Un comisar european nu e un ambasador al tarii sale, pentru ca in momentul in care isi preia functia, trebuie sa actioneze in numele intregii Europe si nu al unui singur stat membru

Comisarii chiar evita sa aminteasca in public de unde provin, preferand sa utilizeze un eufemism: "tara pe care o cunosc cel mai bine...". In realitate, insa, comisarii sunt tinta unui lobby dezlantuit din partea grupurilor de interese nationale, ca si de pe tot continentul, deci trebuie macar sa incerce sa se arate nepartinitori.

Dar un comisar european nu e nici un ministru, pentru ca executivul de la Bruxelles nu conduce un stat federal. Rolul Comisiei e un hibrid, o combinatie unica in lume de executiv si legislativ. Fiind singurul organ al Uniunii Europene cu drept de initiativa legislativa, Comisia este cea care propune politici noi, sub forma directivelor si regulamentelor, evident dupa consultari cu statele membre si cu Parlamentul European.

Supranumita "gardiana tratatelor europene," Comisia are grija ca fiecare stat membru sa respecte regulile jocului, le poate trage la raspundere, vegheaza ca interesele tarilor mai mici sa nu fie calcate in picioare de cele mai mari, si ca banii comunitari sa fie cheltuiti corect.

Comisia poate fi insa comparata cu un guvern, in sensul ca presedintele ei atribuie portofolii asemanatoare celor dintr-un executiv national si coordoneaza activitatea colegiului de comisari.

Comisarii nu pot fi demisi individual, ci doar in bloc de catre Parlamentul European. Acesta a jucat un rol cheie in 2004, cand dupa audierile individuale ale membrilor echipei lui Jose Manuel Barroso, a amenintat ca nu va aproba Comisia. Domnul Barroso a fost fortat sa-i excluda pe italianul Rocco Buttiglione, criticat pentru vederile sale conservatoare despre homosexuali si pe letona Ingrida Udre, acuzata de neregularitati financiare, si sa schimbe portofoliile altora.

Ce urmeaza dupa desemnare?

Comisarii desemnati din Romania si Bulgaria se pot si ei astepta la audieri dure luna viitoare, urmate de un vot al Parlamentului European la 4 ianuarie.

Daca mandatul lor va fi trunchiat la numai trei ani, expirand la sfarsitul lui 2009 alaturi de intreaga comisie Barroso, avantajele materiale sunt aceleasi - un salariu lunar de 18.000 de euro, plus alocatii familiale si de reprezentare, si o limuzina cu sofer.

Fiecare comisar are un cabinet, ai carui membri trebuie sa provina din cel putin trei nationalitati diferite, si un purtator de cuvant care trebuie sa aiba o nationalitate diferita de a comisarului.

Comisia e ajutata de circa 25.000 de oficiali europeni, care lucreaza in peste 20 de directii generale. Deciziile comisiei se iau la reuniunile saptamanale, in general prin consens, foarte rar prin vot, de aceea conteaza imens ponderea politica si puterea de convingere personala a fiecarui comisar.

Conteaza insa si greutatea portofoliului. Cele mentionate cel mai des la Bruxelles nu se inscriu in categoria grea: cultura si multilingvismul, care i-ar conveni poate lui Varujan Vosganian, si protectia consumatorului, care i-ar putea fi atribuit bulgaroaicei Meglena Kuneva.

Dar, potrivit oficialilor europeni, consultarile continua si confirmarea numelor si portofoliilor va fi facuta foarte curand de presedintele comisiei Jose Manuel Barroso.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.