Proiectul guvernamental prin care orice contribuabil posesor de card bancar isi va plati debitele catre politie, trezorerie, administratia financiara sau alte institutii ale statului a intrat pe ultima turnanta. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) intentioneaza sa lanseze portalul pana la sfarsitul acestei luni, platforma fiind disponibila oricarei institutii publice care doreste sa ofere cetatenilor posibilitatea de a face plati online. In momentul de fata, doar Primaria Municipiului Bucuresti mai este asteptata sa semneze contractul cu operatorul de plati, toate celelalte probleme care au intarziat lansarea fiind rezolvate.

"Acum se traseaza ultimele detalii si protocoale legate de lansare. Va fi definitivat procesul de selectie a operatorului de plati, se va semna contractul dintre Primaria Capitalei si acest operator, iar personalul primariilor de sector care va utiliza aplicatia va fi antrenat sa foloseasca aceasta platforma", au precizat, pentru SFin, surse guvernamentale. Lansarea a fost amanata din februarie pana acum pentru ca nu au existat proceduri definite sau dezbatute pentru o astfel de aplicatie, cadrul legislativ a avut nevoie de modificari si trebuiau create si implementate proceduri care sa permita nu doar achitarea unor debite la ghiseu, ci si urmarirea ulterioara a platilor. Numarul mare de institutii implicate in acest proiect a ingreunat derularea rapida a procesului de lansare a platformei de plata online.

Cei care vor dori sa foloseasca facilitatile site-ului www.ghiseul.ro isi vor crea un cont de utilizator pe care il vor putea folosi si in viitor. Oricine poate accesa Ghiseul Virtual la aceasta adresa de Internet si poate selecta plata pe care intentioneaza sa o faca, achitarea amenzilor fiind doar una dintre optiuni. Plata se va efectua cu ajutorul cardului bancar, autentificarea realizandu-se pe baza datelor asociate cardului.

Compania Softwin a condus proiectul ca sef de proiect si integrator, avand si rolul de dezvoltator al aplicatiilor ce permit interfata Ghiseului cu orice numar de procesatori de plati online. De asemenea, firma a asigurat facilitarea accesului tuturor institutiilor statului la informatiile legate de platile proprii desfasurate online, securizarea tuturor comunicatiilor server-to-server si client-to-server, folosind standarde de securitate acceptate si asigurarea unor interfete-standard cu sistemele de plata deja existente.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.