Dezvaluirile facute duminica de ministrul Economiei si Comertului, potrivit caruia exista interese transpolitice care incearca sa "acapareze decizia" la nivelul companiilor aflate in portofoliul statului, s-au adeverit: cele mai multe contracte ale Romgaz sunt incheiate, potrivit Mediafax, cu firme conduse de directori ai companiei, ale caror rude sunt in Partidul Conservator.

Astfel, cele mai multe contracte atribuite in acest an de Romgaz pentru achizitia de produse, lucrari si servicii au fost castigate de Aprov Medias, firma care are in Consiliul de Administratie doi directori din Romgaz, si de Dafora Medias, firma controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean. Sotia acestuia din urma, Livia Calburean, face parte din Consiliul National al Partidului Conservator (PC), potrivit site-ului partidului.

Filiera din Medias a castigat licitatii de 52,78 mil. euro

"Printre membrii Consiliului de Administratie ai firmei Aprov se regasesc directorul juridic al Romgaz, Francisc Antal, si directorul de exploatare si inmagazinare, Dumitru Rotar. Totodata, directorul financiar al Romgaz detine si calitatea de cenzor la firma Aprov Medias", au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.

Aprov a castigat in primele noua luni ale acestui an mai multe licitatii organizate de Romgaz, in valoare totala de 11,7 milioane lei (3,3 milioane euro). Unul dintre contractele incheiate, in valoare de aproximativ 5,7 milioane lei, a fost castigat de Aprov in asociere cu firma Sutech Medias, care la randul ei a incheiat cu Romgaz in 2006 alte cinci contracte, in valoare totala de aproximativ 20 milioane lei (5,78 milioane euro).

Dafora a castigat 17 licitatii Romgaz pentru lucrari de foraj la sondele de gaze naturale detinute de companie, in valoare totala de 17,2 milioane euro.
Totodata, compania Dafora Medias detine un pachet de 26% din actiunile societatii Condmag Medias, care la randul ei a incheiat in primele noua luni ale anului 2006 trei contracte cu Romgaz in valoare de 26,5 milioane euro.

Seres: "Se fac presiuni asupra mea"

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, anunta, la sfarsitul saptamanii trecute, ca exista interese transpolitice care incearca sa "acapareze decizia" la nivelul companiilor aflate in portofoliul statului.

Seres a afirmat ca directorii acestor companii au primit telefoane din partea unor parlamentari sau primari, din toata sfera politica, prin care li se solicita ajutorul astfel incat licitatiile sa fie castigate de anumite societati.

Ministrul Economiei a facut referire si la scandalul din aceasta vara privind livrarile de electricitate de la complexurile energetice, afirmand ca si in acest caz a existat o colaborare transpolitica pentru influentarea licitatiilor. "Este un alt mod (...) prin care interesele transpolitice, sau colaborarea transpolitica pentru satisfacerea intereselor economice, se manifesta. Dupa scandalul vanzarii de energie electrica din aceasta primavara, la Turceni si Rovinari, dat fiind faptul ca anumite nume de firme au aparut, sunt convins ca dumneavoastra (ziaristii - n.n.) veti verifica la Registrul Comertului apartenenta politica a actionarilor, veti vedea si persoanele care ma abordeaza pentru a-i sustine. Sunt din tot spectrul politic, sunt din toate partidele politice, de aceea am si spus ca este o colaborare transpolitica pentru satisfacerea intereselor economice".

"Nu mai imi cereti o lista"

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la care a participat si presedintele PC, Dan Voiculescu, ca nu poate da publicitatii dovezi legate de cei care cer contracte preferentiale si a solicitat mass-media sa nu mai solicite o lista cu aceste persoane. "Rog institutiile statului, serviciile secrete, ca avem destule, sa produca probe", a spus Seres.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.