Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis, in cadrul sedintei de ieri, ca deputatul PSD Serban Mihailescu si senatorul Mircea Cosea au fost ofiteri sub acoperire ai fostei Securitati, au precizat surse din cadrul Colegiului. Aceleasi surse declara ca tot in sedinta de ieri, s-a decis ca deputatul PNL Liviu Campanu a colaborat cu Securitatea ca politie politica. Tot in cadrul sedintei s-a hotarat invitarea la audieri a unei persoane care face parte din categoria “formatori de opinie, analisti politici”

Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Sercuritatii (CNSAS) a decis, in cadrul sedintei de marti, ca deputatul PSD Serban Mihailescu si senatorul Mircea Cosea au fost ofiteri sub acoperire ai fostei Securitati, au precizat, pentru ROMPRES, surse din cadrul Colegiului CNSAS.
Pe de alta parte, aceleasi surse au precizat ca membrii Colegiului nu au putut sa dea o decizie de colaborare cu securitatea ca politie politica in cazul celor doi deoarece au lipsit do-cumentele care sa ateste un astfel de lucru.

Pe 21 septembrie, dupa audierea de la CNSAS, Mircea Cosea a declarat ca are dosar de urmarit, dat fiind faptul ca a lucrat ca functionar la ONU mai bine de 10 ani. El a negat ca ar fi colaborat cu fosta securitate ca politie politica.

Dupa audierile anterioare de la CNSAS, si senatorul PSD Serban Mihailescu a declarat ca nu a facut vreodata politie politica si nici nu a fost ofiter acoperit sau neacoperit al Securitatii. Mihailescu a afirmat ca dosarul sau contine o singura fila pe care o considera "fie o confuzie, fie o facatura". El a sustinut ca in documentul respectiv se mentioneaza ca ar fi fost ofiter acoperit al DIE cu gradul de maior intre 1986 si 1989, dar ca el a devenit maior abia in 1996. Serban Mihailescu a cerut ca documntele sa fie reverificate si a mai precizat ca in cazul sau nu exista nici un act semnat cu nume conspirativ.

CNSAS: deputatul PNL Liviu Campanu a facut politie politica

Colegiul CNSAS a decis, in sedinta de ieri ca deputatul PNL Liviu Campanu a colaborat cu Securitatea ca politie politica, au precizat surse din cadrul CNSAS. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al CNSAS, Carmen Popescu, a declarat ca in cadrul sedintei de marti, s-a dat o decizie de colaborare si una de necolaborare in cazul a doi parlamentari iar in cazul altor doi, Colegiul, neavand documente care sa permita evaluarea activitatii, a constatat doar calitatea de agent acoperit.

Totodata, Carmen Popescu a precizat ca in cazul a 242 de magistrati, la solicitarea Consiliului Superior al magistraturii, Colegiul a stabilit ca acestia nu au fost colaboratori ai politiei politice. Tot in cadrul sedintei de marti, Colegiul a decis invitarea la audieri a unei persoane care face parte din categoria "formatori de opinie, analisti politici". La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, Colegiul a verificat trei persoane iar in doua cazuri a decis ca nu este vorba de colaboratori. Colegiul a stabilit, totodata, sa invite cea de-a treia persoana la audieri. Carmen Popescu a adaugat ca tot in sedinta de ieri, s-au realizat trei deconspirari si au fost acreditati 10 cercetatori care urmeaza sa studieze documentele aflate in arhiva CNSAS.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.