Protestul de la Penitenciarul Codlea a explodat si a produs o reactie in lant, iar sambata s-a extins in toata tara, la Rahova, Jilava, Ploiesti, Botosani, Colibasi, Targu Jiu, Ploiesti, Braila, Galati, Slobozia, Bacau si Craiova. Detinutii si-au manifestat, in diferite moduri - de la greva foamei, pana la incendirea unor hartii sau scandarea cuvantului "libertate" - nemultumirea fata de amanarea adoptarii proiectului de lege privind posibilitatea gratierii colective a celor cu pedepse mai mici de 5 ani, initiat de deputatul independent Nati Meir. Dar nemultumirea cea mai mare este cea legata de conditiile de detentie in care sunt obli-gati traiasca, reclamand in special supraaglomerarea din unele penitenciare.

Iasi: 88 de detinuti au intrat in greva foamei

Detinutii incarcerati in doua camere ale Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi au refuzat sambata seara cina, iar duminica dimineata nu s-au atins nici de micul dejun. Alti cinci detinuti, dintr-o alta celula, care isi anuntasera si ei intentia de a intra in greva foamei, au renuntat sa mai protesteze dupa ce au discutat cu sefii penitenciarului Iasi. Detinutii au arborat la geamurile celor doua celule un banner pe care au scris, mare, "Greva Foamei", dar nu au fost violenti, nu au facut zgomot si nici nu au dat foc cearsafurilor din camere, asa cum s-a intamplat in alte penitenciare din tara. Totusi, pentru a preveni producerea vreunui incident, paza la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi a fost suplimentata.

Dambovita: revolta si in Penitenciarul Margineni

Si la Penitenciarul Margineni din judetul Dambovita detinutii au inceput protestul fata de conditiile din inchisoare. Reprezentantii detinutilor au declarat jurnalistilor pe telefonul mobil ca este vorba despre o miscare spontana organizata in semn de solidaritate cu detinutii de la celelalte penitenciare din tara.

Prin refuzul de hrana, detinutii de la Margineni protesteaza impotriva conditiilor de detentie si a supraaglomerarii penitenciarului. Protestatarii din Penitenciarul Margineni spun ca nu pot preciza numarul celor care li s-au alaturat, dar cu siguranta, spun ei, sunt foarte multi. Ei sustin ca nimeni din conducerea inchisorii nu i-a contactat pentru a le afla doleantele. Detinutii vor si reanalizarea pedepselor, in fapt recalcularea acelora care sunt nejustificat de mari in comparatie cu gravitatea faptelor.

Detinutii din Timisoara au inceput si ei sa protesteze

Actiunea detinutilor din Timisoara se desfasoara in doua sectii ale penitenciarului si nu se manifesta in forme violente. "Au aflat de la televizor de miscarile de protest din celelalte peniteciare si solicita adoptarea unei gratieri in masa. Suntem pregatiti pentru a face fata orcarei situatii, dar momentan acestia sunt pasnici. Au afisat niste benere pe geamuri si fac putina galagie, dar nu toti detinutii s-au raliat protestului", a declarat, sambata, pentru NewsIn, Ioan Bala, comandantul Penitenciarului Timisoara.

Revolta si la Targu Mures

Aproximativ 120 de detinuti din opt celule ale Penitenciarului Targu Mures au inceput, sambata, in jurul orei 19.00, sa strige, sa bata in usi si sa dea foc la hartii si carpe, in semn de protest, anuntand ca se solidarizeaza cu actiunile din celelalte inchisori. Directorul Penitenciarului Targu Mures, Szollozy Gheza, a declarat ca nu s-au manifestat violent, dar pentru a preveni eventualele incidente a decis sa suplimenteze masurile de paza pe timpul noptii, chemand de acasa mai multi angajati ai penitenciarului care se aflau in afara programului. "Deocamdata au facut doar zgomot. Atat timp cat nu produc distrugeri, noi nu-i putem opri. Am suplimentat paza cu zece oameni", a declarat directorul inchisorii.

