Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a reconfirmat, marti, la Bruxelles, cu prilejul lucrarilor Consiliului pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene, anul 2012 ca data la care Romania si-a propus sa devina stat Schengen

Consiliul Afaceri Interne al Uniunii Europene a aprobat, marti, introducerea Sistemului Informatic Schengen (SIS) One4All, care va permite celor zece state care au aderat la UE in 2004 sa devina state Schengen si sa elimine frontierele interne incepand din anul 2008, potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.

Pana la sfarsitul anului 2007 vor fi eliminate controalele in punctele de trecere a frontierei terestre si maritime, iar in luna martie 2008 vor fi eliminate controalele in aeroporturi, pentru zborurile interne, se mai precizeaza in comunicat. Comisia Europeana va finanta 75 la suta din costurile pentru introducerea SIS One4all, fata de doar 50 la suta, cat asigura pana in prezent. Statele care au devenit membre UE in 2004 vor avea obligatia de a implementa integral acquis-ul Schengen.

In paralel, va continua procesul de definire a SIS II, sistem mai complex si garantand un nivel mai ridicat de securitate, care va fi implementat si de catre Romania, in cadrul procesului de pregatire pentru a deveni stat Schengen. Prin Acordul semnat la Schengen in anul 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor state terte. Conventia de la Schengen a fost semnata de aceleasi cinci state in anul 1990.

In Conventie se formuleaza masurile si garantiile necesare pentru implementarea liberei circulatii a persoanelor. In timp, la lista tarilor semnatare s-au adaugat Italia (in 1990), Spania si Portugalia (in 1991), Grecia (in 1992), Austria (in 1995), Suedia, Finlanda si Danemarca (in 1996), Islanda si Norvegia devenind si ele parti la Conventie. Elvetia a aderat la spatiul Schengen in anul 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.