Este vorba despre 6 programe derulate pana in 2017. Echipamentele sunt pentru fortele navale, aeriene si terestre

Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, si-a anuntat ieri intentia de a derula, in urmatorii zece ani, sase proiecte de inzestrare a fortelor terestre, navale si aeriene, costurile ridicandu-se la aproximativ 13 miliarde euro.

"Am identificat, impreuna cu Statul Major General si cu categoriile de forta, sase programe mari pe care le vom finanta incepand cu 1 ianuarie 2007, din fonduri extrabugetare. Saptamana viitoare vom discuta cu ministrul de Finante despre instrumentele pe care trebuie sa le identificam pentru a finanta aceste sase proiecte mari, cate doua pe fiecare categorie de forta armata. Astfel, pentru fortele terestre ne gandim la achizitionarea unor autoturisme de teren blindate si neblindate, de tip usor, si achizitionarea transportorului blindat pentru trupe. Fara ele nu vom putea operationaliza brigazile la standard NATO. Avem scadenta si la fortele aeriene. Achizitionarea avionului multirol (care va inlocui MIG 21) este, probabil, cel mai important program in aceasta faza. La fel si sistemul de rachete sol-aer cu bataie lunga. In fine, modernizarea fortelor navale presupune achizitionarea unor nave vanatori de mina si corvete multifunctionale", a declarat Frunzaverde.

Bugetul, suplimentat cu fonduri de la MFP si MAI

Aceste programe vor fi finantate din fonduri extrabugetare, insa decizia privind modalitatea de achizitionare a echipamentelor nu a fost luata inca. Programul pentru fortele terestre este estimat la 3.650 milioane RON, pentru fortele aeriene la 15.400 milioane RON si pentru fortele navale la 26.000 milioane RON.

Pana in acest moment nu exista un calendar pentru desfasurarea acestor programe de inzestrare, a mai spus Frunzaverde, in prima conferinta de presa organizata de la preluarea functiei de ministru al Apararii.

In ceea ce priveste bugetul MApN, ministrul a precizat ca acesta a fost suplimentat fata de anul trecut cu 8.410 miliarde lei.

"Este cel mai mare buget obtinut de MApN dupa '90. Am beneficiat in acest sens de suportul Presedintiei, al Ministerului de Finante si al celui de Interne. Aceste 8.400 miliarde provin 5.000 de la MFP, si 3.410 de la Ministerul de Interne. Sunt sume importante, despre care eu cred ca vor permite MApN ceea ce si-a propus pentru 2007.
Este vorba despre operationalizarea a 2 brigazi NATO, care ne va permite sa participam atat in cadrul fortei de raspuns a NATO, cat si la grupurile de lupta a UE", a mai spus Frunzaverde.

In alta ordine de idei, ministrul a aratat ca resursele bugetare necheltuite in 2006 insumeaza 40 milioane euro. El a declarat ca "nu are de gand sa returneze nici un leu sau euro finantelor, pentru ca ministerul are nevoie de acesti bani".

Lista posibilelor achizitii

Departamentul pentru Armamente a intocmit o lista de posibile achizitii pe care le va face in viitor. Lista contine 80 de pozitii. Printre sistemele de arme si dispozitive militare necesare se afla, asa cum a confirmat ieri ministrul Frunzaverde, si 384 de transportoare blindate care, conform unor surse, ar putea fi achizitionate de la Thales (Franta). Ceilalti concurenti sunt GIAT (Franta), Rafael (Israel), Movag (Elvetia) si Rheinmetall (Germania). Cat de curand ARO-urile vor fi inlocuite cel mai probabil cu Hummer in varianta militara, numite Humvee, produse de G.M.. Daca nu opteaza pentru ultra-testatele F16, MApN ar putea achizitiona avioanele cele mai moderne - Eurofighter, F 35 sau Gripen.

Ca exemplu, Cehia si Ungaria au cumparat avioane de lupta Gripen, de fabricatie suedeza, in timp ce Polonia a cumparat avioane F16 noi, direct din SUA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.