - "suntem foarte fericitit sa va primim in casa noastra comuna". Alaturi de domnul Barroso s-a aflat comisarul pentru extindere Olli Rehn, premierul si ministrul de externe bulgar, presedintele Romaniei si primul ministru, precum si cei doi comisari din Romania si Bulgaria confirmati saptamana aceasta. Li s-a alaturat spontan cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, venit la Bruxelles pentru summitul european.

O primire mult mai modesta decat cea acordata celor zece tari care au aderat la 1 mai 2004, dar totusi entuziasta - o mica multime adunata intr-una din pietele istorice ale Bruxellului era formata mai ales din diplomati romani si bulgari si familiile lor, oficiali europeni, si un grup de elevi de la scoala germana din Bruxelles in numele viitoarei presedintii a Uniunii Europene, precum si trecatori veniti pentru traditionalul targ de Craciun din Grand'Place.

A fost dezvaluita o imensa harta a Europei de trei metri patrati, facuta din turta dulce - care, spera organizatorii, va fi inscrisa in cartea Guinness a recordurilor drept cea mai mare din lume.

Liderii romani si bulgari au adaugat, cu ajutorul cofetarilor, piesele lipsa - harta celor doua tari care vor adera la Uniune la 1 ianuarie. La sfarsit, participantii si-au dat mainile, lansand un lant uman virtual al solidaritatii, care va fi continuat pe internet ca initiativa a postului de televiziune MTV.

Dupa 16 ani de tranzitie dificila, presedintele Traian Basescu le-a multumit tuturor romanilor pentru ca au acceptat sacrificiile necesare pentru revenirea in Europa si le-a multumit europenilor pentru solidaritatea cu Romania.

Succesul nostru, a spus domnul Basescu, e dedicat tinerei generatii."Ei sunt aceia care spre deosebite de cei de varsta mea nu mai au nevoie sa treaca printr-o perioada de tranzitie."

"In 16 ani ei au crescut direct europeni. Daca noi am avut misiunea sa aducem Romania in interiorul Uniunii Europene, generatia tanara din Romania are obligatia sa profite de avantajele de a fi stat membru al UE", a spus Traian Basescu.

Printre cei care au adus Romania in UE, ministrul integrarii Anca Boagiu, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Dupa lungi ani de eforturi reusim cel mai important obiectiv politic pe care l-a avut Romania din 1918 si anume reintegrarea in marea familie a natiunilor europene", a spus premierul Tariceanu.

"De astazi romanii pot sa fie mandri ca sunt membri ai familiei europene cu drepturi depline, desigur si cu obligatii, si ceea ce trebuie sa ne bucure e ca Romania va putea sa aiba garantia unei situatii sigure, a unui viitor sigur, care inseamna stabilitate, securitate politica si nu in ultimul rand o bunastare pe care toti romanii o doresc si o merita", a mai spus domnul Tariceanu.

Sunteti amandoi cu sepci albastre si steaguri, care e sentimentul acuma?, i+am intrebat pe Anca Boagiu si Mihai Razvan Ungureanu. "De implinire, aceleasi sentimente ca toti romanii cand iata intrega Romanie se bucura de aderarea Romaniei si Bulgariei", imi spune doamna Boagiu. "Iar noi doi uitandu-ne fata in fata ne bucuram ca ne-am terminat o parte din job si incepe un altul mult mai greu, trebuie sa recunoastem", spune Anca Boagiu.

"Slava Domnului, e ultima ocazie in care mai putem razbuna istoria complicata a secolului XX, am venit acasa cum s-a spus aici, un oftat de usurare si o mare bucurie. Suntem privilegiati ca Dumnezeu ne-a dat ocazia sa fim impreuna in aceasta zi istorica", imi spune domnul Ungureanu.

Romanii si bulgarii vor fi intampinati oficial joi seara de cei 25 de lideri ai tarilor Uniunii Europene, care-si incep summitul la Bruxelles, avand in fata, pe cladirea Comisiei Europene, un imens afis salutand aderarea celor doua tari la 1 ianuarie.

Va fi insa ultimul pentru cativa ani buni, caci cei 27 de lideri vor conveni ca de acum inainte, ritmul extinderii se va incetini simtitor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.