Premierul solicita Petrom sa suporte o parte din efectele scumpirilor. Executivul are in colimator si Romgaz Medias

Premierul Calin Popescu Tariceanu are pe in agenda domniei sale o intrevedere cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, scopul intalnirii axandu-se pe posibilitatea ca Petrom sa suporte, financiar, o parte a efectelor majorarii preturilor la carburanti si gaze naturale.

"Vom cauta solutii prin care firmele cu cifre de afaceri si profituri consistente sa fie responsabilizate social, pentru a reduce efectele scumpirii gazelor si a petrolului asupra populatiei", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca o astfel de decizie ar putea fi adoptata si in cazul altor companii importante din domeniul energetic, mentionand Romgaz Medias, principalul producator de gaze naturale de pe piata interna.

"Vom cauta solutii ca o parte din scumpirile la gaze sa fie preluate din sumele datorate de companii, ca sa micsoram presiunea pe consumatori", a spus Tariceanu. Acesta a subliniat ca este gresita ideea ca scumpirea tarifelor la gazele naturale este determinata de apropiata aderare la UE, aceste majorari fiind generate de evolutiile in domeniu de pe piata mondiala.

Contracte defectuoase, "dar nu renegociati"

Primul-ministru a reafirmat ca a fost gresit modul in care au fost negociate contractele de privatizare cu anumite companii din domeniul energetic, evidentiind insa ca o repunere in discutie a acestora ar fi un semnal prost pentru investitori. "S-a vorbit despre renegocierea unor contracte de privatizare, inclusiv am vazut chiar referiri la reetatizarea companiilor privatizate; ar fi un semnal prost pe care Romania l-ar da, dar, in acelasi timp, nu putem sa nu recunoastem ca acum se vede cat de prost au fost negociate anumite contracte de privatizare, cum este cel cu Petrom. Aceste contracte ne pun insa intr-o situatie foarte dificila", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu a convocat pentru data de 22 noiembrie o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) ce va fi axata pe probleme energetice. Agenda reuniunii CSAT include prezentarea contractului de privatizare a Petrom si a societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare. Membrii Consiliului vor analiza efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale.

Basescu: Privatizari chibzuite

Presedintele Traian Basescu anunta, saptamana trecuta, ca i-a cerut ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, sa nu accelereze procesul de privatizare a companiilor distribuitoare de energie decat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic. "Acum o luna i-am cerut ministrului Economiei si Comertului sa nu accelereze procesul de privatizare al altor companii distribuitoare de energie, vizand in mod deosebit Romgaz, urmand ca acest proces sa fie eventual reluat dupa ce se face o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic de pana acum, inclusiv privatizarea Petrom, dar si a distribuitorilor de gaze", afirma Traian Basescu. In perioada august-septembrie au devenit vizibile disputele intre principalii distribuitori de gaze, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, si Petrom, unul dintre cei doi principali producatori de gaze din Romania.

Petrom a cerut distribuitorilor plata unor preturi mai mari decat cele recunoscute de ANRGN in tarife. Dupa o perioada in care partile nu au ajuns la un acord, ANRGN a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, majorarea pretului reglementat pentru consumatorii casnici si firmele cu consum redus, cu pana la 8,5%, la 11 noiembrie, desi afirmase anterior ca urmatoarele scumpiri vor avea loc anul viitor.

Scumpirea a fost motivata prin cresterea pretului pentru gazele din productia interna, cu 20%, unul dintre elementele luate in calcul de catre ANRGN la stabilirea tarifelor.

PSD se dezvinovateste

Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ca privatizarile in sistemul energetic au fost declansate ca urmare a cererilor UE in 1999 de privatizare a companiei Petrom.

Tot printr-o decizie politica s-a renuntat la acordul cu Rusia din 1996, conform caruia Romania urma sa importe gaze naturale pana in 2010 la pretul de 96 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

PSD mai cere infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta privind sistemul energetic national.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.