Datorita distantarii politice fata de Rusia, romanii au inceput sa plateasca din ce in ce mai mult pentru gazele importate din Federatia Rusa, ceea ce s-a transpus in cresterea tarifelor pe care cetatenii le platesc pentru consumul in gospodarii. Acesta este, insa, doar unul dintre motive. Intr-o alta ordine de idei, Romania importa prin intermediari gaze rusesti, ceea ce ne-a adus in situatia sa platim cu peste 40 dolari/1000 mc, mai mult decat tarile din UE. In timp ce Franta, Italia sau Ungaria au tarife de 223, 236, respectiv 237 dolari pe mia de metri cubi, pretul negociat pentru tara noastra a ajuns la 285 dolari/1000 mc si din cauza intermediarilor ca Wintershall-Wirom, societate germana cu capital rus.
Din 1994 si pana in prezent, romanii au platit peste 1,5 miliarde de dolari pentru importul de gaze facute prin firme nemtesti dar cu actionariat rusesc, ca Wintershall-Wirom. Astfel, adunand comisioanele de sute de milioane dolari platite intermediarilor germani, in 12 ani romanii au platit 1,5 miliarde dolari peste pretul pietei.

Ne aliniem preturile, primim! Dar cu cine: Grecia sau Danemarca?

Privind prin prisma acestor factori, recenta scumpire a gazelor, motivata de catre autoritati prin alinierea preturilor la cele practicate in UE, nu-si gaseste un fundament logic, prin faptul ca in cadrul UE tarifele practicate de diverse tari la consumul casnic difera foarte mult. Astfel, in timp ce Grecia, de exemplu, plateste 399 euro/1.000 mc pentru consum casnic, in Danemarca acelasi consum casnic este tarifat cu 1007 euro/1000 mc. De altfel, comunicatul oficial al Delegatiei Comisiei Europene in Romania din luna februarie a acestui an precizeaza clar: "Aderarea la Uniunea Europeana nu comporta obligatia expresa de a tripla pretul gazelor naturale interne fata de nivelul lor actual.

Ca stat membru al UE, Romania va trebui sa respecte, dupa aderare, regulile comunitare de concurenta si sa posede caracteristicile unei economii de piata functionale. Aceasta presupune ca pretul gazului natural din productia interna sa fie stabilit la un nivel care permite recuperarea integrala a tuturor costurilor de productie si ca resursele rare sa fie alocate celor mai eficiente utilizari, potrivit semnalelor transmise de preturi care reflecta tendintele pietei mondiale".

Preturi europene definite si de raporturile fiecarei tari cu Rusia

Romania nu este, insa, tara in care se platesc cele mai mici preturi la gaze pentru consum casnic din Europa, desi, in urma cu o luna, Gaz de France a afirmat tocmai acest lucru. Astfel, un studiu elaborat de ambasadele romanesti in mai multe tari europene arata ca exista alte tari (in numar de 4) care au preturi mai scazute la consumul casnic decat cele practicate in tara noastra.

In mod surprinzator, desi Romania se aprovizioneaza cu gaze, in proportie de 60%, din intern romanii platesc aproximativ acelasi pret cu croatii, care nu detin vreo rezerva interna (260,86 euro/1000 mc fata de 273 euro/1000 mc).

De asemenea, tarife oarecum asemanatoare cu cele din Romania sunt practicate in Austria (299), tara care de asemenea nu detine vreo rezerva interna de gaze, dar relatiile privilegiate cu Rusia ii permit sa importe la preturi scazute si astfel preturile la care gazele ajung la cetateni sa fie de asemenea la niveluri scazute.

Preturi mai scazute decat in Romania se gasesc in Rusia (29), Ucraina (36), Bulgaria (190) si Letonia (247). Se remarca faptul ca tarile care platesc mai putin decat noi au facut parte, exceptand Bulgaria, din fosta Uniune Sovietica, iar guvernele acestor tari nu si-au permis sa aiba o atitudine ostila Rusiei.
In acelasi timp, consumatorii casnici romani platesc mai scump mia de metri cubi fata de omologii letoni (260,86 fata de 247). Surprinzator sau nu, vecinii lituanieni ai letonilor platesc aproape dublu (426), poate si din cauza faptului ca relatiile cu Federatia Rusa nu sunt foarte apropiate, de unde reiese ca preturile gazelor depind foarte mult de relatiile diferitelor tari cu Rusia.

Paritatea venituri salariale - tarife platite, evident defavorabila romanilor

In intreaga Europa pretul maximal platit de consumatorii casnici se gaseste in Elvetia - 1.020 euro/1.000 mc. In aceasta tara exista aproximativ 100 de societati de distributie cu sistem propriu de tarifare. Totusi acest pret, aparent exagerat, platit de consumatorii casnici helveti se gaseste in una dintre tarile cu cele mai ridicate niveluri de trai din Europa.

De asemenea, urmatoarele tari in care populatia plateste cele mai mari tarife la gaze sunt Danemarca si Irlanda, si ele state cu o economie puternica si ai caror cetateni detin venituri salariale importante. Pretul gazelor platit de consumatorii casnici romani este de circa 4 ori mai scazut fata de cel platit de danezi. Daca raportam, insa, la veniturile salariale, se observa ca paritatea este 1 la 7 in defavoarea cetatenilor romani (circa 200 de euro fata de 1.400 euro). In cazul Austriei, insa, comparatia cu Romania privita prin perspectiva raportului pret gaze-venituri salariale este clar defavorabila romanilor.

Tarifele la gaze ar putea creste, in 2007, cu pana la 12%

Recenta scumpire a gazelor naturale nu este insa, se pare, decat inceputul. Astfel, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale a estimat ca, in 2007, tarifele la gazele naturale furnizate populatiei vor creste cu 8-12% urmare a majorarii preturilor gazelor din productia interna cu 17,2%. Pretul gazelor din productia interna va fi mentinut, in primul trimestru al anului viitor, la nivelul de 145 dolari/1.000 metri cubi, valabil si in prezent.

Incepand cu aprilie 2007 pretul ar urma sa creasca la 155 dolari/1.000 mc, potrivit documentului MEC lansat spre dezbatere publica. La inceputul trimestrului III, gazele din productia interna se vor scumpi cu cinci dolari/1000 mc, pana la 160 dolari.
Ultima majorare de anul viitor este programta pentru 1 octombrie, cand preturile gazelor ar urma sa ajunga la 170 dolari/1.000 mc.

Nota de fundamentare a proiectului de HG precizeaza ca statul roman s-a angajat fata de organismele internationale si UE sa majoreze treptat pretul productiei interne de gaze naturale, in fiecare an cu 25 dolari/1000 mc, astfel incat, la data aderarii, tariful sa ajunga la paritate cu pretul de import.
Datorita, insa, cresterii rapide a pretului din import pe plan international, autoritatile au solicitat Comisiei Europene un termen de doi ani pentru atingerea acestui obiectiv.

Conform ANRGN, mentinerea preturilor la productia interna de gaze naturale, in primul trimestru din 2007, va permite ca tarifele platite de populatie sa nu fie majorate, la 1 ianuarie 2007.

Decizia privind nivelul preturilor valabile de la 1 ianuarie 2007 va fi anuntata la 15 decembrie, dupa efectuarea unor calcule legate de tarifele de distributie pentru anul viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.