Sin-gu-ra so-lu-ti-e, in-c-o re-zo-lu-ti-e!

In atentia manichiuristelor, frizeritelor si casnicelor: din acest text nu veti afla amanunte noi si incitante despre cum sa ajungi, din secretara, direct nevasta de ministru, fie el si al Apararii. Totusi, daca printre categoriile enumerate se gasesc si amatoare de telenovele, acest text le-ar putea interesa. Pentru ca in el sint: oameni care mint cu nerusinare, caractere de doi lei, pasiuni nemarginite pentru functie, tradari in dragoste de neam, tara si meserie, lacrimi de crocodil si multa butaforie. Asa ca lasati mincarea pe foc, suvitele nevopsite si unghiile nepilite si mai puneti si voi mina pe o revista.

Rezolutia nu crede in plingeri

Atanasiu, ministrul PNL al Apararii, si-a tras serviciu propriu de spionaj cu oamenii Armatii. In capul serviciului, Atanasiu a insurubat un civil loial lui, inginer ca si el. Pe Vasile Paun. Acesta din urma a dat, la inceputul lui 2005, un ordin prin care solicita Directiei Sigurantei Militare (DSM) "sa dezvolte si sa verifice informatorii si sa determine persoane cu influenta din mediul parlamentar, administratie si mass-media sa faca lobby pentru organismul militar". Acum vreo doua luni, roadele acestui ordin au fost dezvaluite de Atanasiu la televizor: "Am o directie intreaga de informatii care imi spune cine pleca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni".

A urmat o plingere penala a "doamnei Saftoiu", care cerea ca ministrul sa fie cercetat pentru infractiunea de "abuz in serviciu contra intereselor persoanelor". Pentru motivul extrem de simplu ca un ministru al Apararii nu poate folosi serviciile de informatii ale ministerului pentru a monitoriza angajati ai Presedintiei. Plingerea a ajuns pe masa magistratului militar Dan Voinea, care a rezolvat-o sec, cu o rezolutie de neincepere a urmaririi penale (NUP).

Voinea a abuzat Codul Penal in timpul serviciului

(Nota: avertizam cititorii ca acest pasaj contine scene de violenta asupra bunului-simt, nuditate nonsexuala a gindirii si limbaj subpenal. A nu se citi de catre minori cu duhul decit sub supravegherea absolventilor de facultate la stat, fara taxa.)

In Codul Penal, "abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor" este definit astfel: "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane". Adica, cum ne-au spus noua mai multi avocati si magistrati, accentul cade aici pe fapta vatamatoare, nu pe persoana lezata de aceasta fapta. De aici si exprimarea din Codul Penal: "unei persoane", si nu "unei anumite persoane, de sex feminin, 1,68, 65, bruneta".

Ce e valabil pentru orice cetatean cu bun-simt, insa, nu e valabil si pentru doctorul magistrat general-maior Dan Voinea. Care a simtit nevoia sa modifice articolul penal cu pricina, astfel (citam din rezolutia NUP): "se cere ca fapta functionarului public sa fi avut legatura directa prin atributiile sale de serviciu cu reclamantul caruia nu i-a indeplinit un act sau i l-a indeplinit in mod defectuos". Aha! Care va sa zica, daca spionii lui Atanasiu se ascund prin boscheti sa vada cine iese de la mine din casa, asta nu e abuz in serviciu. Pentru ca, dupa cum interpreteaza Voinea Codul Penal, ar fi fost abuz in serviciu numai daca eu i-as fi cerut Armatii sa ma spioneze. Fiindca, dupa cum a conchis Voinea, "se cere ca fapta functionarului public sa fi avut legatura directa prin atributiile sale de serviciu cu reclamantul". Legatura directa cu reclamantul, adica cu mine, care m-as fi plins fie ca nu am fost spionat, fie ca am fost filat defectuos. Pai, cum dracu’, s-a transformat spionajul militar in serviciu la cererea publicului? Completezi o cerere si, gata, te-ai facut cu un Ernest cu grad de plutonier-spion pe urmele nevestei? Si, daca ala nu-ti prinde consoarta cu amantul, faci plingere penala de abuz in serviciu?

In Parchetul Militar s-a ordonat: la loc recomanda!

Procurorul militar Dan Voinea nu s-a oprit aici. Dupa ce aceasta eminenta a modificat Codul Penal, a schimbat cite ceva, pe ici, pe colo, si in regulamentele militare. De exemplu, vorbind despre ordinul dat DSM-ului de Vasile Paun, Voinea foloseste cuvintul "recomandare". Ia cititi aici, in rezolutia magistratului militar: "telegrama privind recomandarea sefilor din Siguranta Militara de-a determina persoane cu influenta din mediul parlamentar, administratie si mass-media sa faca lobby pentru organismul militar". Deci asa. Dupa ce spionajul militar a trecut de partea poporului, ca serviciu public, a venit vremea, in capul lui Voinea, ca si ordinele cazone sa ajunga niste banale "recomandari". Cum ar veni, e plina Armata romana de formulari de genul: "Bai, racan, iti recomand sa bagi o suta de flotari, apoi mars cu masca pe figura, te rog io frumos, hai, ca asa ar fi bine!". Sau, ca sa inteleaga si veteranii din al doilea razboi mondial, e vorba de memorabilul indemn "Soldati, va recomand sa treceti Prutul!".

Calup final de publicitate si PR

In incheiere, tin sa le asigur pe manichiuristele, frizeritele si casnicele carora m-am adresat la inceputul textului ca aceasta telenovela penala, produsa de acest Lazarov al Procuraturii militare care este Dan Voinea, va avea happy-end. Pentru ca proaspata nevasta a lui Atanasiu, fosta lui secretara Bijboaca, are toate sansele sa-i duca din nou cafeluta sefului la birou. I-a inlesnit acest lucru tocmai Voinea, cu NUP-ul lui, ceea ce inseamna ca ministrul, temporar suspendat, va putea sa-si reia functia.

Ce e drept, noi ne-am prins de acest final fericit inca de la primele pagini ale scenariului. Unde Voinea s-a antepronuntat cu virf si indesat. Iata si dovada: "aceasta (telegrama lui Paun prin care se ordona DSM-ului verificarea spionilor si a lobby-stilor - n.r.) prin continutul ei nu poate fi acuzatoare in sensul specularii acesteia ca fiind o forma a infractiunii de abuz in serviciu pentru simplul motiv ca ideea de a imprima acestor structuri o mai atenta grija pentru imaginea armatei este una din prioritatile conducatorului institutiei pentru institutie si nu pentru persoana sa sau a partidului din care face parte".


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.