Printul Radu Duda de Hohenzollern-Veringen a fost avansat in patru ani de patru ori, de la gradul de locotenent-major in rezerva la cel de colonel activ. Un ofiter obisnuit obtine un grad pe cincinal.

Anul si gradul: astfel poate fi caracterizata cariera militara a principelui Radu Duda de Hohenzollern-Veringen, formata dintr-o serie de avansari la foc automat, urmata de o intempestiva activare, la cererea printului.

Avansarile

Ascensiunea militara a printului Radu, actor de profesie, a inceput in 2002, an in care premierul de atunci, Adrian Nastase, l-a numit reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila. In acelasi an, printul a absolvit Colegiul National de Aparare si a fost avansat de la gradul de locotenent-major in rezerva la cel de capitan in rezerva.

Anul urmator, printul Radu a absolvit inca un curs de factura militara, si anume programul Senior Executive de la George C. Marshall Center din Germania. Diploma i-a adus inca o tresa, cea de maior in rezerva.

In 2004, inca un curs, inca un grad. Printul a urmat cursul National and International Security for Senior Executives, la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard, iar dupa absolvire a devenit locotenent-colonel in rezerva.

In sfirsit, in vara anului 2005, printul Radu de Hohenzollern-Veringen este din nou avansat: a primit gradul de colonel, dar totodata a fost trecut si in rindul cadrelor active.

Eroism si curaj

Potrivit Legii privind statutul militarilor, ofiterii activi pot fi avansati la termen, adica dupa expirarea stagiului de cinci ani, inainte de termen, pentru merite deosebite, dar numai dupa ce a expirat macar jumatate din perioada de stagiu, si la exceptional. In schimb, ofiterii in rezerva pot fi inaintati in grad doar la termen si la exceptional.

Cum inaintarile in grad ale principelui s-au succedat la intervale de numai un an, si nu de cinci, rezulta ca toate cele patru avansari ale sale au fost facute la exceptional. Iata ce spune legea in legatura cu acest mod de avansare: "Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate si in rezerva care, in executarea misiunilor sau in alte situatii, savirsesc fapte de eroism si acte exemplare de curaj pot fi inaintati in gradul urmator, in mod exceptional, atit in timp de pace, cit si in timp de razboi". Aprecierea faptelor de eroism si de curaj nu este prevazuta expres in lege, ci este lasata la latitudinea Statului Major General.

In perioada in care printul era avansat in fiecare an, sef al Statului Major General era generalul Eugen Badalan. Acesta admite ca legea este destul de interpretabila si ca Altetei sale i s-a facut un hatir, dar gaseste circumstante: "Dar vorbim despre o persoana neobisnuita, deci operam in situatii exceptionale. Oricum, va asigur ca legea a fost respectata", ne-a declarat generalul Badalan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.