Marturiseste, la 17 ani de la Revolutie, generalul Dan Voinea, procuror-sef adjunct al Parchetelor Militare, cel care a formulat capetele de acuzare la adresa sotilor Ceausescu, in urma unui simulacru de proces acestia fiind executati la Targoviste in ziua de Craciun. • Procurorul Voinea considera ca, daca nu se intampla asa, “cum merg procesele in Romania, si astazi ne mai judecam”

- Domnule procuror, corectati-ma daca gresesc. De ce deciziile instantelor militare din Romania nu sunt recunoscute la CEDO?

- Nu toate deciziile instantelor militare. Au fost doua cazuri in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a consi-derat ca civilii care au actionat alaturi de militari nu au avut parte de o judecata corecta, plecand de la ideea ca civilii trebuie judecati de instantele civile. In prezent, lucrurile sunt lamurite din punct de vedere juridic, pentru ca persoanele civile sunt acum cercetate si judecate de instantele civile conform modificarilor facute in lege, iar cele doua cazuri ridicate la CEDO s-au facut dupa procedura veche.

- Ce se va intampla pe viitor cu instantele militare, pentru ca multe voci spun ca incet, incet acestea vor disparea?

- Este deplasata ideea, pentru ca atunci cand au aparut instantele militare in Europa, au aparut in urma unor reforme in justitie, a actului in sine. S-a mers pe ideea ca un magistrat nu poate sa le stie pe toate, fiind nevoie de o specializare pentru fiecare domeniu, instante comerciale, pentru minori, militare etc. Ne intoarcem cu 100 de ani in urma daca amestecam lucrurile. Sunt instante militare in Spania, Elvetia, in aproape toate tarile europene, mai putin Germania. Aceste instante nu sunt de sorginte stalinista cum s-a crezut, sunt, ce-i drept, mai severe. Noi trebuie sa respectam legislatia NATO care cere juristi mi-litari pentru procesele in care sunt implicati militarii din teatrele de operatiuni. In unitatile militare nu au acces civilii. Acolo, este o alta lume, pana si numarul la bocanci este tinut secret. Iti trebuie o anumita cultura militara.

- Sa ne intoarcem acum la subiectul zilei, mai ales ca am intrat in decembrie. Afirmati in urma cu ceva vreme ca la inceputul anului viitor vor fi finalizate si trimise in instanta celebrele, de-acum, dosare Revolutia si Mineriada...

- Dosarul Mineriada, in primul rand. Sunt dosare complexe. Eu vroiam sa le trimit din toamna aceasta in instanta. Sunt peste 2000 de parti vatamate in dosarul Mineriada. Trebuie stabilit prejudiciul, audiati martori si trebuie sa va spun ca avem si... pagube colaterale. Miile de mineri care au venit in Bucuresti erau pontati in timpul acesta ca munceau in mina. Au mai primit si prime pentru "excursia" in Capitala. Ne-am apropiat de finalizare. Cu Revolutia este mai complicat, pentru ca priveste victimele din foarte multe loca-litati. Am primit un ajutor substantial de la Ministerul Administratiei si Internelor, reprezentand cadre specializate pe infractiuni de omor, criminalisti, etc., care ne-au ajutat in elucidarea dosarelor victimelor, in ceea ce priveste autorii. Ideal ar fi sa stabilim pentru fiecare victima autorul. Am luat-o pe localitati, la Constanta am gasit 146 de victime. Avem echipe care lucreaza in toate punctele-cheie - Bucuresti, Brasov, Timisoara.

- De ce ati luat asupra dumneavoastra aceste dosare?

- Nu le-am luat eu, mi-au fost date de procurorul general. Nu doresc nimanui sa aiba pe cap asemenea dosare, dar eu cunosteam fondul
problemei. Revolutia este un dosar greu prin numarul mare de victime.

- Fostul presedinte Ion Iliescu afirma ca asupra dumneavoastra se fac presiuni din partea unor asa-zisi revolutionari...

- Nu este adevarat. Presiuni asupra mea se fac pentru solutionarea mai rapida a acestui dosar. Nu sunt facute aceste presiuni din partea politicienilor, ci a victimelor. Sunt criticat de obicei de cei care sunt cercetati in acest dosar. E limpede ca lumina zilei ca exista un conflict intre revolutionari. De ce nu se ocupa mass-media si de victimele din strada ale Revolutiei? Sunt chemati cei din linia intai la mese rotunde sa ma critice pe mine. Totusi, au fost rezolvate si trimise in judecata Cazul Sibiu la care am lucrat cu fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, Cazul Cluj, Timisoara. Este totusi destul de greu, in toata tara sunt doar 36 de procurori militari.

- Acum, dupa aproape 17 ani, cu ochii procurorului de azi, cum vedeti procesul sotilor Ceausescu?

- A fost un proces ratat din punct de vedere procedural. Dar, sub aspectul pedepsei pentru un dictator care si-a permis zeci de ani sa faca ce a vrut cu acest popor, alta pedeapsa echitabila nu era. Pentru ca nu poti sa-l compari pe Nicolae Ceausescu cu un delincvent obisnuit.

- Daca nu-l executau atunci...

- Cum merg procesele in Romania, probabil si astazi ne judecam!

- Am avut teroristi...

- Nu, totul a fost o diversiune.

- Ce parere aveti despre demersul urmasilor sotilor Ceausescu, de a-i deshuma pentru a se convinge ca intr-adevar sunt ingropati la Cimitirul Ghencea civil?

- Este un demers corect, in calitate de urmas. Eu am participat doar la proces si executie, despre inmormantare nu am ce sa va spun. Nu stiu de ce nu le da voie. Au dreptul la adevar.

- Despre acuzatiile lui George Becali, care spunea ca veneati pe la Marriott si ii cereati vin...

- O singura data am intrat la Marriott, la o conferinta. Eu am facut hepatita in anul doi de facultate si, deci, nu consum alcool. Dar, cine nu ma cunoaste o ia de buna...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.