Fostul ziarist la "Adevarul" Ion Marin face afirmatii explozive despre Dumitru Tinu si CTP intr-un interviu acordat agentiei de presa Amos News, a lui Dan Voiculescu. El afirma ca e gata sa dea socoteala inclusiv in fata Justitiei pentru spusele sale. CTP, acuzat ca a lucrat intr-o intreprindere a Securitatii, subaltern al fiului lui Iulian Vlad, seful DSS n OK-ul CNSAS in cazul CTP, "derutat" de numele "de scena" al ziaristului? 1996-Tinu sarac, 2004-putred de bogat: cinci vile, masini, conturi grase. Dedesubturile relatiei Tinu-Taher. Spaga in terenuri la Breaza. De ce a fost musamalizat scandalul mortii lui Tinu.

Jurnalistul Ion Marin, a acordat agentiei Amos News un interviu (din care va prezentam cele mai importante pasaje) in care s-a referit la relatia sa cu fostii colegi de la "Adevarul", precum si la o serie de aspecte delicate ale mediului de presa. Doctorand in Drept si, in acelasi timp, lector universitar la o facultate de jurnalism din Bucuresti, ziaristul Ion Marin isi asuma in totalitate responsabilitatea afirmatiilor facute in acest interviu (subtitlurile apartin redactiei - n.n.).

Subalternul fiului sefului Securitatii

A.N.: In mod surprinzator, la demersul facut de Fundatia Civic Media, referitor la ziaristii care au avut relatii neortodoxe cu Securitatea, presedintele CRP s-a opus vehement, chiar a facut si un gest de fronda rupind adresa din partea CNSAS-ului. De ce s-a opus CRP acestei initiative?

I.M.: Acest gest de fronda l-a facut dl C.T.P, spre a arata ca nu-i pasa de certificatul "favorabil" pe care i l-a dat CNSAS-ul. Numai ca pentru a se afla daca si el a colaborat cu Securitatea, atunci in arhivele CNSAS, ale Securitatii, trebuie sa fie cautata persoana numita Popescu Cristian. Pentru ca acesta este numele real al acestui domn, care e liderul presei romane. Stiu precis ca acesta e numele sau real, am toate datele lui, am fost colegi atitia ani, ii stiu si viata personala, si profesionala, am foarte multe date, pe care le-am aflat fara sa le caut in mod special.

A.N.: Aveti motive sa credeti ca dl C.T.P. are ceva de ascuns?

I.M.: El insusi a marturisit intr-o emisiune ca a fost in postura de a semna un angajament, dar ca s-a razgindit in momentul in care a citit spre finalul acelei hirtii stipularea ca nu are voie sa spuna nimanui ca a semnat. Nici macar mamei lui, nici unui apropiat. Eu cred insa ca putea sa-i spuna macar dlui Iulian Vlad, fostul sef al Securitatii. Pentru ca Popescu Cristian (Tudor) este un apropiat al familiei Iulian Vlad. A lucrat ani de zile, inainte sa vina la "Adevarul", la o intreprindere de foraje si prospectiuni petroliere si geofizice, cu sediul in Damaroaia, intr-o subunitate a acestei unitati, care se numea Centrul de Calcul Seismic, iar acolo i-a fost sef ani de zile Vladut - fiul lui Iulian Vlad. Dupa ce dl Popescu a plecat de acolo si i s-a luat si locuinta de serviciu pe care o avea de la acea intreprindere, l-a angajat pe acest domn Vladut la "Adevarul". Asta ca sa-i lamurim si pe cei ce l-au intrebat ce facea el pe atunci. Deci, a fost un apropiat al familiei Iulian Vlad. Iar intreprinderea in care a lucrat era strict controlata de Directia Securitatii Statului.

A.N.: Atit timp cit CNSAS-ul nu da un raspuns, acestea sint simple speculatii.

I.M.: Trebuie cautat pe numele sau adevarat. Doar el insusi a declarat ca a fost in situatia de a semna, dar s-a razgindit in fata hirtiei. Pina sa ajunga la semnarea hirtiei a parcurs niste etape. Deci a stat de vorba cu cineva, a acceptat verbal si dupa aceea i s-a pus in fata si hirtia. Ulterior, avind in vedere si locul sau de munca, unde toate documentele erau "secret de stat", iar seful sau direct care lucra in acelasi birou cu fiul sefului Directiei Securitatii Statului cu siguranta ca a fost verificat.