Proteste pasnice la Jilava

Sambata dupa-amiaza, detinutii de la Penitenciarul Jilava s-au raliat si ei la actiunile de protest, incepand sa faca zgomot si dand foc unor lucruri pentru a atrage atentia gardienilor. Directorul adjunct al Penitenciarului Jilava, Teoroc Stefan, a declarat, insa, sambata seara ca situatia este sub control si ca nu s-au inregistrat violente, protestele fiind pasnice, in interiorul celulelor. El a mai spus ca este un protest semigeneralizat, motiv pentru care a fost mobilizat jumatate din personalul penitenciarului, dar ca nu a fost necesar sa se apeleze la ajutorul fortelor de ordine ale MAI.

Greva foamei la Penitenciarul Ploiesti

Unul dintre reprezentantii detinutilor, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat ca este vorba despre un protest pasnic, organizat in semn de solidaritate cu detinutii din penitenciarele Codlea, Margineni, Braila si Galati. Acesta a mai spus ca prin refuzul de hrana detinutii protesteaza fata de supraaglomerarea din penitenciar si de relele tratamente la care sunt supusi cei incarcerati in aceasta unitate. El a precizat ca protestatarii au incercat sa ia legatura cu conducerea Penitenciarului Ploiesti, insa un colonel care face parte din conducerea inchisorii le-ar fi cerut sa inceteze protestul, amenintandu-i ca, in caz contrar, le intocmeste "rapoarte de incident".

Premierul Tariceanu cere un raport

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu le-a solicitat ministrului justitiei, Monica Macovei, si directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, procurorul Alexandru Serban, sa-i prezinte un raport complet asupra situatiei create prin protestul detinutilor, precum si propuneri pentru remedierea situatiei. Premierul Tariceanu a convocat pentru astazi, la Palatul Victoria, o reuniune de lucru cu ministrul justitiei si directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Avand in vedere ultimele evolutii din sistemul penitenciarelor, seful executivului urmareste sa se informeze cu privire la situatia creata de protestul detinutilor din penitenciare, astfel incat sa se poata stabili masurile care se impun pentru remedierea situatiei.

Monica Macovei recomanda dialogul

Ministrul justitiei, Monica Macovei, le-a transmis ieri directorilor de penitenciare, in cadrul unei videoconferinte, sa dialogheze permanent cu detinutii. Ministrul justitiei, Monica Macovei, a participat, ieri, la videoconferinta organizata de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) cu directorii penitenciarelor, pentru a avea o imagine de ansamblu a situatiei protestelor detinutilor la nivelul intregii tari.

Monica Macovei considera ca actiunea individuala a deputatului Nati Meir de a-si promova initiativa legislativa privind gratierea colectiva in mediul penitenciar, in conditiile in care nu exista o decizie a parlamentului, nu este cea potrivita. Initiativele legislative se promoveaza si se sustin in parlament, arata ministrul Justitiei. In privinta conditiilor de detentie, Monica Macovei s-a aratat preocupata de gasirea unor solutii de imbunatatire a conditiilor din penitenciare, fiind prevazute fonduri pentru modernizarea unor unitati de detentie si pentru construirea altora la nivelul intregii tari.

Nati Meir: "Incetati greva!"

Protestul detinutilor se extinde. Aproape cinci mii de arestati au intrat duminica in refuz de harana. Este vorba de detinutii din 24 de penitenciare, jumatate din centrele de detentie din tara. Doar in cateva insa protestul se desfasoara zgomotos. Detinutii cer urgentarea adoptarii proiectului de lege pentru gratierea condamnatilor cu pedepse mici. Deputatul Nati Meir, initiatorul proiectului de lege care a starnit, ieri, proteste intr-o treime din centrele de detentie din tara, a facut un nou apel catre grevisti. "Eu cred ca este o greseala imensa. Ei trebuie in clipa asta cand ma vede pe mine sa inceteze tot protestul care este in toata Romania si sa inceteze toata greva. Cu greva si cu galceava nu ajungem la nimic", a declarat Nati Meir, deputat.

Deputatul spune ca i-a venit ideea sa promoveze acest proiect de lege dupa ce a vizitat mai multe penitenciare din tara si a vazut conditiile inumane de acolo. "Am vizitat mai mult de 30 de puscarii in tara asta si ideea este acolo supraaglumerat. Super, super, aglomerat".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.