Franta isi va deschide partial piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dupa aderarea celor doua state la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Anuntul a fost facut de oficiali ai guvernului de la Paris, aflati in vizita in Polonia.

Potrivit AFP, ministrul francez al afacerilor europene, Catherine Colonna, a declarat ca Franta va aplica aceleasi masuri luate de la 1 mai 2006, pentru tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Oficialul a precizat ca este vorba de o deschidere progresiva a pietei muncii, stabilita in urma discutiilor cu parteneri sociali.

Din mai 2006, cetatenii din cele opt state foste comuniste care au aderat recent la Uniunea Europeana pot practica fara constrangeri 61 de meserii, in sapte sectoare ale economiei - constructii, hoteluri si restaurante, agricultura, industrie metalurgica, comert sau imobiliare. Aceleasi masuri vor fi luate si in cazul cetatenilor romani si bulgari, dupa 1 ianuarie 2007.

Seful diplomatiei franceze, Philippe Douste Blazy, a declarat la randul sau ca venirea cetatenilor din Europa Centrala si de Est nu reprezinta o amenintare pentru francezi. Ministrul e de parere ca celebra amenintare a instalatorului polonez, nume generic acordat muncitorilor imigranti, a fost o simpla cascadorie electorala prin care s-a incercat sa se obtina respingerea referendumului privind Constitutia Europeana, si ca, in opinia sa, instalatorul polonez nici nu ar exista in Franta.

Anumite grupuri politice franceze atat de dreapta cat si de stanga s-au folosit cu succes de imaginea instalatorului polonez care ar fi invadat piata muncii din Hexagon in campania impotriva constitutiei europene, respinsa in Franta, in primavara anului trecut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.