A.N.: Vorbeati de "mostenirea Tinu" si de fata ei mai putin vizibila…

I.M.: In cazul lui Dumitru Tinu a fost o intreaga poveste despre care am multe de spus. In anul 1993, eu am facut o campanie de presa la "Adevarul", o ancheta in legatura cu flota Petromin, cu societatea Maritime si alte societati legate de flota romaneasca. Era una dintre anchetele pe care le-am realizat in cadrul campaniei "Coruptia in serial", in urma careia a trebuit sa-si dea demisia vreo cinci ministri, doi ambasadori, un secretar general al Guvernului si multi altii. Aceasta ancheta despre flota a aparut timp de 3 zile pe pagina intii a ziarului "Adevarul". in ea era vorba de Fahti Taher, care era in spatele omului de afaceri Katounis. Am plecat in concediu, si Dumitru Tinu, impreuna cu C.T.P. au oprit aceasta ancheta. Vreau sa spun ca, timp de 3 zile, Taher venise la ziar incercind sa se inteleaga cu mine si nu am vrut. M-am trezit insa la Predeal cu Dumitru Tinu, care a venit sa-mi propuna sa oprim ancheta pentru ca - asa s-a exprimat - Taher "ne ajuta sa ne luam si noi un locsor la Breaza". Am refuzat categoric. El si-a luat locsorul la Breaza, si-a construit vila, alaturi de care s-a mai construit o vila, pe str. Ceasornicului, a lui C.T.P. Vila lui Tinu exista si in ziua de astazi, Popescu si-a vindut-o. Iar eu am descoperit foarte tirziu ca Dumitru Tinu a luat foarte multi bani de la Taher si intimplarea a facut ca sint si chitante in original, intrucit intermediarul, care lua banii de la Taher si ii dadea lui Dumitru Tinu, de frica sa nu i se intimple ceva, - a dat chitante - si si-a pastrat cotoarele - lui Taher, iar pe Dumitru Tinu l-a pus sa semneze un stat de plata de 31.056 de dolari.

Documentele exista, am originalele, cel care a intermediat spaga traieste, poate depune marturie. In banii acestia au aparut niste pagini de publicitate, dar, de fapt, banii nu sint trecuti prin contabilitate. Nu s-au platit impozite, nu exista nimic. Atunci, eu n-am stiut nimic. Mai tirziu, prin 1995, Tinu m-a rugat sa fiu de acord sa-i vindem lui Taher 51 la suta din "Adevarul", urmind ca in contravaloare el sa cumpere tipografie pentru ziar. Si nu am fost de acord din nou. Acesta a fost adevaratul motiv pentru care am plecat de la "Adevarul".

Tinu - "Prostu`" care s-a "sacrificat" cumparind "Adevarul"

A.N.: Manevra a reusit?

I.M.: Manevra a reusit datorita faptului ca au facut o adunare generala si Tinu impreuna cu C.T.P. au spus: trebuie sa adunam actiunile intr-o singura mina fiindca altfel nu putem cumpara tipografia. Aceeasi poveste pe care mi-o spusesera si mie. Bun. Cine cumpara? "Eu sint prostu`" - exact asa a zis. Si Popescu a spus: "Si eu le-am vindut pe-ale mele lui Tinu". Au "uitat" sa spuna insa ca Tinu i-a dat lui C.T.P. citeva sute de mii de dolari, spre deosebire de ce a platit celorlalti. Dna Iucinu, concubina oficiala a lui Tinu, sustine acum ca i-a dat 650.000 de dolari, iar Popescu a afirmat, cind a facut ziarul "Gindul", ca partea lui la ziar, care a fost atunci 35 la suta, reprezinta banii pe care i-a obtinut in urma vinzarii actiunilor la "Adevarul". Era vorba de sute de mii de dolari, iar ceilalti au ramas cu cite un dolar pe actiune. Au fost pacaliti. Lucrurile astea s-au intimplat in noiembrie 2002, iar pe 1 ianuarie a avut loc asa-zisul accident dubios, pe care familia neoficiala a lui Dumitru Tinu, dar si sora lui si un nepot il reclama acum ca fiind un asasinat. Iar eu spun un asasinat mafiot.

A.N.: De ce?

