Articolul, scris de Craig S. Smith, reprezinta o analiza a situatiei si influentei pe care o au inca fostele servicii secrete in Romania. Lupta intre acestea si "fortele schimbarii" este prezentata intr-un context mai larg, al transformarilor care s-au produs in intreaga Europa de Est dupa caderea Cortinei de Fier.

Uciderea lui Aleksandr Litvinenko la Londra si sinuciderea fostului sef al arhivelor serviciilor secrete din Bulgaria sint puse in acelasi plan cu amenintarile pe care le-ar fi primit in Romania Marius Oprea, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, amenintari ce l-ar fi determinat sa-si trimita sotia si fiul in strainatate.

Marius Oprea este prezentat drept "un prieten al lui Litvinenko" si este citat de cotidianul american in legatura cu mentinerea la putere si cu reprofilarea in afaceristi a fostilor securisti.

Jumatate de milion de informatori

Articolul prezinta si o situatie statistica a fostei Securitati: 11.000 de agenti, jumatate de milion de informatori care urmareau alte citeva milioane de romani si sute de mii de oameni aruncati in inchisori pe motive politice. Pentru exemplificare este prezentat cazul disidentului ploiestean Vasile Paraschiv, care a fost inchis in spitale de psihiatrie dupa ce si-a exprimat convingerile anticomuniste.