Daca se va dovedi ca deputatul a instigat la dezordine, acesta ar putea fi exlus din parlament, si chiar cercetat penal

Deputatul Nati Meir - membru in Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor a devenit brusc, vedeta TV. Cunoscut dupa ce a primit mostenire o caruta de bani din partea unei rude indepartate, Meir e considerat de catre toate autoritatile din Romania ca fiind "scanteia" care a pus intregul sistem penitenciar pe jar, propunand un proiect legislativ prin care un numar de peste 10.000 de detinuti din toata tara cu pedepse de pana la cinci ani, ar putea fi gratiati. Proiectul lui Meir a fost privit inca de la inceput cu mult scepticism de catre colegii sai parlamentari. Daca pana la declansarea protestelor, in penitenciare toate autoritatile au tacut malc, ieri, Nati Meir a fost pe buzele tuturor.

Meir ar putea raspunde chiar si penal

Bogdan Olteanu - presedintele Camerei Deputatilor a declarat ieri, ca in situatia in care se va dovedi ca deputatul Nati Meir este implicat in revolta din penitenciare si a incalcat reguli legale, de "bun simt" sau "de buna credinta", atunci parlamentul "va lua cele mai serioase masuri". in acest context, Olteanu a recunoscut ca sanctiunile la nivelul parlamentului sunt limitate, fiind doar de natura disciplinara, si ar putea avea drept consecinta cel mult eliminarea deputatului in cauza de la sedintele parlamentului pe o anumita perioada. insa, a conchis seful deputatilor, "daca se va constata ca a fost incalcata legea penala, parlamentul va acorda tot sprijinul Parchetului".

"Fara indoiala, in masura in care Nati Meir a inaintat un proiect legislativ prin care propune gratierea unor pedepse, lucru care este fara precedent, pentru ca nu se propun gratieri de pedepse prin proiecte legislative, si nu la un mod general, Meir a incalcat foarte serios ordinea de drept si respectul fata de institutiile democratice, si va trebui sa-si asume consecintele pentru acest gest", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

Olteanu a mai spus ca n-a mai discutat cu Nati Meir dupa declansarea revoltelor din penitenciare, si ca in momentul in care va primi materialul solicitat de la Administratia Penitenciarelor (n.r. - o instiintare din care sa rezulte daca parlamentarul a fost sau nu "mentorul" protestelor) va convoca Biroul Permanent al Camerei si va decide daca este necesara o discutie cu Nati Meir. "in momentul in care faci promisiuni nepotrivite, instigi la revolta, practic afectezi ordinea de drept. Acesta este lucrul cel mai grav si cea mai mare minciuna spusa detinutilor. Sigur ca Meir si-a asumat raspunderea extrem de serioasa si va trebuie sa traga consecintele", a opinat Olteanu. Cu toate acestea, deputatul a amenintat ca daca conducerea ANP va continua sa spuna ca el e vinovat de criza creata, va actiona in judecata institutia.

Macovei, fara solutii

Meir nu a scapat nici de criticile ministrului justitiei, Monica Macovei, care a declarat la inaugurarea noului sediu al Tribunalului Bucuresti ca o gratiere colectiva a detinutilor este inoportuna in acest moment si ca nu e normal ca deputatul sa-si promoveze un proiect de lege in penitenciare si sa dea sperante detinutilor. Cu toate acestea, ministrul a lasat sa se inteleaga ca nu are o solutie pentru stingerea conflictului, spunand ca acesta trebuie "sa se aplaneze de la sine".

Tariceanu se intereseaza

Tot ieri, premierul Tariceanu i-a chemat la guvern pe ministrul justitiei - Monica Macovei si pe directorul ANP - Alexandru serban, pentru a discuta pe marginea situatiei creata in sistemul penitenciar. Rezultatul intalnirii a fost acela ca executivul a avizat negativ initiativa legislativa a deputatului Nati Meir, ca gratierea unor pedepse nu se poate obtine prin presiuni.

"Guvernul este preocupat sa apere siguranta cetateanului si ca institutiile abilitate sa isi indeplineasca atributiile pentru a asigura respectarea legii, pentru a proteja cetatenii si pentru a diminua infractionalitatea. Guvernul are in vedere faptul ca legile sunt valabile pentru toti cetatenii, iar cei care le incalca raspund in fata justitiei si ispasesc pedepsele stabilite de instanta, in conformitate cu cadrul legal", se arata intr-un comunicat de presa al executivului. Ieri, dupa aproape o saptamana de proteste, numarul detinutilor care protestau sau refuzau in continuare hrana a fost sensibil mai scazut fata de zilele trecute, fapt care, potrivit adjunctulului Administratiei Nationale a Penitenciarelor - Sorin Dumitrascu se datoreaza discutiilor avute la nivelul fiecarui penitenciar in parte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.