Decizie. Justitia americana a respins cererea inaintata de aparatorii cetateanului americano-irakian Mohammed Munaf ca acesta sa nu fie predat autoritatilor irakiene, care l-au condamnat la moarte

Aparatorii lui Munaf au inaintat o petitie tribunalului din Washington-Curtea districtuala Columbia- prin care cereau mentinerea lui Munaf in custodie americana, dupa sentinta de condamnare la moarte data de Tribunalul penal Central din Bagdad. Instanta americana a respinsa insa petitia, judecatorul Royce Lamberth considerand-o "neintemeiata", declinandu-si competenta de jurisdictie si aratand ca Munaf se afla in custodia Fortei multinationale, in baza Camp Cropper de langa Aeroportul International din Bagdad.

"Reclamantul a intrat de bunavoie intr-o tara suverana, cum este Irakul si a fost condamnat de tribunalul acelei tari, pentru incalcarea legii irakiene. Intre timp, un avocat american de legatura cu Tribunalul din Bagdad, locotenentul Robert Pirone, din cadrul Fortei multinationale, a afirmat ca a participat la procesul lui Munaf - care este judecat in lipsa si in Romania- si ca a formulat o plangere oficiala din partea Guvernului Romaniei in dosarul rapirii ziaristilor (desi autoritatile de la Bucuresti spun ca nu au mandatat niciun ofiter american sa reprezinte statul roman). Pirone a infirmat prezenta unor generali americani, sau din fortele Coalitiei, in sala de judecata, care ar fi cerut judecatorului condamnarea lui Munaf, iar pe durata deliberarii sala a fost inchisa. La reluarea audierii, tribunalul a anuntat ca Munaf si alti cinci acuzati sunt condamnati la moarte, pentru rapire si legaturi cu retele teroriste, a spus Pirone.

Acesta a mai aratat ca Forta multinationala din Irak functioneaza sub rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, avand mandat sa actioneze "in numele si la cerea guvernului irakian" si autoritatea de a pastra in custodie detinutii care reprezinta o "amenintare pentru securitatea Irakului", cum este Munaf. Avocatul Jonathan Hafetz a spus ca decizia instantei americane compromite garantiile fundamentale ale drepturilor cetatenilor americani.

Judecat dupa legile irakiene

Forta multinationala din Irak l-a detinut ca prizonier pe Munaf, dupa eliberarea sa si a jurnalistilor, in mai 2005, iar, dupa doua luni, acesta a aparut in fata unei comisii unde i s-au prezentat motivele pentru care este detinut. Apoi, cazul Munaf a fost transferat autoritatilor irakiene care au declansat ancheta la Curtea Penala a Irakului. Dupa doua audieri, ca martor si ca acuzat, Munaf a fost trimis in fata instantei ca inculpat, acuzat de rapire. De remarcat este faptul ca ceilalti acuzati in dosarul rapirii nu au fost tinuti in custodia trupelor americane, ci in cea irakiana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.