Curtea de Apel a Districtului Columbia a decis ca lui Mohammad Munaf sa i se acorde un ragaz de zece zile pentru a se putea adresa Curtii Supreme a Statelor Unite, in legatura cu legalitatea transferarii lui catre autoritatile irakiene. Demersul juridic al avocatilor care il reprezinta pe Mohammad Munaf in Statele Unite este similar cu cel intreprins in cazul unui alt cetatean american de origine araba, Shawqi Omar, care, la fel ca Munaf, a fost arestat la Bagdad de fortele americane cu intentia de a-l transfera autoritatilor irakiene. Shawqi Omar a fost retinut in octombrie 2004 sub acuzatia de legaturi cu gruparea terorista a lui Abu Zarqawi, fostul lider Al-Qaida din Irak, ucis in iunie 2006.

Ca si in cazul lui Munaf, avocatii au declansat actiunea legala pentru Omar invocand prevederea habeas corpus, prin care se poate reclama mentinerea unui cetatean american in detentie fara a fi comparut in fata unui tribunal. Aparatorii au cerut ca Omar sa nu fie predat autoritatilor irakiene, care l-ar supune la torturi si la un proces nedrept.

Spre deosebire de Munaf, Omar Shawqi, care nu este cetatean irakian, avand nationalitate iordaniana, nu a fost judecat de un tribunal irakian si nu a recunoscut niciodata acuzatiile care i s-au adus. Ambele cazuri se judeca la Curtea Teritoriala de Apel a Districtului Columbia, iar o hotarare in oricare din ele poate crea un precedent si influenta pe celalalt. Cazul lui Munaf, odata ajuns la Curtea Suprema, va constitui o premiera, prin faptul ca instanta suprema se va pronunta in cazul cetatenilor americani detinuti de fortele americane in afara granitelor tarii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.