I.M.: Pentru ca a fost vorba de bani si pentru ca eu consider ca asasinatul a fost in legatura cu noua lui pozitie de patron al ziarului "Adevarul", cumparat cu bani dubiosi. Emilia Iucinu sustine ca acesti bani i-au fost imprumutati de catre Viorel Hrebenciuc. Ca acesta i-a dat un milion sapte sute de mii de dolari. Nu este deloc exclus sa fie bani de la Taher, pentru ca Viorel Hrebenciuc recunoaste ca este bun prieten cu Taher si, mai mult decit atit, au fost asociati la AGI Asigurari. Hrebenciuc a fost acolo vicepresedinte. Dar, mai mult decit atit, Tinu si-a facut noaptea de Revelion, ultima lui noapte, la Marriott era ca acasa, pentru ca acolo era presedinte al CA, avea un apartament si primea lunar o indemnizatie de zece mii de euro. In paranteza fie spus, si Popescu cind a plecat de la "Adevarul" la "Gindul" avea un salariu de 10.000 de euro lunar! Asa si Tinu. Avea bani foarte multi. Asa se justifica si marea avere pe care a lasat-o Tinu in citiva ani de zile. Partial. Pentru ca altfel e vorba de metodele aratate.

Ultima noapte a vietii, Tinu a petrecut-o la Marriott cu CTP

A.N.: Unul dintre colegii nostri de breasla, membru al redactiei "Adevarul" - care a murit de curind - a relatat, dupa evenimentele de la Romanesti, ca el a fost primul care a ajuns la locul accidentului si el a recuperat borseta lui Tinu. In afara de o mare suma de bani, exista acolo si o hirtie, era un angajament din partea lui Taher - in care se spunea ca Dumitru Tinu va ramine presedinte al CA si director al ziarului timp de trei ani dupa perfectarea acelei intelegeri, achizitii.

I.M.: Eu vreau sa mai precizez ca C.T.P. stie mai bine decit noi aceste lucruri si s-a ocupat personal de ancheta de presa, de fapt de influentarea anchetei, determinind atunci sa iasa ca e vorba de un accident. Daca se vedea ca era vorba de un atentat mafiot, daca se mai afla si de existenta concubinei Iucinu si a fiului lor, de viata dubla si despre mobilul celor care l-au omorit, evident ca "Adevarul" disparea si nici Popescu nu mai era mostenitor ca director, cu salariul acela exorbitant si nu mai raminea nici presedinte al CRP. El este cel care a avut interesul ca lucrurile sa iasa asa.

Mai mult decit atit, a stiut ca Tinu a fost la Marriott pentru ca au fost impreuna! Iar eu stiu acest lucru pentru ca sotia lui C.T.P. si-a facut Revelionul acela la Cercul Militar, impreuna cu familia generalului Spiroiu si cu alte familii, si a spus de fiecare data ca dl Popescu este la Marriott, impreuna cu alti colegi si cu Dumitru Tinu. E cert. Pe de alta parte, exista doi martori. Unul care este in Radio, si care l-a vazut pe Dumitru Tinu iesind de la Marriott dimineata, si, de asemenea, un anume Luca, care era bodyguard si acum este in Spania, si care l-a vazut pe Dumitru Tinu cum se certa cu trei indivizi in holul hotelului. Ceea ce spune acum familia Iucinu, ca ar fi vorba de un atentat comis de familia oficiala Tinu este interesant sub aspectul grotesc, mizerabil, al vietii acestor "modele" morale ale presei romanesti. Uluitor! Mai mult decit atit, s-au adresat Parchetului si au spus acolo ca a fost omorit intr-un garaj, imbracat intr-un pulover care nu-i apartinea, mai mare, si dus la locul accidentului.

Si, ca sa fie si mai clar: sotul Anei Maria Tinu, dupa o scurta perioada, si-a facut o operatie estetica la fata, ei pun asta pe seama faptului ca Tinu s-a aparat si ca i-a produs mari zgirieturi pe fata. Oricum ar fi, acest asasinat este unul de tip mafiot si C.T.P. a stiut despre toate aceste lucruri, el fiind cel care a profitat de moartea acestui om.(...)

Tinu este singurul ziarist care a semnat in clar un stat de plata prin care se recunoaste o spaga. Impozitul nu este trecut, are semnatura in clar si stiu ca a luat acest contract de publicitate ca sa opreasca o ancheta de presa. Intimplarea este ca eu si alti colegi o duseseram, totusi, la capat. Pina in 1996, Tinu nu avea nimic. Avea o Lada si un apartament de doua camere linga Obor. Cind a murit avea 5 vile, trei in Baneasa, un apartament superluxos linga Ambasada Chinei, un altul "La Fintini" si vila de la Breaza, doua autoturisme - unul pe numele lui si un altul pe numele fiicei lui. In plus, a avut acesti bani pe care nu-i justifica in orice caz, si aceasta viata dubla. Iar Popescu a beneficiat si el si de vila la Breaza, si de vila in Bucuresti, si de bani cu ghiotura, pe care-i obtine ca "mostenitor" si profitor al lui Dumitru Tinu. Dar sint convins ca i-a mostenit si pasivul - pentru care intr-o zi va raspunde.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.