Un sondaj Gallup releva ca Romania ocupa locul cinci in lume, cu 90 de puncte, la egalitate cu Maroc, Rusia, Ucraina si Camerun, intr-un clasament al tarilor cu cele mai corupte medii de afaceri si guvernamentale, care evalueaza 101 tari, informat Gallup citat de NewsIn

Gallup Organization a stabilit un "Indice al coruptiei", pe baza unui sondaj care evalueaza perceptia cetatenilor fiecarei tari in parte. Comunicatul de presa al Gallup sparge practic clasamentul, alcatuit pe baza scorului perceptiei coruptiei, in doua parti diferite. La un pol, se afla primele zece tari unde perceptia coruptiei este modesta, cu Finlanda in frunte, urmata de Danemarca. La polul opus sunt grupate de noua tari, inclusiv Romania, pe care populatia le descrie ca fiind corupte.

Tara perceputa de populatia ei ca fiind cea mai corupta este Lituania, cu un indice de 94. Polonia si Liban au primit un indice de 93, in timp ce populatia Tailandei a acordat o "nota" de 91 coruptiei, arata datele Gallup.

La polul opus, populatia Finlandei, acorda noteaza coruptia din mediul de afaceri si din cel guvernamental cu un scor de 12 puncte. Danemarca si Noua Zeelanda se afla pe locul al doilea, cu un indice al coruptiei de 21. Urmatoarele sapte tari din top zece al celor mai putin corupte tari din lume sunt Singapore, Arabia Saudita, Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Australia si Suedia, in aceasta ordine

"Coruptia endemica este unul din cele mai mari impedimente ce stau in calea stabilitatii in multe tari sarace, care s-ar putea uita cu mari sperante la tendintele internationale actuale, cum ar fi raspandirea tehnologiei informatiei, globalizarea ecomiei si iertarea de datoriilor de catre tarile dezvoltate", se arata in in raportul Gallup, intitulat "Indicele de Coruptie Gallup 2006". "Incertitudinea aratata de coruptia institutiilor face dificil accesul la aceste tendinte, privand tara de investitiile straine si oportunitati de ajutor mult-necesare", au punctat analistii Gallup.

Indicele coruptiei subliniaza faptul ca rezidentii anumitor tari, unde perceptia asupra coruptiei este mare, acorda o incredere tot mai mica guvernului respectiv. "Un efect mult important este acela al coruptiei asupra rezidentilor din tarile respective. Aceasta diminueaza increderea cetatenilor in conducerea tarii, reduce imboldul lor de a munci cu seriozitate. Probabil, la un nivel de fundamental, ii priveaza de ideea ca isi controleaza propriul destin", a aratat Gallup.

"Notele" acordate de Gallup sunt strans legate de asentimentul acordat de populatie conducerii unei tari si probabilitatea ca rezidentii sa fie satifacuti cu libertatea personala.

Raportul subliniaza unele diferente fundamentale la nivelul optimismului populatiei, afirma Gallup. in primele zece tari mai putin corupte, circa 55% din populatie declara ca are incredere in conducerea tarii, in vreme ce in tarile din partea de jos a clasamentului, doar 32% considera acest lucru. Populatia tarilor percepute ca mai putin corupte afirma, intr-un procent de 84%, ca poate progresa muncind cu seriozitate, in timp ce doar 58% din ultimele zece tari considera acest lucru.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.