Cele mai corupte sectoare din Romania raman si in acest an partidele politice, parlamentul, justitia, releva Barometrul Global al Coruptiei pe 2006, dat publicitatii, ieri, de Transparency International. Pe o scara de 1 la 5 (unde 1 inseamna deloc corupt, iar 5 extrem de corupt), partidele politice "au obtinut" 4,1 puncte, Parlamentul - 4 puncte, mediul de afaceri - 4 puncte, iar sistemul legislativ/justitia - 3,9 puncte.

Potrivit studiului, printre institutiile romanesti corupte se mai numara serviciile medicale - 3,8 puncte, Politia - 3,6 puncte, in scadere totusi fata de ultimii doi ani, sistemul de educatie - 3,2 puncte, media - 2,9 puncte, ONG-urile - 2,9 puncte, birourile de inregistrari si eliberari de permise - 2,8 puncte, armata - 2,5 puncte si organizatiile religioase - 2,3 puncte. "Studiul este alarmant pentru cum stam la capitolul coruptiei", a precizat, ieri, Victor Alistar (foto), directorul Transparency International Romania.
Barometrul Global al Coruptiei 2006 arata, la mai putin de o luna inaintea aderarii la Uniunea Europeana, ca 39% dintre romani considera inca "putin eficace" eforturile guvernului in lupta impotriva acestui fenomen.

Potrivit aceluiasi studiu, coruptia este fenomenul care afecteaza serios atat viata personala a romanilor, cat si mediul de afaceri si viata politica din tara noastra. La acest capitol se inregistreaza insa valori sensibil mai mici decat in anii anteriori. Pe ansamblu, 20% dintre romani recunosc ca au dat mita in ultimele 12 luni, in vreme ce doar 8% dintre bulgari si 2% dintre turci afirma acest lucru. Diferente la acest capitol se inregistreaza si fata de cetatenii din Cehia si Polonia, 17% dintre cehi si 5% dintre polonezi recunoscand cinstit ca au dat "spaga" pentru rezolvarea mai multor probleme. Raportarea la tarile din Europa de Vest este si mai relevanta. Daca o cincime dintre romani recunosc ca au mituit sub o forma sau alta, doar 1% dintre elvetieni si suedezi isi pot face un titlu de glorie din acest lucru.

Mita nu este bine vazuta nici in Marea Britanie (2%), Spania (2%), Germania (2%), Franta (2%), Luxemburg (6%). Barometrul Global al Coruptiei 2006 realizat de Transparency International reprezinta a patra editie a unui sondaj de opinie ce masoara perceptia publicului larg, dar si a mediului de afaceri asupra coruptiei si experientele oamenilor legate de acest fenomen. Barometrul din acest an are aproximativ 59.000 de respondenti din 62 de tari.

In Romania, sondajul a fost realizat, la solicitarea Transparency International Romania, de catre Gallup, pe un esantion de 1.024 de persoane, cuprinzand date relevante de la sfarsitul lui 2005 si primul semestru al acestui an. Intrucat este un "sondaj de perceptie", barometrul coruptiei nu are o anumita marja de eroare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.