Fostul ministru al justitiei, senatorul Rodica Stanoiu, a declarat ca dosarul sau de la Securitate care se afla acum pe masa CNSAS este de fapt fabricat in perioada guvernarii PSD, din care a facut parte.

"Dosarul de informator mi s-a fabricat in perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepresedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a stiut nimic despre acest lucru", a afirmat Rodica Stanoiu, joi seara, intr-o emisiune televizata la Antena 3. Fostul ministru al justitiei a declarat ca a aflat despre fabricarea dosarului sau chiar de la unul dintre cei care au fost implicati in aceasta actiune.

Fostul ministru al justitiei a declarat ca dosarul "Sanda" care exista la CNSAS, este unul de urmarire si contine 1600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. "Urmarirea mea incepe cu foarte mult inainte...cand deja, in 1968, sotul meu e pus sub urmarire si toata familia mea. Se termina in 1989". Rodica Stanoiu a precizat ca partea cea mai grea a dosarului, documentele din perioada 1982-1989 "nu mi se da, se cauta dar nu se gaseste". Stanoiu a explicat ca in anul 2003, actualul consilier al premierului Tariceanu, Marius Oprea, a declarat ca ministrul justitiei a colaborat cu securitatea sub numele de cod "Paula". "CNSAS imi raspunde ca nu exista nici o informatoare Paula, dar ca s-a gasit pe numele meu un dosar de urmarire informativa, in 3 volume, cu numele de cod Sanda", a declarat Stanoiu.

Fabricarea

Rodica Stanoiu a explicat ca a fost chemata la CNSAS pentru a avea o discutie cu membrii colegiului care gasisera dosarul cu numele de cod "Sanda", in care existau note informative. "Stiam ca n-am facut niciodata aceste note, stiam ca n-am semnat niciodata Sanda. De altfel, n-a existat o informatoare <> la Institutul de Cercetari Juridice (n.r.- locul sau de munca inainte de 1989). Si nu exista nici ofiterul care pretinde ca semneaza aceste note, n-a lucrat niciodata la Directia I un ofiter cu acest nume.

Si nici nu am vrut sa ma uit pe ele. Mi-am dat seama ca sunt facute dupa 1990. Numai eu am stiut ca sunt dupa 1990". Rodica Stanoiu sustine ca in notele informative care exista in dosarul "Sanda", este folosit un tip de scris pe care l-a utilizat abia dupa 1990: "Eu am avut un accident pentru care sunt operata pe coloana vertebrala. Si din cauza acestui accident am stat intr-o anumita pozitie si scriam intr-un anumit fel. Numai dupa 1990".

Mai mult, Stanoiu sustine ca modalitatea de exprimare a celui care a scris acele note este una similara unei persoane inculte: "Continutul lor e un fel de mahalagioaica care colporteaza niste stiri, care se petreceau intr-un birou, in care intamplator in perioada respectiva eu nu am intrat 2- 3 ani de zile(...) In afara de o nota care are un ton mai urban, restul..." Senatorul a precizat ca i se parea normal ca scrisul de pe notele informative sa fie comparat cu scrisul sau din documente din arhiva Institutului de Cercetari Juridice, unde a lucrat in perioada respectiva.

Contactul

"Unul din oamenii care a lucrat la acest dosar m-a contactat", a declarat Rodica Stanoiu. "Omul respectiv a lucrat la dosar. I-au dat 5 dosare in repartizare", a adaugat Stanoiu. Fostul ministru al justitiei a precizat ca aceasta persoana care a contactat-o i-a spus ca dosarul i-a fost fabricat in perioada 2003-2004 sub guvernarea PSD. "E exact cand a inceput campania impotriva mea, in vara lui 2003". Desi nu stie la comanda cui a fost facut dosarul, Rodica Stanoiu, este convinsa ca nu e vorba de o conspiratie impotriva sa: "Nici un fel de conspiratie. Asa se lucreaza in toata lumea".

Nelamurire

Totusi, Rodica Stanoiu, nu a vrut sa clarifice problema relatiilor sale cu securitatea. Intrebata direct daca a turnat la securitate, fostul ministru al justitiei a raspuns sec: "Nu o sa va raspund la aceasta intrebare. Daca va raspund da, nu este adevarat. Daca va raspund nu, nu am venit sa ma disculp. Acest raspuns...pot sa spun sigur ca nu, dar nu asta este important". De altfel, Rodica Stanoiu, considera ca ziaristilor "li s-a imprimat o ura nemaipomenita" atunci cand vine vorba de activitatea CNSAS si tot ceea ce tine de deconspirarea securitatii, ceea ce ii transforma in "pagube colaterale". "Acest mod de a vrea sa imi smulgi o declaratie, infasurandu-mi picioarele cu cablul de la camere este inadmisibil. E dreptul meu la tacere", a declarat Stanoiu.

Organul neconstitutional

Pe de alta parte, Rodica Stanoiu, sustine ca tot ce se intampla in legatura cu deconspirarea securitatii este "o negociere politica". "De la fiecare partid s-a stabilit, ala da, ala nu, ala da, ala nu. E clar ca e asa". Stanoiu a precizat ca aceasta este singura explicatie pentru faptul ca "din aprilie, ordonanta CNSAS zace la senat si nu inainteaza nici o zi". Stanoiu sustine ca " CNSAS incalca legea", ca membrii Colegiului CNSAS "sunt dupa alte reguli, ca ei sunt parte, ca ei dispun, ca ei dau verdicte. E total neconstitutional acest organ". Pentru a demonstra ca membrii CNSAS sunt partinitori, Stanoiu a precizat ca stie despre o discutie dintre Constantin Ticu Dumitrescu si actualul ministru al justitiei, Monica Macovei, in urma careia toata conducerea Institului de Cercetari Juridice a fost inlocuita cu persoane tinere, unele fara studii de specialitate.

Amanare

Dupa doua amanari, colegiul CNSAS va da un verdict in privinta relatiilor Rodicai Stanoiu cu securitatea ca politie politica, intr-o sedinta de saptamana viitoare.

Pana atunci, urmeaza ca rezultatul expertizei grafologice sa-i fie comunicat si Rodicai Stanoiu. La inceputul lunii septembrie, senatorul PSD, Rodica Stanoiu, a fost audiata de CNSAS, la finalul audierilor ea sustinand ca are doar dosar de urmarit, nu si dosar de retea. Tot atunci, ea a avertizat ca aceia care dau publicitatii informatii cuprinse in dosarele verificate de CNSAS sunt pasibili de amenda si chiar de inchisoare. Ulterior, Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, declara ca expertul grafolog angajat de consiliu pentru a analiza documentele, a confirmat ca scrisul de mana ce se regaseste in notele despre care se spune ca apartin Rodicai Stanoiu, seamana cu scrisul acesteia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.